Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Nomenklatura opasnih stolica!
Reč nauke -Zračenje na poslu
Taksi vozači, tramvajdžije, piloti, policajci, radarski operateri, tenkisti, elektrovarioci, ali i obični kancelarijski ljudi, u prvim su linijama stradanja pred naletima elektromagnetne radijacije


U maju 2002. godine francuski naučni časopis “Nauka i budućnost” sproveo je višmesečna merenja štetnosti magnetnih zračenja na radnim mestima, koja su pokazala da su neka zanimanja posebno izložena ovoj vrsti radijacije.

Taksi vozači su u samom vrhu te liste, jer su svakodnevno izloženi zračenju radio stanica i mobilnih telefona, a njihovi najnoviji modeli automobila su puni elektronske opreme, elektromotora za podizanje stakla i uređaja GPS tehnologije… Pored toga, taksisti uglavnom voze saobraćajnicama sa jakim elektromagnetnim poljima, koja stvaraju tramvaji i trolejbusi. Svakodnevno su izloženi i stresovima u saobraćaju i komunikaciji sa putnicima.

U saobraćaju su posebno ugrožene i posade električnih vozova, vozači tramvaja i trolejbusa, koji su izloženi dvostrukom štetnom uticaju vlastitih i spoljnih izvora radijacije. Kao i piloti i posade aviona, zbog izloženosti i dodatnim zračenjima koja dopiru iz kosmosa kroz tanak sloj atmosfere. Ovo izaziva privremeni sterilitet, a problemi vremenom postaju sve izraženiji.
Rizičnim grupama pripadaju i policajci, jer su zbog specifične prirode njihovog posla izloženi zračenju komunikacijskih sredstava radio mreže koja ih povezuje. A u vojsci su posebno ugroženi operatori na radarskim sistemima, u centrima veze, kao i vozači tenkova, bornih kola i specijalnih vozila sa elektronskim sistemima.

Ništa manje nije ugroženo ni medicinsko osoblje, jer je dugotrajno izloženo zračenju elektromedicinske opreme, rentgenskih aparata, skenera, uređaja za magnentnu rezonancu, EKG i EEG aparata.
U proizvodnim pogonima najviše su pogođeni radnici pored indukcionih peći za topljenje ili termičku obradu metala, elektrovarioci, radnici na mašinama sa jakim magnetnim poljima iz elektromotora. Dok su ljudi u projektnim biroima, administrativnim i upravljačkim centrima, ugroženi mnoštvom računara, telefona, mobilnih telefona i druge slične opreme koja stvara sredinu prezasićenu elektromagnetnim zračenjima.
Mnoge naučne studije u razvijenim zemljama pokazuju da su zajednički simptomi: nesanica, nervoza, gubitak komunikativnosti i netolerancija na poslu i u porodici, migrene, srčane smetnje, pad potencije i odsustvo seksualne želje, problemi steriliteta i deformiteti kod potomstva.


POMOĆ PRIJATELJA
Mnoge kompanije u svetu štite svoje radnike različitim vrstama neutralizatora i na taj način ublažavaju štetne posledice zračenja.
Ali i domaća iskustva pokazuju da postoje efikasni načini i sredstva za zaštitu radnog prostora. U jednoj beogradskoj firmi sa mnoštvom računara i mašina sa jakim indukcionim poljima, bolovanja su na ovaj način prepolovljena za samo godinu dana. Slični efekti postignuti su i u nekim velikim poslovnim sistemima, TV studijima i novinskim kućama.

Broj 91
U ovom broju:

Zdravlje dece :
Ravni tabani do mora

Ekskluzivno: Recepti ruske
tradicionalne medicine

Mila Manojlović:
Sama vidam svoje rane

Darovi prirode:
U korenju britka snaga


Zeleni info

Čisti pluća
Verovali ili ne lepa perunika leči! Čaj od korena ove biljke pomaže u slučaju plućnih bolesti, ali i da smiri hronični kašalj.
* 1 kašiku usitnjenog korena perunike poparite sa 3 dl vrele vode, ostavite poklopljeno 10-15 minuta, procedite i pijte 3 puta dnevno po šoljicu posle obroka.
Pored toga u narodu se koren perunike daje bebama da ga grickaju kad im nuču zubi.

Gasi upale
Uobičajeno je da u listove blitve domaćice uvijaju sarmice, od njenih zelenih listova kuvaju čorbe, bare je kao prilog za ribu.., a manje je poznato da ova biljka ima i lekovite osobine. U narodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana i čireva, a čorbice se daju onima koji boluju od upale bešike i bubrega. Obarena blitva sa naseckanim belim lukom koristi se kao antibiotik, a ako se doda i peršun pospešuje izlučivanje mokraće i čisti krv.