Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 134
aktuelno izdanje
Beg iz tišine
Piše: A. Radulović

Porodilište KBC "Zvezdara" prva je adresa u Srbiji za pilot projekat ranog otkrivanja problema sa sluhom. Neinvazivnom metodom se, odmah po rođenju, odbacuje ili potvrđuje sumnja na oštećenje sluha. Genetski skrinig se, kao probni projekat, radi na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", objašnjava dr Sandra Stojanović, direktor centra za ranu dojagnostiku i terapiju dece sa oštećenjima sluha "Dečja kuća", Kliničko bolničkog centra "Zvezdara".
- Cilj nam je da eventualno oštećenje otkrijemo što ranije – dok je još beba u stomaku, neposredno posle rođenja ili tokom prve godine. Ako beba "padne" na neonatalnom testu, on se ponavlja kroz nekoliko meseci i, ukoliko ponovo padne, dete se upućuje na dalja, funkcionalna ispitivanja. Gledamo da u prvih šest meseci postavimo dijagnozu i krenemo sa terapijom. Jedno do četvoro, na hiljadu novorođene dece u Srbiji, rodi se sa različitim stepenima oštećenja sluha.

Prva čulna proteza

Kohelarni implantati su jedna od savremenih metoda, koja se primenjuje kod najtežih oštećenja, kod kojih nijedna druga terapija nije pomogla. To je praktično funkcionalna proteza, koja zamenjuje nefunkcionalno unutrašnje uho. Operativno ugrađivanje implantata je samo jedan deo celog procesa, jer tek posle operacije čeka “rudarski” posao – dugotrajna postoperativna terapija, kad dete, bukvalno, morate da naučite da sluša, da koristi uho i da nauči govor, kroz auditivno govorni trening. Kohlearni implantat je prva čulna proteza, koja zamenjuje deo organa. Kod nas se sprovodi u tri ustanove u Srbiji – KBC Zvezdara i Klinički centar Srbije u Beogradu, KC u Novom Sadu i u začetku je program u Nišu. Prošle godine je urađeno 34 operacije, što je za sada dovoljno, jer na žalost, nisu svi roditelji obavešteni na vreme o ovom implantatu. Operaciju je najbolje uraditi u ranom detinjstvu, do pete, šeste godine, dok postoji sposobnost moždanog tkiva da se adaptira na nove uslove. Što je dete starije, opada očekivani uspeh. Operacija se u principu ne radi kod dece mlađe od godinu dana, osim u izuzetnim slučajevima, kao na primer ako dolazi do okoštavanja uha(obično posle određenih vrsta bakterijskog meningitisa).
- Za nas je to rutinska operacija pojašnjava prof. Dr Rade Kosanović, načelinik Klinike za ORL KBC "Zvezdara". - Roditelji treba da znaju da ne nosi nikakav teži rizik od drugih operacija na uhu. Roditelji često misle kako se deci ugrađuje nekakav "čip" u glavu, da se otvara mozak... To je velika greška. Naša iskustva sa ovom operacijom su do sada pozitivna, ali hirurgija je "esencijalna a u suštini nevažna", jer ako roditelji i stručnjaci posle toga ne rade sa detetom, neće biti efekta.

Upale uha i “cevčice”

Oštećenja sluha se dele na senzorineuaralna i provodna. Ova druga nastaju na nivou provodnog dela aparata uha(srednjeg ili spoljašnjeg uva). Naročito u predškolskom uzrastu česta je pojava “sekretornog” otitisa (upale uha), stvaranja i zadržavanja sekreta u srednjem uhu, što utiče na sluh. Uzroci mogu da budu uvećan treći krajnik, alergije, a nekada nema jasnog uzroka. Leči se lekovima neko vreme, a ako nema uspeha, radi se aeracija bubnih duplji – stavljanje cevčica uz uklanjanje uzroka(trećeg krajnika), objašnjava naša sagovornica.
Roditelji često nisu dobro obavešteni, jer su cevčice potpuno bezazlene, a mnogo pomogne detetu, navodi prof. Kosanović. Uklanjanjem sekreta i uvođenjem vazduha u srednje uho, sluh se najčešće vraća u normalu. Postoji još mnogo različitih oboljenja provodnog tipa, neka mogu da se leče lekovima, neka operativno, a neka ne mogu da se leče.

Budućnost

Prognoza kvaliteta života, razvoja i upotrebe govora kod dece sa oštećenim sluhom zavisi od vrste, stepena oštećenja, vremena dijagnostikovanja i započinjanja terapije. Kod lakih oštećenja sluha, dete može da normano komunicira i uključi se u školovanje. Kod osoba sa kohlearnim implantatima, razvoj se procenjuje po skali. Najbolji od njih se redovno školuju i mogu, na primer, čak da koriste telefon.


Uzroci problema sa sluhom:
- genetski
- štetno dejstvo faktora u trudnoći - spoljnih (ototoksični lekovi...) i unutrašnjih(hipoksija, smanjeni dotok kiseonika do ploda),
- preveremeni porođaj
- mala porođajna težina
- povećan nivo bilirubina u krvi
- citomegalovirusna infekcija majke(koja se prenese na bebu)


Znaci upozorenja(za duboka oštećenja sluha)
roditelji primete da bebu ne budi buka
ne okreće se na pozive roditelja
ne reaguje na jake zvukove kada je budno
u vreme kada se očekuju prve reči ne dolazi do toga a faza
"bablinga" (artikulacije slogova, ba-ba, ta-ta) ne znači da će govor da bude u redu.

Broj 134
Med uništava parazite

Prevencija i lečenje meksičkog gripa

Trešnja - lekovita kraljica proleća

Kulinarstvo - zdrave salate

Pobedite lenjost uz vežbe

Letnje crevne infekcije

Bagremov cvet smiruje