Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 136
aktuelno izdanje
Zzz... zbogom
letećim napastima!

Piše: J. Matijević
Letnje uživanje lako može da se pretvori u noćnu moru ako ne povedete računa o zaštiti najpre od ujeda komaraca i drugih insekata, a na moru i od meduza. Ukoliko prvenstvo dajete prirodnim preparatima, evo ideja kako da ovog leta od malih napasti zaštitite proizvodima iz kućne apoteke. Kao odlična zaštita potvrdila su se etarska ulja. Njihovim mešanjem sa drugim biljniim uljima koja su osnova za razređivanje etarskih, možete lako da dobijete lekovite smese koje deluju opuštajuće i istovremeno teraju dosadne i uporne insekte. Štaviše, pošto su biljna ulja slična sebumu (masnoći) kože i sadrže dosta vitamina i nezasićenih masnih kiselina ona neguju kožu, a laboratorijska istraživanja su pokazala da mnogobrojna etarska ulja imaju antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva.

LAVANDA
Etarsko ulje lavande je idealna prva pomoć! Jedno je od retkih ulja koje može nerazređeno da se nanosi na kožu. Isto deluje kao alkohol, ali ne peče, jer sadrži dosta kamfora, cineola, linalola i linalil acetata. Podstiče regeneraciju tkiva, a brojna ispitivanja potvrđuju da ima umirujuće delovanje na nervni sistem. Čest je sastojak preparata za kožne bolesti, kao što su ekcemi, akne, manje rane i opekotine, jer dezinfikuje kožu, deluje protivupalno i ubrzava zarastanje rana.

PROTIV KOMARACA
- 100 ml bademovog ili maslinovog ulja
- 40 kapi etarskog ulja lavande
Ulja uspite u manju staklenu flašicu, zatvorite i dobro promućkajte. Namažite kožu posle tuširanja. NAPOMENA: Ukoliko smesu pravite za dete umesto 40 nakapajte 15 kapi lavandinog ulja. Takođe, nerazređeno ulje lavande možete da nanesete direktno na pulsne tačke.

UJED MEDUZE
- etarsko ulje lavande
Pažljivo uklonite pipke i mesto ujeda temeljno isperite vodom i blagim sapunom. Nakapajte nekoliko kapi čistog etarskog ulja lavande i zatim ohladite ledom. Ponovite nekoliko puta dnevno.

UJED MRAVA
- 5 kapi etarskog ulja lavande
- kašičisa sode bikarbone
- kašičica destilovane vode
Sve sastojke pomešajte, ohladite u frižideru i mažite na mesto ujeda. Ponavljajte sve dok otok ne splasne.

ČAJEVAC
Ulje čajnog dreveta (čajevac) je najefikasnije prirodno antiseptičko sredstvo. Na kožu deluje bolje od drugih sredstava ove vrste jer može da se koristi svakodnevno a da ne ošteti okolno tkivo. Lekovito je zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji delotvornih aktivnih sastojaka protiv gljivica, bakterija i virusa. Upravo zbog vrlo složene hemijske strukture gotovo je nemoguće da mikroorganizmi postanu otporni na čajevac. Dokazano je da ulje čajevca sadrži gotovo 100 organskih jedinjenja, od kojih su četiri posebne supstance koje su u prirodi vrlo retke: viridiflor, beta-terpinol, L-terpinol i alilheksaonat.

UBOD OSE
- 50 ml jabukovog sirćeta
- 2 kapi etarskog ulja čajevca
Na mesto uboda stavljajte hladnu oblogu natopljenu mešavinom sirćeta i ulja čajevca. Oblogu menjajte dok otok ne splasne.

UJED KOMARCA
- 2-3 kapi ulja čajevca
Na mesto ujeda nanesite nerazređeno ulje. Postupak ponavljajte svakog sata. NAPOMENA: Ako se ipak pojavi upala, stavljajte i hladne obloge od destilovane vode.

UJED KRPELJA
- eterično ulje čajevca
Na mesto ujeda nanesite čisto ulje čajevca. Posle dvadeset minuta krpelja odstranite prstima (ako nije sam otpao). Ulje nanosite tri puta dnevno nedelju dana da bi se izbegla infekcija.

KAMILICA
Ulje kamilice deluje umirujuće, pomaže kod nesanice, ublažava grčeve, leči akne i druge kožne bolesti. Takođe, kamilica izvrsno zaceljuje, a ulje deluje umirujuće i protivupalno na kožu, pa ubrzava njen oporavak. Sastojci etarskog ulja kamilice, azulen i bisabolol, često se koriste kao dodatak mnogobrojnim kozmetičkim i dermatološkim proizvodima zbog protivupalnog delovanja i činjenice da ubrzavaju zaceljivanje kože.

UBOD PČELE
- 3 kapi etarskog ulja kamilice
- kašičica sode bikarbone
- kašičica destilovane vode
Žaoku odstranite pincetom, a zatim na mesto uboda stavite hladan oblog pripremljen od sode bikarbone , destilovane vode i ulja kamilice. Obloge menjajtesve dok otok ne splasne.

BOKVICA
Jedan je od omiljenih narodnih lekova. Sadrži brojne lekovite materije koje se koriste za lečenje oboljenja organa za disanje. Izvrstan je prirodni lek protiv astme, kašlja i tuberkuloze pluća. Posebno je pogodna za decu jer joj je sok ukusan. Posebno je efikasna prilikom uboda stršljenja jer ublažava bol i umanjuje otok koji je veći bolniji od ujeda ose ili pčele.

UBOD STRŠLJENA
- 5 kašika sitno iseckanog lista bokvice
- svež list bokvice
Iz iseckane bokvice pod presom iscedite sok i njime 1 sat kvasite mesto uboda. Potom ga omotajte svežim i dobro opranim lišćem bokvice koje bi trebalo da menjate više puta u toku dana.

Broj 136
Na čaju sa: dr Bo Ksiu Hua
Srpska ćerka iz Đang Dunga

Homeopatija protiv opekotina
Neven da umine bol

Infekcije u trudnoći
Testovi čuvaju i mamu i bebu

Bolesti vena
Zdravim nogama čvrsto na zemlji

Boranija na 100 načina
Konac jelo ne krasi

Deca i letnji raspust
Kreativno "lenstvovanje"