Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 128
aktuelno izdanje
Prolećno veliko spremanje
Piše: Ivan Vukić, savetnik zdravih navika

Proleće mnogi smatraju najlepšim godišnjim dobom jer je to vreme opšteg buđenja prirode. Tada se budi i naše telo i spontano izbacuje otrove iz sebe. I u tradicionalnim kineskim, tibetanskim, egipatskim, grčkim spisima, u ruskoj ali i modernoj zapadnoj praksi proleće je jedini period kada je moguće da se potpuno očisti organizam od svih štetnih materija. I ne samo to, kada telo čistimo u proleće to nam oduzima manje energije i izaziva manje neprijatnosti nego u nekim drugim periodima.

ŠTA SU TOKSINI?
Možda niste znali, ali šteti sve ono što nam ne koristi, pa se i hrana pretvara u toksin, ili otrov, onog trenutka kada je uzmemo više nego što nam je potrebno! Poznato je i naučno utvrđeno da višak proteina, vitamina A, masnoća, kao i nekih minerala može da prouzrokuje ozbiljne poremećaje, pa čak iponekad sa fatalnim posledicama. Ono što ćelije ne mogu da iskoriste za rast i razvoj, takođe, doživljavaju kao otrov (prašinu, bakterije, viruse, gljivice, većinu veštačkih jedinjenja, ali i nesvarenu hranu, kao i otpad koji same proizvode). Dakle, ima raznih toksina i oni deluju na različit način. U većini slučajeva golim okom ne možemo da ih vidimo a mogu da izazovu teške bolesti, pa i smrt.

TALOŽENJE
Najpodmukliji način delovanja toksina je njihovo taloženje jer, ma koliko oni sami po sebi bili slabi, na kraju mogu da poremete zdravlje. Toksini su, zbog toga, glavni krivci za većinu bolesti i tegoba, počevši od naizgled bezazlenih do najozbiljnijih. Najpogubnije je kada nas nešto lagano truje a toga nismo svesni. Otrovne pečurke, naravno da nećemo da jedemo, jer znamo da mogu da izazovu teško trovanje i smrt. Isto je i sa otrovima kao što je cijanid, ali šta je sa onim koji su slabi da ubiju a talože se?

GDE SE TALOŽE OTROVI?
- u krvi i limfi
- jetri
- bubrezima
- mozgu

SIMPTOMI TALOŽENJA OTROVA
- glavobolja
- loše varenje
- nadutost trbuha i gasovi
- mlitavost i tromost
- zadah i neugodan miris tela
- problemi sa kožom
- nizak krvni pritisak
- ubrzan puls
- hladne ruke i noge
- tuga
- hroničan umor
- pospanost
- rasejanost, konfuzija

BOLESTI KOJE IZAZIVA TALEŽENJE OTROVA
- rak
- hronične bolesti
- gojaznost
- prerano starenje

DETOKSIKACIJA – TAJNA OPSTANKA
Detoksikacija je uklanjanje otrova iz tela ili njihova transformacija u nešto bezopasno. To bi trebalo da bude prirodan proces nezavisan od našeg razmišljanja jer svaka ćelija daje doprinos ovoj za život važnoj stvari, ali svako od nas i svojim postupcima ubrzava i pomaže detoksikaciju ili je usporava i zaustavlja.
Moguće je da je eliminacija toksina iz organizma slaba, odnosno nedovoljna. U tom slučaju organizam ne funkcioniše onako kako bi trebalo jer neki organi (ili svaka ćelija) "zabušava" prilikom iznošenja smeća. Tada se javljaju problemi jer se otrovi ne izbacuju već dolazi do zloglasnog taloženja.

VAŽNO DA SE ZNA!
Dva koraka
* Nisu svi podjednako osetljivi na toksine. U prilog tome podatak da su pojedinci alergični na neku hranu, dok drugi uživaju u istim namirnicama. Prašina je takođe jedan od očiglednih primera.
* Ako smo prepuni toksina (a većina nas jeste) oni blokiraju kanale za eliminaciju, dolazi do preopterećenja, pa se potpuno zaustavlja njihovo izbacivanje.
* Detoksikacija se obavlja u dva koraka:
- oslobađanje "radnih površina" (organa i kanala za transport otrova)
- "izbacivanje smeća" iz ćelija i njihov transport kroz prethodno pročišćene kanale i organe koji kasnije obrađuju otrove i izbacuju ih.
Ako se prvi korak ne okonča kako valja, drugi je ne samo nekoristan, već i štetan. Nasuprot tome ako je uspešan prvi korak a izostane drugi niste obavili detoksikaciju. Ukoliko u sebi imate mnogo nataloženih otrova budite svesni da ih ne možete izbaciti odjednom. To je nešto kao čišćenja crnog luka (sloj po sloj), pa budite strpljivi i očekujte rezultate!

Broj 128

Med jača muškost

Kivi za bolje raspoloženje

Poželjni testovi pre trudnoće

Masažom obnovite vitalnu energiju

Kičma bez bolova

Ublažite napade astme

Saveti da lakše prebrodite ekonomsku krizu