Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 131
aktuelno izdanje
Rizični grejp
i blaženi čkalj
Piše: Vukosava Stevanović, apotekar
Fitoterapija pripada alternativi samo u slučaju kada je ukupan terapeutski postupak sproveden na drugačiji način od opšte prihvaćenog. Mi fitoterapeuti nismo lekari i nije nam namera da se bavimo lekarskim poslom. Trudimo se da obolelima ukažemo na mogućnost da sami doprinesu uspostavljanju ravnoteže, odnosno kontrole nad bolešću koja ih je zadesila.
Verujemo da ste prihvatili novi pristup samoj bolesti koja nije samo mehanički problem u kojem je psihološka, društvena i ekološka dimenzija zanemarena. Odnosno da bolest ne shvatate kao rezultat kvara jednog dela organizma. Verujemo da ste shvatili svu iluzornost očekivanja života bez patnji i nesreća te da je deo samolečenja i osposobljavanje sebe na podnošenje patnji, odnosno da život sa bolešću uz odgovarajuću medicinsku podršku može da bude i lep i sadržajan. Mogućnost života sa bolešću nas oslobađa jednog od značajnih potisnutih strahova – straha od bolesti. Stoga ste sigurno svesni koliki značaj za ukupan način života imaju pravilna ishrana i pravilna upotreba biljnih lekova.
Za kritički odnos prema onome što nam se nudi neophodna su neka osnovna znanja ili saveti. Kao primer bih uzela upotrebu grejpa ili napitaka koji su sačinjeni iz grejpa.
Uopšteno gledano, pravilnom ishranom se smatra svakodnevna upotreba voća i povrća. Izbor voća i povrća je posebno važan za osobe koje boluju od hroničnih bolesti zbog kojih redovno uzimaju lekove.
Mnogi hronični bolesnici bi trebalo da izbegavaju grejp i proizvode koji ga sadrže. Sastojci grejpa mogu da izazovu promene u delovanju nekih lekova. Jedna od značajnih promena je povećanje koncetracije korišćenih lekova. Stoga grejp treba da izbegavaju:

OSOBE KOJE IMAJU POVIŠEN KRVNI PRITISAK i koriste lekove koji sadrže navedene supstance, koje su nosioci dejstva nekih lekova (nifedipin, verapamil, amlodipin, karvediol, diltiazem) iz ove grupe.

OSOBE KOJE IMAJU POVIŠENE MASNOĆE I HOLESTEROL, zbog čega koriste (hipolipemike) lekove (lovastatin, atorvastatin, simvastatin) za normalizaciju povišenih vrednosti.

OSOBE KOJE KORISTE HORMONSKE PREPARATE (estradiol, progesteron, estrogeni) bilo da su terapija određenih poremećaja, bilo da ih koriste u zaštiti od neželjene trudnoće (oralni kontraceptivi).

OSOBE KOJE KORISTE TRANKVILIZATORE, jednu veoma popularnu grupu lekova (diazepam, haloperidol, alprazolam ), koji se često kombinuju i sa gore pomenutim preparatima.

OSOBE KOJE ODREĐENO VREME PRIMENJUJU NEKE ANTIBIOTIKE (eritromicin, klaritromicin) trebale bi znati da istovremeno ne konzumiraju grejp niti proizvode sačinjene iz njega.

OSOBE KOJE KORISTE LEKOVE KOJI U SVOM SASTAVU IMAJU KODEINA koji se može naći kao jedan od sastojaka u lekovima protiv bolova ili protiv suvog nadražajnog kašlja.

OSOBE KOJE KORISTE LEKOVE ZA SEKSUALNU DISFUNKCIJU Koncentracija lekovitog sastojaka (Sildenafil citrat), koji se koristi u ovoj terapiji se takođe može povisiti istovremenim korišćenjem grejpa. Tako može doći do povećanog rizika od sporednih (neželjenih) dejstava preparata.

Važno je znati da se mnogi lekovi razgrađuju u jetri. Ovu razgradnju prate i negativni efekti pa je zato u uputstvima mnogih lekova navedeno da mogu da izazovu oštećenja jetre (hepatotoksičnost). Takvih lekova je više nego što građani i pretpostavljaju. Dokaz za to je i jedna od poslednjih informacija upućena građanima Amerike iz njihove Agencije za hranu i lekove (FDA). Oni upozoravaju na paracetamol koji je sastojak lekova koji se nalaze i u slobodnoj prodaji ali i onih koji se izdaju na recept. Razlog upozorenja su mogućnost toksičnog delovanja paracetamola na jetru.
Ovo su samo primeri značaja kombinacije klasičnih lekova i fitoterapijskih tretmana. Stoga i naglašavamo da je fitoterapija veoma značajna i kao dopunska terapija jer će primenom biljnih preparata biti smanjeni negativni efekti korišćenih sintetskih lekova. Umanjenje negativnih efekata koje sintetski lekovi ostavljaju na jetri ne treba nikako zanemariti.
Značaj preventivnih efekata fitoterapije posebno naglašavamo. Bez obzira koliko vremena koristimo lekove koji mogu da izazovu negativne efekte na jetru, korisno je da istovremeno koristimo neke od fitoterapijskih tretmana koji blagotvorno deluju na nju.
Mnogima nije poznato da je upotreba svežih sokova voća, povrća i lekovitog bilja značajan oblik fitoterapije. Sastojci mnogih svežih sokova blagotvorno deluju na jetru i stoga se preporučuju kao dodatak uz terapiju lekovima koji potencijalno mogu da oštete jetru. Među njima izdvajamo:

SOK ŠARGAREPE je bogat karotenima, provitaminima vitamina A. Uz dobro poznate blagotvorne efekate na kožu, kosu, nokte, skrećemo pažnju na veoma korisne efekte na jetru za koje su zaslužni i minerali kojih ima u šargarepi (kalcijum, bakar, magnezijum, kalijum, gvožđe) kao i folna kiselina. Zbog strukture same šargarepe i teškoće ceđenja soka, pa i čnjenice da se vitamin A rastvara u mastima, šargarepa može da se koristi i dinstana, barena ili dodata salatama a da njeni efekti ne budu umanjeni. Važno je da se nađe u svakodnevnoj ishrani.

SOK CVEKLE je takođe štiti jetru zahvaljujući sadržaju vitamina, minerala i antocijana. Tradicionalno se cvekla koristila kod anemije, loše cirkulacije, umora i iscrpljenosti, oštećenja jetre i bubrega. Dobar je izvor kalcijuma, vitamina A i B6, kalijuma, gvožđa, sumpora. Cvekla se u fitoterapiji ne preporučuje kao samostalni napitak već u kombinaciji sa ostalim voćem, povrćem i začinima. To pogoduje mnogima koji je izbegavaju zbog ne baš najprijatnijeg ukusa. Međutim ukus soka može da se popravi različitim kombinacijama. Za pripremu (ceđenje) sokova treba birati uvek dobro očuvano voće i povrće. Izbegavati natrule ili bilo čime oštećene plodove ili korenove.
Evo nekoliko primera kombinacija koje vas mogu podstaknuti na pripremu različitih kombinacija.


RECEPTI, RECEPTI, RECEPTI...

2 cvekle srednje veličine
2 šargarepe takođe srednje veličine
1 limun
3 jabuke
đumbira po ukusu
***
1 manja cvekla
1 jabuka
1 kruška
2 srednje šargarepe
lista celera po ukusu

Novija istraživanja ukazuju da pored zaštitnog dejstva na jetru cvekla pomaže obolelima od dijabetesa, pomaže snižavanju vrednosti holesterola i visokog pritiska.
Sok cvekle, takođe, može da se meša sa sokom kupusa, karfiola, maslačka, koprive, jer minerali i vitamini ovih biljaka samo upotpunjuju blagotvorne efekte cvekle. Dakle fitoterapijske efekte sokova voća, povrće i lekovitog bilja nikako ne treba zanemariti ni u prevenciji bolesti, zaštiti jetre ali ni u dopunskoj terapiji različitih bolesti.
Posebno korisne efekte na jetru ima biljka čiji se efekti ispituju dugo i sva istraživanja ukazuju na njene blagotvorne efekte na jetru.

SILYBUM MARIANUM L.– BLAŽENI ČKALJ -(FAM.ASTERACEAE)
Osnovni lekoviti sastojak ove biljke je silimarin čija su antioksidativna svojstva dokazana, pa se stoga i preporučuje za zaštitu ćelija od oštećenja. Zato se i preporučuje kao zaštita organizma od toksičnih efekata različitih hemikalija. Tom prilikom je važno naglasiti da se ova biljka nikada ne koristi u obliku čaja jer se njeni lekoviti sastojci ne rastvaraju u vodi pa tako čajni napitci i nemaju nikakvog lekovitog efekta.
Blagotvorni efekti na jetru zasnovani su na osobini silimarina (osnovnog lekovitog sastojka). Zaštitni efekti se manifestuju sposobnošću komponenti blaženog čkalja da svojim dejstvom na ćelijske membrane prevenira toksične efekte na samu ćeliju. Takođe stimuliše lučenje enzima koji pomažu razgradnju toksičnih materija i tako ublažava njihove toksične efekte. Blokada aktivnosti slobodnih radikala je takođe efekat koji se pripisuje aktivnim komponentama blaženog čkalja pa ovaj efekat samo upotpunjuje ukupno zaštitno delovanje biljke.
O delovanju biljke u različitim oboljenjima jetre mišljenja su podeljena ali istraživanja kojima su dokazani pozitivni efekti su svakako doprinela da su ekstrakti biljke i u svetu i kod nas registrovani kao lekovi i u prometu se mogu naći u obliku kapsula ili tableta.
Stoga je važno da prilikom izbora preparata obratite pažnju i da koristite samo one proizvode koji su stavljeni u promet u obliku leka. Samo od proizvoda koji zadovoljavaju sve uslove za stavljanje u promet i imaju dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva mogu da se očekuju i blagotvorni efekti.
Ne smeju da ih koriste samo alergični na sastojke biljke, a nuzpojave su veoma retke i pojavljuje se uglavnom kada se koriste veće doze preparata. Za detaljnija uputstva o načinu upotrebe možete se uvek konsultovati sa svojim apotekarom, a prilikom upotrebe je važno pridržavati se uputstva priloženog uz lek.

Broj 131
U ovom broju:


Origano i matičnjak protiv stresa


Čemerika ublažava menstrualne tegobe


Sve od mladog graška


Dijabetes pod kontrolom


Aneurizme - rizici od glave do pete