Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 138
aktuelno izdanje
Obrazi ogledalo pluća
Piše: dr Natalia Gušlo Petrić, anesteziolog specijalista akupunkture i homeopatije
Iako ne može da se prenebregne činjenica da je medicina postigla ogromne uspehe i izbavila čovečanstvo od mnogobrojnih bolesti, jasno je da tradicionalna medicina ipak nije svemoćna. U današnje vreme, mnoge metode lečenja daju lokalno poboljšanje, ali ne rešavaju uzrok problema. Zbog toga, u većini slučajeva, bolest prelazi u hroničnu fazu. Uostalom, rezultati istraživanja urađenih u Holandiji i Australiji ukazuju da se 40% pacijenata, posle lečenja klasičnim metodama, obraćaju za savet i pomoć netradicionalnoj medicini.
Bespredmetno je raspravljati o tome koja je medicina bolja i efikasnija, a kako iskustvo pokazuje, kombinacija oba metoda lečenja daje najbolje rezultate.
Tako su ruski naučnik G.A. Zaharijin 1889. godine, a Englez Ged sedam godina kasnije, otkrili povezanost između unutrašnjih organa i nekih delova kože. Ove zone nazvane su zonama Zaharijin-Geda i do danas se koriste u dijagnostici i lečenju patoloških žarišta u organizmu. Postoji šema zona koje se odnose na telo, vrat lice, glavu, ruke, noge, jezik... Na tim osetljivim zonama često se pojavljuju bubuljice, crvenilo, perutanje ili se oseća bolna reakcija na pritisak.

FACIJALNA DIJAGNOSTIKA

Koža lica neposredno je vezana za rad unutrašnjih organa. Kad dođe do promene u njihovom radu pojavljuju se crvenilo i bubuljice na koži, a naročito kod onih sa povećanom osetljivošću. U ovom slučaju izraz "lice - ogledalo duše" moglo bi da se zameni izrazom "lice - ogledalo unutrašnjih organa".
Postavlja se pitanje na koje delove lica se projektuju problemi unutrašnjih organa?


* Deo čela iznad obrva predstavlja projekciju creva.
* Zona žučne kese se nalazi na slepočnicama, a narušen rad žučne kese manifestuje se crvenilom, svrabom, perutanjem i bolovima u predelu slepočnica.
* Promene na koži u predelu između obrva ukazuju na loš rad jetre. Ponekad, problemi u radu jetre, praćeni su crvenilom očiju i pogoršanjem vida.
* Obrazi pokazuju stanje pluća
* Vrh nosa je projekcija rada srca, dok nozdrve predstavljaju bronhije i vezu sa plućima.
* Usta odražavaju stanje želuca. Pojava pukotina (ragada) i perutanje u uglovima usana ukazuju na loš rad želuca.
* Brada je oblast polnih organa (kod žena jajnici, kod muškaraca prostata).



Oči mogu da ukažu ne samo psihičko već i fizičko stanje čoveka.
Ako suze pri prelasku iz toplo u hladno, to ukazuje na deficit kalijuma. Često, bezrazložna pojava suza u očima, ukazuje na nervozu i patologiju slezine. Osim toga boja konjuktive oka ukazuje o stanju pH u organizmu. Normalna boja je roze, suviše svetla ukazuje na prekiselost, dok tamna boja ukazuje na previše alkalan pH organizma.

DIJAGNOSTIKA PREKO JEZIKA

Izgledu jezika od davnina se pridavalo veliko značenje i u zapadnoj i u istočnoj medicini. Najčešće se posmatra oblik, veličina i boja (normalna je roze), a promene ukazuju na probleme sa unutrašnjim organima.


* Crvena boja jezika ukazuje na ishemiju, toksičnost i visoku temperaturu.
* Tamno crvena boja može da bude znak pneumonije, infektivnih bolesti, promena na bubrezima...
* Bled jezik je odraz anemičnosti.
* Plavkast jezik može da ukaže na poremećaje rada srca.
* Žute naslage najčešće ukazuju na loš rad žučne kese.
* Bele naslage su znak lošeg rada želuca.



DERMATOGLIFIKA

Još u 5. veku pre nove ere Hipokrat je povezao ispupčenost na noktima sa plućnim bolestima, a drevna medicina je koristila izgled kože ruku da se postavi dijagnoza. Koreni ove metode potiču iz Indije, a dalje su se proširili na Kinu, Grčku, Rim i Rusiju. Od 1926. godine ovim pitanjem počela je da se bavi nauka dermatoglifika koja, uzgred, nema nikakve veze sa hiromantijom. Ona može da pomogne da se postavi dijagnoza mioma materice, plućnih bolesti, psorijaze, dijabetesa, glaukoma, patologije želuca i kičme.
Na primer centar dlana ukazuje na psihičko stanje, a zona šake (prema korenu palca) je projekcija pluća. Kada je reč o promenama u plućima izražena je ostljivost na pritisak u ovom predelu, posebno kod pušača i onih koji žive u zagađenoj sredini. Zone koje se nalaze na unutrašnjoj strani ručnog zgloba mogu da ukažu na poremećaj u radu debelog creva, pankreasa, želuca i polnih organa.
Ne bi trebalo da se zanemari ni izgled noktiju na rukama. Pojava belih tačkica, brazda, udubljenja (naručito na srednjem i domalom prstu) mogu da ukažu na neurozu i poremećaje u metabolizmu.


SPOJ PRIRODE I TEHNOLOGIJE

Priroda kao jedinstven sistem dala je mogućnost da se na osnovu izgleda kože, boje i oblika jezika, izgleda dlanova utvrdi šta nije u redu sa našim unutrašnjim organima. I, bez obzira na to što se čovek udaljio od prirode i što moderna tehnika sve više ulazi u naš život i određuje ga, srećna je okolnost da postoje naučnici koji dobro poznaju prirodu, medicinu, fiziku...Oni na osnovu toga konstruišu aparate koji omogućavaju da se brzo i precizno odredi stanje organizma, kao i predispozicije prema različitim bolestima.
Već nekoliko godina koristi se biorezonantna dijagnostika koja je pokazala vrlo dobre rezultate. Pažnju javnosti u Ukrajini i Rusiji izazvao je aparat Maljihina - Pulavskog koji je dobio Medalju za osvajanje kosmosa i sertifikat Evropske unije. Pokazao je dobre rezultate u Sloveniji, Slovačkoj i Mađarskoj i konačno je stigao na naše prostore. Ovaj aparat može kompletno da oceni stanje organizma na osnovu merenja temperature uz pomoć pet mikroprocesora. Osim toga određuje jačinu protoka krvi u različitim organima i na osnovu toga omogućuje procenu promena u organizmu i organima već u početnoj fazi.

Broj 138
U ovom broju


Med kao dijetetski proizvod

Male letnje povrede i prva pomoć

Naočare za sunce
Modni detalj i potreba

Moksibustija
Bockanje travom leči tegobe

Poremećaji disanja
Apnea

Afte
Dosadne male ranice

Psihologija
Koje su razlike između ženskog i muškog mozga?