Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Vesti
Lek u kori
Kora mandarine mogla bi da pomogne u borbi protiv tumora, tvrde britanski naučnici! Oni su, posle laboratorijskih istraživanja, utvrdili da supstanca salvestrol iz kore ovog agruma razara ćelije raka. To otkriće, predviđaju oni, moglo bi da dovede do novih načina lečenja tumora dojke, pluća i jajnika. Britanski stručnjaci, međutim, ne veruju da konkretni rezultati mogu da se očekuju tek za narednih pet do sedam godina.

Kesten za dijabetičare
Lekovitost pitomog kestena odavno je poznata ne samo u narodnoj nego i u zvaničnoj medicini. Ekstrakt lista se, na primer, meša sa majčinom dušicom i dobija se sirupa protiv kašlja. Plod obiluje taninom tako da pomaže da se zaustavi proliv, a ulje se koristi kao sastojak lekova protiv trbušnih oboljenja. S obzirom na to da je plod pitomog kestena bogat kalijumom, a siromašan natrijumom, preporučuje se u dijeti bolesnika sa bolesnim bubrezima.

Banana čuva mozak
Istraživanja sporovedena na 5.600 pacijenata pokazala su da manjak kalijuma za 50 odsto povećava rizik od moždanog udara, ali i da su nedostatku ovog minerala posebno skloni stariji od 65 godina i oni koji često uzimaju diuretike. Šta je rešenje? Stručnjaci u tom slučaju preporučuju da se svakodnevno pojede po jedna banana i tako obezbede dovoljne količne kalijuma.

Salata za lepe snove
U slučaju da vas muči nesanica pre svega pokušajte da se rešite stresa, da obilno ne jedete i ne pijete alkohol ili kafu pre počinka, ali razmislite i o tome da li u vašoj ishrani nedostaje vitamin B1. Jer, nedostatak ovog vitamina može da dovede do potpunog poremećaja sna. Stoga bi bilo dobro da ishranu obogatite mahunarkama, integlanim žitaricama i orašastim plodovima. Pored toga dobar sedativ je i zelena salata koja pomaže da se opustite i utonete u san.

Lična karta kofeina
u 2,5 dl napitka
- turska kafa (65-275 mg)
- filter kafa (100 - 300 mg)
- instant kafa (50-190 mg)
- kafa bez kofeina (1-8 mg)
- zeleni čaj (8-30 mg)
- instant čaj (3-30 mg)
- čokoladno mleko (2-7 mg)

Broj 92
Iz sadržaja


BILJNA AZBUKA
Neven, odoljen, pelin

ORGANSKA POLJOPRIVREDA
Gliste zovu vitamine

RUSKA NARODNA MEDICINA
Propolis bez granica

ISTINE I ZABLUDE
Prirodno ne znači i bezbedno

DR GORDANA POPOVIĆ
Spanać priziva reumu

OSTEOPOROZA
Bolest na staklenim nogama

HIRURGIJA OKA
Laser skida naočare