Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 134
aktuelno izdanje
Lekoviti nektar kraljeva
Lipa

Piše: S.S.

Po legendi, zraci sunca su "uhvaćeni" u cvetu lipe, pa kada neko popije lipov čaj toplota sunca ulazi u organizam, izaziva znojenje i oslobađa telo groznice. Osim ove lekovite osobine, lipa se u narodnoj medicini koristila i u slučaju drugih zdravstvenih tegoba, pa čak i anksioznosti i nervoze, iako klinička ispitivanja nisu potvrdila tu lekovitu osobinu lipe.

SASTAV I DEJSTVO
* Neka istraživanja su potvrdila da čaj od lipovog cveta pomaže onima koji imaju blage probleme sa bešikom, uznemiren stomak ili dispepsiju (loše varenje), kao i gastrokariološki sindrom (prekomerna količina gasova dovodi do toga da želudac pritiska donji deo srca).

* Topao čaj od lipe povećava temperaturu tela i pomaže imunom sistemu da se izbori protiv infekcije. U nekim zemljama lipa se zvanično koristi za lečenje prehlada i kašlja kao posledice prehlade.

* Različiti delovi lipe se koriste u lekovite svrhe - cvet protiv prehlade, kašalja, bronhitisa, infektivnih bolesti, glavobolje (posebno migrene), kao diuretik (povećava proizvodnju urina), da smanji spazam i kao sedativ, čaj od lista za probleme sa crevima, obloge za čireve, a kora u slučaju problema sa bešikom i protiv celulita.

* Čaj od lipovog cveta je od davnina poznat kao "nektar kraljeva", što zbog slatkog ukusa, što kao lek (deca bi trebalo da uzimaju 1/3 doze čaja ili tinkture koja se preporučuje odraslim).

* Čaj od cveta lipe efikasan je u borbi protiv nesanice jer opušta. Može da se doda u vodu za kupanje i napravi kupka za opuštanje pre odlaska na spavanje.

* Cvetovi lipe sadrže flavonoide koji deluje na znojne žlezde i podstiču znojenje, ali se ne preporučuje pacijentima koji boluju do srčanih bolesti.

* Čaj od lipe podstiče cirkulaciju, pomaže varenje, efikasan je za izbacivanje sluzi, olakšava menstrualne bolove i pospešuje apetit.

* Brojna istraživanja su pokazala da čaj od cveta lipe pomaže kod bolova u stomaku izazvanih gasovima.

SAVETI PLUS
* Čaj od cveta - 1 kašičicu cvetova prelijte šoljom ključale vode, sačekajte 10 minuta i procedite.

* Da snizite temperaturu pijte što topliji čaj 3 puta dnevno.

* Kupka - skuvajte 3 šake cvetova lipe u litar vode, procedite, sipajte u kadu sa vodom pre kupanja. Ova kupka smiruje bebe i decu pre spavanja.


U NARODNOJ MEDICINI
Čaj od lipovog cveta upotrebljava se najčešće da pospeši znojenje, protiv grčeva i da uminu blaži bolovi.

Čaj za znojenje (kod nazeba)
* Pomešajte po 25 g cveta lipe, zove i kamilice, 15 g biljke pomoćnice i 10 g bele saponarije, pa 3 kašike smese poparite sa 1/2 l ključale vode, poklopite i posle 1 sat pijte što toplije tokom dana.

Protiv proliva
Pomešajte po 30 g cveta lipe i kamilice i po 10 g petrovca, ružinog cveta, šipurka i podubice, pa pripremite kao prethodni čaj.

Za opekotine i rane
Poparite 1 l vrele vode 100 g cveta ili lista lipe, ostavite poklopljeno 3 sata, procedite, napravite obloge i stavite na povređeno mesto. Zimi (kad nema lista i cveta) može da se upotrebi mlada kora (iseckajte 100 g kore, kuvajte 1 sat, sačekajte 3 sata, procedite i napravite obloge.
Dr Jovan Tucakov, "Lečenje biljem"


RECEPT
Sarmice

- 500 g belog kukuruznog brašna
- 3 dl jogurta
- 3-4 kašike kajmaka
- mlado lišće lipe
- suvi biljni začin
- so
* Listove lipe poparite vrelom vodom i ocedite. Brašno posolite, dodajte biljni začin i zamesite sa jogurtom i 2 kašike kajmaka (pripremljena masa mora da bude tvrda). Zavijte sarmice, poređajte ih u vatrostalnu posudu i ispecite u rerni. Vruće sarmice prelijte preostalim kajmakom.

Broj 134
Med uništava parazite

Prevencija i lečenje meksičkog gripa

Trešnja - lekovita kraljica proleća

Kulinarstvo - zdrave salate

Pobedite lenjost uz vežbe

Letnje crevne infekcije

Bagremov cvet smiruje