Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 130
aktuelno izdanje
Ren i celer
bude organizam
Celer


Piše: J. Matijević
Lepo vreme je konačno stiglo, a sa njim i njegov “stalni” pratilac – prolećni umor. Ali, i za ovaj problem ima leka, naročito ako se "spas" potraži u bilju.

REN
Jedna je od najefikasnijih biljaka za otklanjanje prolećnog umora. Bogat je vitaminom C, prirodni je antibiotik i veoma dobro deluje na obnavljanje dobrih bakterija u organizmu. Preporučljivo je da se jede u malim količinama kao salata.

CELER
Nalazi se na drugom mestu najboljih boraca protiv prolećnog umora. Pošto sadrži i kalijum, savršeno će da uravnoteži telesne tečnosti i da spreči upale i bolove u zglobovima. Takođe umirujuće deluje na nervni sistem, podstiče rad žlezda, povećava apetit, popravlja krvnu sliku i povoljno utiče na cirkulaciju i prokrvljenost organizma. Dakle, u potpunosti razbuđuje organizam. Možete da ga jedete kao salatu (najbolje sa jabukama), da pijete sok od celera ili jednostavno da ga ubacite kao začin u sve što kuvate.

KOPRIVE
Odlične su za prolećno podizanje energije u organizmu, a naročito ako su obrane u prirodi daleko od naseljenih mesta i saobraćajnica. Koprive su bogate mineralima i vitaminima A, C i K. Imaju visok procenat gvožđa, snabdevaju krv kiseonikom i brane organizam od malokrvnosti. Od koprive može da se napravi bareni prilog i pomeša se sa spanaćem, ali se kod prolećnog umora najdelotvornijim pokazao sok od koprive.
RECEPT: Uberite mlade koprive, malo poparite (blanširajte) i sitno iseckajte. Staviti u gazu i cedite sok. Pijte nezaslađen.

JAGORČEVINA
Ovaj vesnik proleća je provereni, tradicionalni pomagač protiv umora. Napitak od jagorčevine vraća energiju i podiže raspoloženje.
RECEPT: Kašičicu cveta jagorčevine pomešajte sa po kašičicom svežeg lista breze i koprive. Mešavinu prelijte sa 2 decilitra vrele vode. Procedite posle minut-dva i pijte tri puta dnevno.

ZOB
Jedan od "jačih" prirodnih lekova u borbi protiv prolećnog umora, kao i za jačanje imuniteta jeste zob. Zobena kaša sa suvim grožđem, šećerom i vinom staro je jelo za one kojima nedostaje energija, a pogodna je i za smanjenje holesterola u krvi, pomaže kod bolesti srca i povišenog krvnog pritiska. Osim toga idealan je obrok u borbi protiv gojaznosti. Ipak, čaj od zobi, odavnina se koristio za lečenju depresije i protiv malaksalosti.
RECEPT: Kašiku zobi kratko prokuvajte u tri decilitra vode i prohladite. Proceđen čaj pijte u toku dana.

MASLAČAK
Iako ga mnogi smatraju dosadnim korovom, maslačak je izuzetno lekovita biljka. Bogat je vitaminom C i mineralima, a preparati od ove biljke pročišćavaju i podmlađuju organizam. U rano proleće bere se samo koren, listovi pre cvetanja (kasnije postaju gorki), a cvetovi u vreme cvata. Odličan je i u salati.
RECEPT 1: Pomešajte svež maslačak sa 2 tvrdo kuvana jaja, mladom koprivom, mladim lukom i maslinovim uljem. Začinite prema želji i jedite svaki dan uz ručak.
RECEPT 2: U dve i po litre vode dodajte 300 cvetova i sok od tri limuna i kuvajte na laganoj vatri 2 i po časa. Smesu potom procedite preko gaze, dodajte 2 i po kilograma šećera i ponovno kuvajte oko 2 časa. Topao med sipajte u tegle i odmah zatvorite. Uzimajte natašte po jednu kašičicu.

ŠIPAK
U narodnoj medicini protiv prolećnog umora preporučuju se beli luk, med i šipak. Plod divlje ruže, odnosno šipak, bogat je vitaminima C, A, B i K, a osim ploda, mogu da se koriste listovi i latice šipka od kojih može da se napravi čaj.
RECEPT: Jednu kašiku usitnjenih listova i cvetova šipka, prelijte sa 2 decilitra vrele vode, ostavite da odstoji nekoliko minuta, procedite, zasladite po želji i pijte.

JELA
Pupoljci i mladi izdanci jele efikasni su u suzbijanju prolećnog umora, kada u organizmu dolazi do pomanjkanja vitamina C. Štaviše, redovnim uzimanjem čaja od jele može da se prebrodi i avitaminoza (nedostatak) vitamina C.
RECEPT: U šolju vrele (ne ključale) vode dodajte 2 kašičice pupoljaka i mladih izdanaka jele. Poklopite i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Zasladite medom i pijte topao.

JABUKA
Ovo voće najviše bi trebalo da se jede u proleće, jer sadrži dosta pektina koji ubrzava metabolizam i "razbuđuje" organizam. U jabuci ima i mnogo vitamina A, B i C, a sadrži i dosta gvožđa. Svi ovi elementi uticaće na poboljšanje krvne slike, što je najbolji način da organizam pobedi prolećni umor.

Broj 130
Bela rada za bolji apetit

Sremuš - ukusan zalogaj i lek za srce

Kako pasulj podmađuje?

Rizično samolečenje

Kvantna medicina leči hroničan umor

Masaža za skidanje kilograma