Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Srpska stomatpologija na krovu sveta
Beli mantili o sebi i nama - Prof. dr Vojislav Leković
Prof. dr Leković

Piše: Bratislava Laćarak

Da li možete da poverujete da za samo 60 minuta stručnjaci Klinike za paradontologiju i oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta u Beogradu ugrađuju nove zube – implante. Zahvaljujući ovoj metodi i drugim terapijskim postupcima iz oblasti paradontologije koji su kod nas dovedeni do savršenstva, naši stomatolozi su se svrstali u sam svetski vrh. Za tako visok rejting srpske implantologije sigurno je najzaslužniji akademik prof.dr Vojislav Lekovič, načelnik Klinike za paradontologiju i oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta u Beogradu.
- Sve što se radi u Evropi i Americi znaju i primenjuju stručnjaci na našoj klinici - sa ponosom priča prof. dr Leković. - Koristimo savremene aparate, maltene svakodnevno uvodimo u praksu najsavremenije tehnike rada, koristimo nove stomatološke materijale i trudimo se da držimo korak sa svetom. U nekim oblastima smo čak i bolji od drugih.
U prilog rečenom i podatak da savremena medicina mnogo polaže u otkriće humanog genoma, a na Stomatološkom fakultetu se rade opsežna istraživanja u ovoj oblasti.
- Bavimo se genetskim tkivnim inžinjeringom koji će u skorijoj
budućnosti da pruži odgovore na mnoga pitanja. To je metod kojim se specifičnim faktorom rasta utiče na formiranje tkiva koje želite. Na primer, na ovaj način možemo da napravimo i novu kost.
Zbog ovako burnog napretka nauke prof. dr Lekoviću se čini da njegova karijera tek počinje. Na stranu to što je u ovom poslu više od 25 godina i što je “zanat” dodatno usavršio u Americi, a od 1981. godine je i gostujući profesor na Univerzitetu u Kaliforniji (UCLA). Dve godine bio je odgovoran za redovne studije ovog Univerziteta, pa je sa porodicom i živeo u Los Anđelesu.
- Dok sam boravio “preko bare” bio sam oduševljen njihovom besprekornom organizacijom i izvanrednim standardom na poslu. A, sada su uslovi za rad na našoj Klinici bolji nego u Americi. U prednosti smo i što se tiče mogućnosti za istraživački rad i imamo šarolikiji izbor pacijenata, sa raznovrsnijim i interesantnijim patologijama.

Medicina je dr Lekovića oduvek fascinirala i nikad se nije pokajao zbog odabira profesije. Ipak, ćerku je posavetovao da upiše ekonomiju jer, po njegovom mišljenju, medicina je teška za žene i zahteva usavršavanje do kraja života. Poslušala je i završila fakultet u Milanu, gde je i sada, na poslediplomskim studijama.
Omiljeni beogradski “doktor za zube”, rado je viđen gost na svim svetskim kongresima i okupljanjima stručnjaka tako da gotovo nema mesta mesta na kugli zemaljskoj gde nije bio. Ipak, najveći utisak na njega ostavila je Kina.
- Fasciniran sam
mogućnostima zemlje koja je stalnom razvoju i na svakih šest meseci se drastično menja.
Na putovanjima voli da proba i razne specijalitete, ali je njegova omiljena kuhinja - mediteranska. Uživa u ribljim specijalitetima, voli more, crnogorsko primorje i rado odlazi u kuću u Petrovcu.
Najveći uspeh za našeg sagovornika je prošlogodišnji prijem u članstvo Srpske akademije nauka i umetnosti. Posebno zbog toga što je od osnivanja ove ugledne institucije, on prvi stomatolog kojem je ukazana takva čast.

Zadovoljan je životom, postignutim rezultatima i uspesima. A, kad naiđu teški dani, uvek pronađe nešto interesantno da žute minute pobedi radom.
- Najveća ljubav pored profesije mi je tenis. Nedeljno 4-5 puta odvojim vreme da na terenima “Partizana” odigram meč sa prijateljima - Draženom Dalipagićem, Milijem Veljkovićem... Ponekad se toliko unesem u igru i borim lavovski za svaki poen da mi se dešavalo da za jedan meč izgubim po tri kilograma. Zbog toga nikada nisam imao problema sa linijom, a kilažu koju danas imam održavam već 20 godina.

PREVENTIVA
Četkica posle jela i pre spavanja


Prema istraživanju koje je uradio tim Stomatološkog fakulteta u Beogradu u kom je i dr Leković, na uzorku od 45.000 stanovnika Beograda, čak 90 odsto odraslih i svako drugo dete imaju neki oblik paradontopatije. Registrovan je kod dece i veliki broj izgubljenih zuba zbog karijesa.
- Zubi bi trebalo da se peru posle svakog obroka i, obavezno, pre spavanja - izričit je prof.dr Leković. - Samo na taj način mogu da se sačuvaju od bolesti, a žvake, jabuke i ostali preparati nemaju tako dobar učinak.
Hrana koja prija zubima je ona koja ne sadrži ugljene hidrate i šećere.

BIOGRAFIJA
Najmlađi nastavnik


Naš sagovornik je rođen je 28. novembra 1949. godine u Podgorici, a od šeste godine živi u Beogradu. Tu je završio osnovnu školu, gimnaziju, Stomatološki fakultet, specijalizaciju, doktorat. Bio je jedan od najmlađih nastavnika na Stomatološkom fakultetu.
Dva puta je dobio Oktobarsku nagradu grada Beograda, 1980. godine za magistarski rad, a 1987. godine za studiju o stanju zdravlja zuba stanovnika Beograda. Godišnju nagradu Univerziteta u Los Anđelesu dobio 1995. godine, a dve godine kasnije i priznanje evropske Akademije za implantologiju. Prošle godine uručena mu je i godišnja nagrada Srpskog lekarskog društva za naučno-istraživački rad.
Redovni je profesor Stomatološkog fakulteta u Beogradu od 1990. godine, a u tri mandata bio je i dekan ove obrazovno-naučno-zdravstvene ustanove. Od 2006. godine obavlja dužnost upravnika Klinike za paradontologiju i oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta u Beogradu.
Gostujući profesor je na Univerzitetu u Kaliforniji. Član je Američke akademije za paradontologiju i za implantologiju i član je borda evropske Akademije za paradontologiju i implantologiju. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran 2006. godine.

IMPLANTI
U Švedsku i nazad

Ako neko želi da umesto proteze ili mosta ispuni praznine u vilici implantima može to da uradi za samo nekoliko nedelja. Dijagnostika i pripremni pregledi traju dve nedelje, a najvažniji segment je snimanje vilice i proteze skenerom. Posle toga snimak se šalje u medicinski centar u Švedskoj, gde se komjuterski traži najprecizniji položaj budućih zuba, njihovo mesto u vilici i ugao pod kojim bi trebalo da se usade. Kalup ili stručno rečeno hirurški stent sa ovim proračunima vraća se na kliniku za nekoliko nedelja, a sam zahvat može da se uradi za samo 60 minuta.
- Troškovi dijagnostike iznose oko 500 evra, a toliko treba da se izdvoji i za prednacrte koji se rade u Švedskoj - kaže prof. dr Voja Leković. - Implanti, u zavisnosti od vrste implantata i tehnike rada, koštaju od 500-1.000 evra, dok se cene krunica na implantatima kreću od 150-200 evra. Po završetku intervencije, na titanijumske klinove, koji se ušrafljuju u viličnu kost, stavljaju se privremene krunice, a posle tri meseca, kada se klinovi urastu, pacijent dolazi po zube.

Broj 92
Iz sadržaja


BILJNA AZBUKA
Neven, odoljen, pelin

ORGANSKA POLJOPRIVREDA
Gliste zovu vitamine

RUSKA NARODNA MEDICINA
Propolis bez granica

ISTINE I ZABLUDE
Prirodno ne znači i bezbedno

DR GORDANA POPOVIĆ
Spanać priziva reumu

OSTEOPOROZA
Bolest na staklenim nogama

HIRURGIJA OKA
Laser skida naočare