Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 131
aktuelno izdanje
Brige otplovile niz reku
Aleksandra Radović

Piše: Jelena Matijević
Pesmom "Nemoj", Aleksandra Radović je najavila novi album koji "stiže" početkom maja. Svojim božanstvenim glasom još jednom je osvojila poklonike muzike. Crno-beli spot za ovu pesmu nešto je sasvim novo u produkciji muzičkih spotova, "etalon" za vrednovanje nekih budućih, koji će, neminovno, da budu snimljeni po uzoru na ovaj, Aleksandrin.
- Novi album za sada nema naslov jer čekam da sve pesme budu gotove pa da ga izaberem. Ne bih htela da se zove po imenu neke od pesama, već da odgovara zajedničkoj niti koja ih sve povezuje – kaže Aleksandra.
- Ovaj od prethodnog albuma razlikuje spoj popa i nekog zapadnog trenda kakav karakteriše Rijanu i Bjons. Biće moderniji i sa elementima elektro zvuka.

* Još jednom ste potvrdili svoje izuzetne pevačke mogućnosti. Kako "negujete" i čuvate glas?
- Čajem od žalifije! Odličan je za glasne žice, ali više ga koristim za ispiranje nego za piće jer je gorak. U osnovnoj i srednjoj školi sam, da bih sačuvala glas, pila živa jaja, a sada kao preventivu koristim specijalni rastvor. Jednom nedeljno u inhalator ubacim mešavinu čaja od žalfije, pantenol i fiziološki rastvor. U poslednje vreme redovno koristim i biljne dražeje za negu glasnica koje sadrže islandski lišaj i etarsko ulje metvice. Povremeno popijem šumeću vitaminsku tabletu, kompleks vitamina i minerala ili samo vitamin C da ojačam organizam. Verujem da je preventiva najvažnija.

* Osim glasa krase Vas i lepota i stas. Kako se negujete i održavate vitku liniju?
- Redovnim tretmanima kose i lica, različitim pakovanjima i kvalitetnim kremama. Naravno, najvažnije je čišćenje lica o kojem bi trebalo sami da vodimo računa, dok o profesionalnoj nezi mog lica brine moja kozmetičarka Dragica koja radi sa kvalitetnim preparatima jedne francuske kozmetičke kuće. Ona brine da uvek izgledam negovano i sveže. Takođe, sve više verujem prirodnim preparatima bez konzervansa i koristim takve sapune za
tuširanje, kupke i kreme za telo. Poslednjih nekoliko godina trudim se da vežbam što više. Treniram tri puta sedmično po tri sata. Idem i na anticelulit masaže, naročito u peridu proleće-leto. U Beogradu retko odlazim u saunu i bazen, ali ove oblike relaksacije upražnjavam kada sam na putu, jer sam uvek smeštena u hotelima koji imaju saune i bazene. Doduše, tada vežbam kraće nego obično. Povremeno se opustim i uz tajlandsku masažu jer mi izuzetno prija. Donedavno sam kod kuće imala i steper, ali on je sada kod roditelja pošto mama pokušava da smrša.

* S obzirom da redovno vežbate, znači li to da ste nasledili sportski gen od oca Zorana koji je bio džudista?
- Ne, taj gen je "otišao" mojoj sestri Jeleni koja je od tate nasledila dar za sport. Završila je DIF i usmerila se na borilačke veštine. Ja sam u rodnom Bogatiću trenirala karate ali ga nikad nisam volela. Trenirala sam i odbojku, ali je ipak preovladala ljubav prema muzici, pa sam posle srednje muzičke škole u Šapcu završila i Muzičku akademiju u Novom Sadu.

* Pre nekoliko godina rekli ste zbogom cigaretama a kafu ste sveli na minimum. Kako sada izgleda Vaš dan?
- Počinje uvek kafom i završava se uvek čajem. Veoma volim čaj pa ga pijem i leti i zimi. U kući imam oko 20 biljnih napitaka među kojima su i oni od jasmina i kamilice. Obično ih ne zaslađujem, a ako to učinim onda ih sladim medom.

* A koliko vodite računa o ishrani?
- Doručkujem nešto kasnije, oko 11 časova, i tada najčešće popijem voćni jogurt. Ničeg se ne odričem, ali sve jedem po malo! Na trpezi su mi najčešće mlečni proizvodi i povrće, obožavam libanske i kineske specijalitete. Ponekad i sama nešto skuvam, zapečem u rerni povrće sa jogurtom, ispečem teletinu ili piletinu, spremim oradu ili brancin. Zasladim se do dva puta nedeljno i slatkiši mi ne nedostaju jer sam prihvatila tatin savet da ne jedem mnogo slatkog. Beli šećer ne upotrebljavam i koristim isključivo smeđi. Jedem crni hleb, kravlje mleko sam zamenila sojinim, a pobornik sam i teorije o ishrani po krvnim grupama. Posle obeda najradije popijem čašu obične vode, retko sokove. U posebnim prilikama nazdravim čašom belog vina ili šampanjca. Jedini problem je to što nemam ustaljeni ritam obroka.
* Kada Vas stigne umor, gde pronalazite mesto za odmor?
- Odmara me voda, bilo da je more, reka ili jezero. Volim da sedim pored vode i, ipak je najbolje ako je to reka. Kada je posmatram, pustim da odnese sve ono što me brine. Zato često kažem da me reka smiruje i leči.

* S obzirom na to da ste završili Muzičku akademiju, kako sebe vidite u budućnosti?
- Kao ženu sa porodicom i poslom koji će da se zasniva uglavnom na pedagogiji. Otvorila sam i školu pevanja i radim sa mladim ljudima, od 17 do 23 godine, koji žele da se bave muzikom. To me ispunjava, volim da im prenosim znanje i kada vidim da neko napreduje.

SEKSIPIL
* Na domaćoj muzičkoj sceni izdvajate se i po načinu odevanja.

- Iako mnogo pažnje posvećujem nezi, ubeđena sam da su za lep i maladačaki izgled najvažnije pozitivne misli i druženje sa optimistima. Zato se i trudim da sam stalno okružena “pozitivcima”. Modu ne pratim “slepo”, imam svoj stil oblačenja sa ponekim detaljem koji je u trendu, jer smatram da garderoba i šminka ženu ne čine seksepilonom već kombinacija inteligencije, elokventnosti i samopouzdanja – poručuje Aleksandra Radović.

Broj 131
U ovom broju:


Origano i matičnjak protiv stresa


Čemerika ublažava menstrualne tegobe


Sve od mladog graška


Dijabetes pod kontrolom


Aneurizme - rizici od glave do pete