Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 139
aktuelno izdanje
Obožavam zeleni čaj
Ivane Selakov

Piše: Marijana Vasiljević
Detinjstvo Somborke Ivane Selakov obeležili su časovi klavira a da će ostati u muzičkim vodama, znalo se i kada je izvodila mini koncerte po kući, gde su joj jedina publika bili ukućani. Sudbinu pevačice, koju nije ni slutila, odredile su mladalačke avanture.
-Počelo je tako što sam sa drugaricom Milenom najpre pevala u učionicama zabavljajući drugare, ali i nastavnike, što sam vešto koristila za odlaganje mnogih kontrolnih zadataka, počinje Ivana svoju životnu priču.
Samo dve pesme "Let it be", i " Dunav" od Ju grupe, bili su im dovoljni da ih angažuju u lokalnim klubovima. Kasnije je tom repertoaru dodala i jedan narodnjak "Đurđevdan", dok se nije preorijentisala na rok i džez što joj je utrlo put za dalje nastupe, ne samo u Somboru, već i u Beogradu.
I pored toga, Ivanina prva ljubav ostala je – biologija.

Šta se dogodilo pa si morala da napustiš studije biologije?
-Posle srednje škole upisala sam Biološki fakultet, ali zbog mnogobrojnih nastupa, nisam mogla da pratim predavanja, pa sam biologiju napustila na trećoj godini. Kasnije sam na muzičkoj akademiji diplomirala na Dizajnu zvuka.
Ivana je postala poznata kao prateći vokal preko sto muških i ženskih pevača. Bek vokale nije pevala samo Vladi Georgijevu i Zdravku Čoliću. U međuvremenu je sa grupom "Bjuti kvins" pomogla Mariji Šerifović da pobedi na Evroviziji, ali ubrzo posle toga, napušta grupu. Letnji hit “Ako je do mene” koju je snimila sa Darkom Radovanovićem, odličan je uvod za prvi solo album koji ova harizmatična devojka trenutno priprema.

Kad izlazi album i da li si našla malo vremena za odmor?
-Upravo sam se vratila iz Rovinja, pa od jeseni nastavljam sa radom na albumu koji će izaći do Nove godine. U međuvremenu nastupam po raznim gradovima, gde publika najviše traži Darkov i moj hit.

Česti nastupi mogu da “istroše” glas. Kako ga održavaš?
-Kvalitetnim snom! Osam sati sna mi najbolje čuva glas. Uz to ne pijem gazirano, jer ne volim, ne pušim, ne pijem. Ponekad, na privatnim druženjima mogu da popijem čašu kvalitetnog vina. Ali, čajevi su moja opsesija. Nedavno sam dobila aparat za filter kafu koji koristim za pravljenje raznih čajeva. Obožavam zeleni čaj, a u kući imam sve vrste, od aromatičnih, sa jabukom i cimetom, do rtanjskog i raznih domaćih mešavina. Nedavno sam iz Turske donela paletu od dvadeset njihovih čajeva, i svakodnevno ih koristim. Prijaju mi i zbog alergija na polen koja me baš ovih dana muči.

Da li si zbog alergijskih problema koristila neke posebne preparate?
-Lekovi koje mi je prepisao lekar nisu mi pomogli. Možda ću u nekom narednom periodu probati sa akupunkturom ili nekom alternativnom metodom, jer mi veoma smetaju suzenje očiju, kijanje, a i koža mi trpi zbog alergije.

Za dobro zdravlje zaslužan je i dobar imunitet. Kako ga održavaš i ojačavaš?
-Sveže ceđenim sokovima! Svakodnevno pijem sok od grejpfruta i limunadu. Po preporuci drugarice, od nedavno pijem i brusnicu, ili je jedem sušenu. Veoma je dobra za mokraćne kanale.

Imala si problema sa tim?
-Da, prehladila sam se, a terapija nije davala nikakve rezultate. Brusnica mi je pomogla i otklonila tegobe. Otac moje drugarice, koji se bavi istraživanjem ruda, predložio mi je zeolit u prahu koga ima i u apotekama. To je ruda koja ima svojstvo da vezuje i izbacuje sve štetne materije iz organizma.

Uz kameleonski glas možeš da se pohvališ i dobrom linijom. Kako uspevaš da je održiš?
-Hvala na komplimentu. Sva sreća nikad se nisam toliko ugojila da moram da držim dijetu. Ne znam ni kako bih izdržala, jednostavno nemam karakter za to. Obožavam da jedem, veliki sam gurman! Kako i ne bi kad dolazim iz Vojvodine gde je nadaleko poznat nedeljni ručak iz deset delova (smeh). Juneći gulaš mi je omiljeno jelo, njega vrhunski spremam. Obožavam piletinu na razne načine, italijanske testenine, ma sve.(smeh).

I nikad nisi imala problem sa viškom kilograma?
-Pa, ugojim se ja najviše tri četiri kilograma, to nije puno, ali je problem što mi se tad najviše vidi na licu. Imam jake obraze, i onda izgledaju malo napumpani. Nisam zadovoljna ni stomakom, nije baš zategnut, ali potrudiću se da i njega u narednom periodu sredim.

Da li se baviš sportom?
-Retko zalazim u teretane. Više volim da odem na kuglanje koje odlično zateže sve mišiće, ili na stoni tenis koji je takođe dobra vežba za topljenje sala, jer se na njemu puno preznojim.

OSETLJIVA
Na prvi pogled čini se da imaš blagu narav. Da li i tebi ponekad dođe “žuta minuta”?
-Ja sam Škorpija u horoskopu i teško sebe mogu nazvati blagom osobom(smeh). Šalim se, ali istina je da sam nekad bila hiperaktivna i žustrija, ali sam se poslednjih godina malo smirila. Možda je za to kriv i moj podznak rak, koji kako sam negde čula, u određenim godinama počinje da prevladava znakom. S druge strane, veoma sam osetljiva. Pogađaju me sitne nepravde, koje polako počinjem da osećam na svojoj koži. Ali, ja uvek verujem da će pravda izaći na videlo, i da će na kraju sve doći na svoje. Ja sam od onih koji dugo trpe, ali kad puknu...


STRAST ZA ŠOPINGOM
Da li i tebe ponekad obuzme tipična ženska slabost - šoping manija?
-Ona je kod mene prisutna skoro uvek. Obožavam da kupujem, posebno odeću, šortseve, majice, u poslednje vreme haljinice. A sandale su mi opsesija!

IVANIN RECEPT
Piletina sa pavlakom i prezlama
Pileće belo meso iseći na šnicle. Začiniti i umočiti u istopljen margarin. Gusto ređati u tepsiju ili vatrostalnu činiju. Umutiti dve pavlake, dve kašike prezli, dodati sitno iseckan beli luk i biozačin, pomešati i premazati preko mesa. Peći u rerni pola sata, i služiti sa pirinčem.

Broj 139
Apiterapija / Napici od meda
Nazdravlje uz medno vino.

Na čaju / Dr Mila Stajević
“Popravlja” dečja srca ..

Homeopatija / Opekotine
Selen donosi olakšanje.

Alergije / Ambrozija
Lekovita zloća ..

Feng šui / Element drvo
Simbol novog početka.

Ekologija
Neškodljiva sredstva za čišćenje

Dijeta
Mikroelementi u ishrani

Makrobiotika / Gurmanluci
Za bolje raspoloženje

Napici od kafe
Čarolije crne kraljice

Test
Šta vam je važnije: posao ili zdravlje?

Zdravlje / Odvikavanje od pušenja
Nije lako al se može.

Zvučno zagađenje
Srcu prija tišina.

Endokrinologija
-Ženski hormoni.

Stanovanje
Neutrališite neprijatne mirise.

Neurologija / Epilepsija
Sudbonosni gubitak kontakta.

Psihologija / Vršnjačko nasilje
Prilike stvaraju nasilnike.

Psihoterapija /O psihopatama
Nasilnici koji se ne kaju.

Tumačenje snova
Kuća simbol tela.

Biljna apoteka
Beli slez, sladić, mirođija, miloduh, anis, smokve, kupine...

Detoksikacija
Put do zdravlja za 21 dan!

Potencija
Strah najveći neprijatelj

Nega
Lepi i posle mora

Deca
Dobro je biti brbljiv

Voda
Kako odabrati onu pravu