Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 139
aktuelno izdanje
Mirođija za prvu pomoć
Lavanda

Piše: J. MATIJEVIĆ
Normalno je da se kod svih osoba javlja diskretan, blag i sladunjav miris pri izdisaju. Njegov intezitet zavisi od doba dana, starosti, ishrane... S druge strane, neprijatan zadah (halitoza) najčešće je prouzrokovan nekim gangrenoznim procesima u usnoj duplji, oralnim oboljenjima kao i pojedinim fiziološkim stanjima. Uzrok neprijatnog zadaha se može otkriti posle detaljnog lekarskog pregleda, ali prva pomoć se može naći i među lekovitim biljem.

MIROĐIJA
U svakoj čorbi je, pre svega kao dobar, neškodljiv, jeftin i svakom pristupačan začin, ali je istovremeno i lek koji se vekovima uspešno koristi protiv gasova, nadimanja, teškoća u organima za varenje i hemoroida. Mirođija poboljšava rad želuca, smanjuje arterijski pritisak, reguliše menstrualni ciklus i poboljšava laktaciju. Najveća koncentracija lekovitih i aromatičnih materija je u plodovima biljke, ali ima ih i u listovima i cvetovima. Sve delotvorne i lekovite materije mirođije nisu ni do danas u potpunosti istražene. Do sada je poznato delovanje eteričnih ulja koja sadrže veliki postotak karvana.

RECEPT
- 10 kapi etarskog ulja mirođije
- kocka šećera
Ulje nakapajte na kocku šećera, polako rastopite u ustima, progutajte pa popijte čašu vode.
NAPOMENA: Kod lošeg zadaha preporučuje se i žvakanje svežeg lista mirođije.

MILODUH
Od davnina je poznat kao korisna i lekovita biljka. Obiluje etarskim uljem, flavonoidima (hesperidin i diosmin), taninom, oleanolnom i ursolnom kiselinom, beta-sitosterolom i gorkom supstancom marubinom. Aktivni sastojci miloduha olakšavaju iskašljavanje bronhijalnog sekreta i poboljšavaju varenje, a etarsko ulje deluje antiseptično. Čaj se često koristi protiv neprijatnog zadaha.

RECEPT
- kašika miloduha
- kašika nane
- kašika matičnjaka
Mešavinu ovih trava poparite sa 300 ml ključale vode, odmah poklopite i, posle pola sata, procedite, zasladite medom i pijte 1 čašu izjutra, a drugu uveče, posle večere.

ANIS
Svi delovi ove biljke sadrže etarsko ulje, a najviše ga ima u plodu. Anis sadrži i masno ulje, belančevine i šećer. Anisovo ulje ima dosta anetola, estragola, anisaldehida i kiseline. U narodnoj medicini plodovi anisa se upotrebljavaju protiv nadimanja, za regulisanje varenja i poboljšanje probave. Upotrebljava se i kao ekspektorans (za iskašljavanje), karminativ (protiv gasova), stomahik odnosno splazmolitik (za bolji rad želudca i protiv grčeva) i galaktagog (za pojačavanje lučenja mleka). Takođe poboljšava mirise i ukus raznih lekova, bombona i pasti za zube.
NAPOMENA: Anisovo ulje je veoma osetljivo na vazduh i svetlost i kad se pokvari postaje otrovno. Trebalo bi da se čuva na hladnom i tamnom mestu.

RECEPT
- kašičica usitnjenih plodova anisa
Kašičicu anisa prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da se prohladi. Pijte ujutru na prazan stomak.

PITOMA NANA
Bolja je od svih drugih vrsta nana, jer je najmirisnija, najprijatnija i najlekovitija. Vrlo je složenog hemijskog sastava, a osim etarskog ulja prijatnog mirisa, u listu ima i malo tanina, gorkih materija i drugih korisnih sastojaka, zbog čega je lekovito dejstvo ove biljke višestruko. Nana se upotrebljava kao blag i neškodljiv lek za umirivanje, protiv gasova, nadimanja, grčeva i teškog varenja, a delotvorna je protiv neprijatnog zadaha.

RECEPTI
- 50 g naninog lista
- 50 g matičnjakovog lista
Od mešavine uzmite 3 kašike i poparite 500 ml ključale vode. Odmah poklopite i posle 2 časa procedite. Čaj pijte umesto vode.
II
- kašika naninog lista
Usitnjen list prelijte sa 500 ml vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji sat. Procedite i ispirajte usta.

LAVANDA
Ova biljka prijatnog, aromatičnog mirisa u svežem cvetu ima etarskog ulja i tanina. Glavni sastojak ulja je linalil-acetat, a ima još i slobodnog linalola i geraniola, u malim količinama pinena, ocimena, borneola, cineola, kumarina, raznih ketona, propionata i valerijanata. Lavanda blagotvorno deluje na želudac i matericu, smanjuje nadimanje i pospešuje izlučivanje mokraće. Preporučuje se u lečenju bolesti mozga i nervnog sistema, protiv nervoznog lupanja srca, grčeva u crevima, migrene, akni, dermatitisa, cistitisa, psorijaze, ekcema, atletskog stopala, opekotina, posekotina, uznemirenosti, neprijatnog zadaha... Takođe, ulje lavande je idealna “prva pomoć” jer ima isto dejstvo kao alkohol, ali ne peče!

RECEPT
- kašičica usitnjene lavande
Biljku prelijte sa 200 ml ključale vode, poklopite i ostavite da stoji 15-20 minuta. Čaj procedite i pijte 2-3 šolje dnevno.

Broj 139
Apiterapija / Napici od meda
Nazdravlje uz medno vino.

Na čaju / Dr Mila Stajević
“Popravlja” dečja srca ..

Homeopatija / Opekotine
Selen donosi olakšanje.

Alergije / Ambrozija
Lekovita zloća ..

Feng šui / Element drvo
Simbol novog početka.

Ekologija
Neškodljiva sredstva za čišćenje

Dijeta
Mikroelementi u ishrani

Makrobiotika / Gurmanluci
Za bolje raspoloženje

Napici od kafe
Čarolije crne kraljice

Test
Šta vam je važnije: posao ili zdravlje?

Zdravlje / Odvikavanje od pušenja
Nije lako al se može.

Zvučno zagađenje
Srcu prija tišina.

Endokrinologija
-Ženski hormoni.

Stanovanje
Neutrališite neprijatne mirise.

Neurologija / Epilepsija
Sudbonosni gubitak kontakta.

Psihologija / Vršnjačko nasilje
Prilike stvaraju nasilnike.

Psihoterapija /O psihopatama
Nasilnici koji se ne kaju.

Tumačenje snova
Kuća simbol tela.

Biljna apoteka
Beli slez, sladić, mirođija, miloduh, anis, smokve, kupine...

Detoksikacija
Put do zdravlja za 21 dan!

Potencija
Strah najveći neprijatelj

Nega
Lepi i posle mora

Deca
Dobro je biti brbljiv

Voda
Kako odabrati onu pravu