Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 131
aktuelno izdanje
Očistite telo
pre začeća
Piše: B. Čičić
Dobro roditeljstvo počinje pre nego se dete i začne, ističe Kris Klark, doktor medicine i jedan od vodećih stručnjaka za Mahariši Ajurvedu u Sjedinjenim Državama. To je u skladu i sa zdravstvenim programom Mahariši Ajurvede koji pomaže budućim roditeljima da poboljšaju zdravlje potomstva.
I medicina na Zapadu je odavno prepoznala da neke supstance, koje su partneri koristili neposredno pre začeća, mogu da imaju nepovoljne posledice na zdravlje dece. U prilog tome i rezultati brojnih istraživanja koja su pokazala da alkohol, otrovi iz cigarete, kao i neki lekovi mogu da oštete DNK reproduktivnih ćelija a samim tim i da ostave posledice na bebu.
Kada je reč o ajurvedskim tekstovima u njima se posebno ističe značaj preventive, naglašava se značaj režima ishrane, pročišćenja i načina života koji poboljšava kvalitet i snagu sperme i jajašaca pre začeća. A, da se u potpunosti shvate preporuke ovih drevnih tekstova neophodno da se nešto više sazna o tome kako Ajurveda objašnjava procesa varenja.

SEDAM KORAKA
Po Ajurvedi postoji sedam koraka u procesu varenja da bi se sva tkiva u telu formirala na pravi način. Svaki od tih koraka oslanja na prethodni, a sedmi je odgovoran za formiranje reproduktivnog tkiva, zvanog šukra. U slučaju da bilo koji od koraka nije dovršen, što znači da se ni do tada nastala tkiva nisu pravilno hranila, ni sedmi korak neće da bude dovršen. Stoga, da bi budući roditelji obezbedili izbalansiran i zdrav genetski materijal, moraju da obrate pažnju na kvalitet namirnica kojima se hrane i da ih što bolje svare.

ISHRANA
Po drevnim ajurvedskim tekstovima neophodno je šest nedelja da se završi proces varenja i da se formira tkivo. Ali, namirnice kao što su, na primer, mleko i gi (sirovi maslac koji se kuva i razdvajaju se masnoće od belančevina) mogu da ishrane tkiva za 24 časa. Težoj hrani je za to potrebno više od šest nedelja a može da se dogodi i da telo neće pravilno da je apsorbuje.

PREPORUKE
Mahariši Ajurveda preporučuje da šest nedelja pre začeća muškarac i žena jedu hranu koja se sastoji od svežih, organskih i vegetarijanskih namirnica. Pritom je kuvano povrće bolje od sirovog s obzirom na to da se lakše vari! Trebalo bi da se zna i da neke namirnice (mleko, pririnač, gi, urme, bademi, indijski orah, slatko voće i sveži sokovi) posebno hrane šukru. Preporučuje se i lekovito bilje koje jača šukru ali je to posao ajurvedskog savetnika, odnosno lekara - vadije.
Hrana koja bi u ovom periodu trebalo da se izbegava je "nečista" (industrijski prerađena i prepuna aditiva), teška (crveno meso, piletina, riba, sir...) i kisela hrana. Beli i crni luk, pečurke i fermentisana hrana, takođe, ne bi trebalo da se nađu na trpezi.
Osim što jača šukru, visoko kvalitetna ishrana pomaže i da ojača majčina fiziologija (posebno materica), tako da će dete da se razvija i hrani u optimalnoj sredini.

ČIŠĆENJE I PONAŠANJE
Važan korak koji muškarac i žena mogu da preduzmu pre začeća je podvrgavanje Mahariši Ajurveda terapijama fiziološkog čišćenja i podmlađivanja. Ovi tretmani pomažu da se uklone toksini iz organizma i ojača fiziologija i ishrana tkiva. Jer, nagomilane nečistoće mogu da budu prepreka, a kad se izbace otrovi telo postaje sposobnije da reaguje i na promene u ishrani i na ponašanje budućih roditelja.
Najidealnije bi bilo da muškarac i žena počnu pripremu za tretmane podmlađivanja osam nedelja pre začeća. Nakon što su šest nedelja sledili tretmane podmlađivanja trebalo bi da se pridržavaju i organske, sveže vegetarijanske ishrane, da se uzdržavaju od negativnih uticaja (pre svega alkohola i cigareta), da jedu u fiziološki idealno vreme za obedovanje (najobilniji obrok u podne) i da na spavanje odlaze do 22 sata. Dr Klark preporučuje da se parovi uzdržvaju od seksualnih odnosa tokom ovog šestonedeljnog perioda jer to omogućava spermi da ojača.

RECEPT
Kako se priprema gi
Gi je pročišćeni maslac, a po Mahariši Ajurvedi je najbolje ulje (masnoća) za sve doše jer pospešuje varenje i ne pogoršava Pite. Može da se upotrebi kao ulje za kuvanje (pomaže varenje) ili kao dodatak jelima, umesto maslaca. Po preporuci lekara može da se koristi u tečnom obliku kao preparat za Mahariši Ajurveda tretman podmađivanja (panća karma).
1. Stavite od 1/2 do 1 kg neslanog maslaca u duboku nerđajuću ili vatrostalnu posudu na srednje ili slabo zagrejanu ringlu, ali pazite da ne zagori!
2. Tokom narednih 30-40 minuta voda će da ispari iz maslaca (ima je oko 20%) a na površini tečnosti, kao i na dnu šerpe, pojaviće se grudvice mleka.
3. Sklonite posudu sa ringle kad grudvice mleka postanu zlatno braon na dnu (u protivnom će da zagori!), da osećate da miriše na kokice i da se sa dna dižu mehurići.
4. Procedite dobijenu masu (dok je vruća) kroz pamučnu tkaninu postavljenu preko cediljke u nerđajuću ili vatrostalnu posudu.
Savet plus: Gi je veoma vruć, pa budite oprezni!
5. Gi možete da čuvate na sobnoj temperaturi 3-4 meseca, ili duže u frižideru. Ako postane čvrst samo ga malo zagrejte da se otopi.
Napomena: Gotov gi može da se nabavi u prodavnicama zdrave hrane i u indijskim prodavnicama.

Broj 131
U ovom broju:


Origano i matičnjak protiv stresa


Čemerika ublažava menstrualne tegobe


Sve od mladog graška


Dijabetes pod kontrolom


Aneurizme - rizici od glave do pete