Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 128
aktuelno izdanje
Ni bolno, ni opasno
Piše: J. Matijević
Prva beba u kadi, rodila se u Srbiji 2001. godine, u porodilištu Kliničko-bolničkog centra “Zvezdara”. Ova metoda već je osvojila svet, a akušeri, babice i porodilje koje su je iskusile tvrde da je za majku bezbolna, a za bebu bezopasna.
Porodilji se, pre ulaska u kadu, izmere vitalne funkcije, kontroliše se temperatura vode i slušaju tonovi ploda. Masažer i topla voda (37 C) relaksiraju ženu čime se ublažava bol.
Zbog toplote se lakše otvara tako da se porođaji u kadi, čak i kod prvorotki, završavaju bez epiziotomije (sečenja) koja dodatno plaši porodilje.
Rađanje u vodi je bolje i za bebe jer voda je, za njih, prirodna sredina. Iz plodove vode u kojoj je provela devet meseci beba prelazi u običnu. Ne postoji opasnost da će beba da se udavi jer prvi put udahne tek kada je izvade iz kade. Takođe, za bebu je bolje da porođaj prođe što lakše i brže jer je dug i težak porođaj iscrpljuje.
Od ovog prvog porođaja u kadi, nove metode rađanja već se primenjuju u pojedinim porodilištima u Srbiji, a nedavno je u beogradskom Domu zdravlja “Savski venac” održano prvo predavanje o alternativnim metodama porađanja, kojih je u svetu pa i kod nas sve više.

KINESKA MEDICINA
- Pomoć kineske medicine i akupunkture kod porođaja je izuzetno važna i posebno kada je beba u karličnom položaju, koji se dosta uspešno koriguje, štapićem mokse ili akupunkturom, a tretman se radi 7 do 10 dana pred porodjaj - objašnjava dr Ljiljana Stefanović, magistar kineske medicine iz Beograda. - Tačke koje se koriste za okretanje ploda nalaze se na nogama odnosno na petom prstu a zagrevaju se moksom ili se stimulišu akupunkturnom iglom. U mnogobrojnim razvijenim zemljama lekar kineske medicine, na zahtev porodilje prisustvuje porođaju i primenjuje akupunkturu kako bi se budućoj mami olakšao i ublažio porođajne bolove. Ovaj tretman se radi sa 4-6 igala na sredini ramena i vrata, na šaci i iznad skočnog zgloba. Ove tačke su ujedno i kontraindikovane u trudnoći baš zato što mogu da izazovu porođaj. Tačke na nogama su odgovorne za dovod krvi u matericu, pa tu radimo tehniku koja se zove “disperzija” a one na šakama pojačavaju kontrakcije i njih “tonificiramo”. Porodilja može slobodno da se pomera i kreće zajedno sa iglama (nije neophodno da leži). Pomoć lekara kineske medicine je, takođe, važna i ako dođe do zastoja placente i nemogućnosti mokrenja posle porođaja.

BAHOVE CVETNE ESENCIJE
- Bahove kapi mogu da se koriste i u pripremi i tokom porođaja, a najvažnije je da porodilji pomognemo da ostane pribrana jer porađajući se ispoljava različite emocije: strah, nepodnošenje bola, nestrpljenje i želja da se porođaj što pre završi, briga, iscrpljenost, bespomoćnost - kaže Milena Kostić, klinički psiholog, terapeut i Bahov praktičar iz Beograda.
- Protiv straha dobro bi im došla zevalica (antirrhinum), a ukoliko strah prerasta u paniku pravi izbor je sunčanica (helianthemum nummularium). Pomisao da neće ili ne mogu da izdrže bol ublažava crvena dženarika (prunus cerasifera), a nedirak (impatiens) umanjuje nestrpljenje kao i visoku napetost koju prouzrokuje. Kada kontrakcije jenjavaju pomaže šipurak (genus rosa). S obzirom na to da se Bahove kapi uzimaju oralno ili spolja (u kraj usana, na teme, na pulsne tačke ruku i zglobova) i da ih se više kombinuje u jednoj flašici (najviše 7), svaka porodilja koja nije opuštena i spokojna dobila bi svoju kombinaciju. Zato bi bilo dobro kada bi akušeri i babice imali znanje o primeni Bahovih cvetnih kapi tokom porođaja jer se preparati prave od cvetova, nemaju
kontraindikacija niti bilo kakvih štetnih efekata i ne mogu da se predoziraju niti da stvore zavisnost.

SU ĐOK TERAPIJA
- Su Đok terapija može da bude izvrsna pomoć u relaksaciji tokom porođaja jer je to dijagnostičko-terapijski metod koji se izvodi na na šaci (Su) i(li) stopalu (Đok) – kaže Vera Đorđević, inženjer i profesor Su Đok metoda iz Čačka. - Glavne karakteristike ove terapije su: visoka efikasnost (rezultat se često dobija trenutno), apsolutna bezbednost (izvodi se na šaci ili stopalu a ne na telu), ne izaziva štetne efekte a stimulatori su trajni poput magneta i štapića ili je to pritisak prsta ili nekog predmeta zaobljenih ivica. Pošto iskustvo potvrđuje da buduće majke, neposredno pred porođaj, umesto da se opuste i omoguće lagani tok otvaranja kao preduslov porođaju, zadržavaju momenat dolaska svoje bebe na svet izraženim spazmom, Su Đok terapija je jedno od dobrih rešenja za relaksaciju genitalne regije i uspostavljanje iskonskog prirodnog porođaja. Postupak relaksacije počinje tek kada je porođaj već nagovešten svojim simptomima i kada je prodilja zauzela položaj koji je za nju udoban i za rađanje bebe bezbedan. Za izvođenje ove procedure treba obučiti kako trudnicu, tako i osobe koje asistiraju. Sam postupak je intenzivna masaža mesta koja su korespondencija genitalnoj regiji, tehnikom pritiskanja palcem uz kružne pokreta u smeru kazaljke na satu i treba da se vrši tokom celog porođaja. Sama masaža je malo bolna ali, već posle par minuta na očigled svih, dilatacija će da bude ubrzana, bolovi smanjeni, a porođaj ubrzan i značajno olakšan.

Broj 128

Med jača muškost

Kivi za bolje raspoloženje

Poželjni testovi pre trudnoće

Masažom obnovite vitalnu energiju

Kičma bez bolova

Ublažite napade astme

Saveti da lakše prebrodite ekonomsku krizu