Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 138
aktuelno izdanje
Šolja čaja za miran san
Piše: J. Matijević
Čovek prespava jednu trećinu svog života - barem teorijski. A u stvarnosti ima mnogo onih koji noću leže budni. Ili broje ovčice dok ne zaspu. Ako je nesanica posledica psihičke tegobe, neophodno je da se prepozna uzrok i da se o svemu konsultuje lekar. Ali, ukoliko nesanicu uzrokuju mala "dnevna nerviranja", poslužite se lekovitim biljem i čajevima koji, pre svega, umiruju organizam i pomažu da se lakše zaspi.

Hmelj

Nije važan samo pivopijama, jer su još od srednjeg veka poznata lekovita svojstva njegovog cveta. Sadrži etarska ulja, smole i gorke materije humulon i lupulon koje imaju umirujuće dejstvo. Obiluje biljnim hormonima sličnim estrogenima, a tek nedavno je otkriveno da sadrži i ksantohumol koji se ispituje i analizira kao lek protiv kancera. Hmelj je sedativ, anafrodizijak, stomahik (olakšava varenje), umanjuje menstrualne tegobe i jača nerve. Posebno je blagotvoran u lečenju nesanice. Narodna medicina preporučuje da oni koje muči ovaj problem spavaju na jastucima napunjenim hmeljom.
UPOZORENJE: U većoj količini hmelj može da izazove gađenje, povraćanje, glavobolju i usporavanje cirkulacije, a ponekad i trovanje!

RECEPTI

- 2 kašičice cvetova hmelja

* Cvetove prelijte sa 250 ml ključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite i zasladite medom, a najbolje je da pijete mlak u malim gutljajima, pola sata pre spavanja. Oni koji imaju višak kilograma trebalo bi da paze, jer čaj od čistog hmelja otvara apetit!

* * *

- 40 g hmelja
- 30 g odoljena
- 15 g nane
- 15 g matičnjaka
* Kašičicu mešavine ovih biljaka prelijte sa 200 ml ključale vode. Poklopite, ostavite da se ohladi i posle 2 časa procedite. Možete da ga zasladite medom. Pijte blago zagrejan pred spavanje.

* * *

- 60 g hmelja
- 20 g matičnjaka
- 20 g nane
* Od ovih biljaka napravite mešavinu pa 3 kašičice čaja prelijte sa 500 ml ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji najmanje 2 sata. Procedite i pijte pred spavanje.

Valerijana (odoljen)

Poznata je još iz antičkog doba, kada su je i Grci i Rimljani koristili za lečenje ženskih tegoba. Sadrži etarsko ulje, mnogobrojne kiseline, tanin, smolu, riboflavin, betakarotin, kamfor, fosfor, magnezijum, mangan, cink... Preporučuje se za lečenje nervnih oboljenja, uznemirenosti, neuroza i stresa. Čaj od korena valerijane deluje protiv nesanice, a brzo pošto se popije "odvodi" u san i ne izaziva jutarnje tegobe kao što je slučaj sa sintetičkim lekovima.
UPOZORENJE: Čaj od valerijane ne smeju da piju trudnice i deca mlađa od 12 godina.

RECEPT

- 100 g korena valerijane
- 100 g listova matičnjaka
* Od ove mešavine uzmite 2 kašičice i prelijte sa 250 ml ključale vode. Ostavite poklopljeno 15 minuta. Procedite i pijte toplo, polako gutljaj po gutljaj.

List kupine

Sadrži galotanine, flavonoide i organske kiseline. Reguliše metabolizam, pomaže kod upala sluzokože probavnog sistema, ždrela i usne duplje, a sastavni je deo čajeva kojima se deluje na auto imune bolesti, na jačanje organizma i slabokrvnost.

RECEPT

- kašičica lista kupine
- kašičica muškog kantariona
- kašičica matičnjaka
* Mešavinu prelijte sa 400 ml ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Čaj zasladite medom. Po 50 ml čaja popijte ujutru na prazan stomak i uveče pre spavanja, a ostatak sa malo svežeg limunovog soka popijte tokom dana.

Matičnjak (metvica)

Od ove biljke najviše se ceni list, a najvažniji lekoviti sastojak je mirisno etarsko ulje. Matičnjak je izvanredno sredstvo za sva srčana oboljenja jer jača srce i čisti krv. Preporučuje se u lečenju hipohondrije, menstrualnih tegoba, kod nadutosti, grčeva u crevima, želudačnih tegoba, pojedinih oblika astme, svih depresivnih stanja, za pojačavanje apetita. Često se dodaje kupkama protiv neuralgije i reumatizma. Čaj od matičnjaka povoljno deluje i kod nesanice.

RECEPT

- 30 g listova matičnjaka
- 30 g lavande
- 30 g pasiflore (Hristove krune)
- 10 g kantariona
* Kašiku ove mešavine prelijte sa 250 ml ključale vode. Poklopite, ostavite da odstoji 5 minuta i procedite. Popijte 3 šolje čaja dnevno.

Broj 138
U ovom broju


Med kao dijetetski proizvod

Male letnje povrede i prva pomoć

Naočare za sunce
Modni detalj i potreba

Moksibustija
Bockanje travom leči tegobe

Poremećaji disanja
Apnea

Afte
Dosadne male ranice

Psihologija
Koje su razlike između ženskog i muškog mozga?