Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 139
aktuelno izdanje
Nema čarobne pilule za strah!

Piše: A. Radulović
OD svih uloga koje imaju savremeni muškaraci, često im najteže pada kada “omanu” kao ljubavnici. Polovina muškaraca ima neki problem s seksualnom disfunkcijom, što veoma utiče na sve sfere njihovog života, posao, brak, a najviše na samopouzdanje. Seksualna moć obeležava muškost i kada tu nešto “ne štima” odražava se na oba pola – partneri često osećaju stid, razočarenje, bes, strah od napuštanja, depresiju, tugu.
- Impotencija srećom nije više tabu tema, barem ne onoliko koliko je bila pre nekoliko godina – kaže za “Bilje i zdravlje“ docent doktor Aleksandar Milošević urolog i seksolog. - Problemi s muškom potencijom došli su u fokus jer se životni vek muškaraca promenio, umesto 50 godina koliko su živeli početkom 20. veka, danas oni prosečno žive 78 godina. I naravno žele da uživaju u životu, pa i seksualnim odnosima i trude se da što duže budu seksualno aktivni. Uzroci erektilne disfunkcije mogu da budu višestruki. Ispitivanjima najpre moramo da isključujimo organsko oboljenje koje za posledicu može da ima impotenciju.
Kako kaže naš sagovornik uzrok problema može da bude u samom polnom organu, a može da se krije u “osnovnoj” bolesti organizma gde je erektilna disfunkcija samo jedna od posledica. Najčešće su tu u pitanju dijabetes, ateroskleroza, kardiovaskularne bolesti, hipertenzija, pušenje. Iskustva urologa seksologa pokazuju da je kod starijih muškaraca impotencija najčešće posledica organskih bolesti, a mlađe u krevetu uglavnom ”blokira” strah od neuspeha.
- Psihološki razlozi češći su kod mlađih muškaraca, strah je najveći neprijatelj dobrih seksualnih odnosa. Kada muškarac napuni 40 godina, nalazi se na prekretnici - proces starenja se ubrzava, povećavaju se šanse za kardiovaskularne bolesti, dijabetes, nivo testosterona, muškog polnog hormona počinje da opada. Ali, ne postoji organska impotencija koja nema psihičku nadgradnju. Ako postoji problem sa penisom(sa njegovom veličinom, ili krvnim sudovima koji mu usporavaju erekciju) vrlo brzo se javlja i psihički strah od neuspeha – objašnjava dr Milošević.
Zbog toga “muški” problemi uvek moraju da se rešavaju multidisciplinrano. Timove treba da sačinjavaju seksolozi urolozi, seksolozi psiholozi i seksolozi endokrinozi. Dijagnostika je kompleksna i obuhvata osim anamneze i specifične preglede penisa.
Preciznom dijagnozom mora da se utvrdi uzrok impotencije. Psihogena seksualna nemoć razlikuje se od organske po noćnim erekcijama. Jutarnje i noćne erekcije slične onima pre pojave erektilne disfunkcije za urologe su jasan signal da je uzrok psihički a ne organski. Načini lečenja su danas šaroliki i pružaju mogućnost da bez obzira na uzrok problema nastavi da uživa u seksualnom životu.
- Kad se utvrdi dijagnoza, daju se lekovi onim pacijentima gde je takva terapija moguća. Često im se terapija daje u obliku vazoaktivnih injekcija, koje utiču na krvne sudove polnog organa i olakšavaju erekciju. Takođe, mnogim pacijentima se prepisuju sredstva koja otklanjaju depresiju, strah i smanjuju stres, jer su ovi činioci najčešće razlozi psihičke blokade koja donosi probleme s impotencijom – pojašnjava dr Milošević. - U nekim slučajevima, kod starijih pacijenata, kada se proceni da je tkivo penisa izgubilo elastičnost, radi se operacija. Ugrađuju se “penilne proteze”, koje su “silikonska armatura”, koja im omogućava da nastave s normalnim seksualnim životom.



IMPOTENCIJA KAO ALARM
Prirodni proces starenja muškarcima ne ide na ruku, jer se krvni sudovi u penisu sužavaju, a i druge bolesti utiču na protohodnost krvnih sudova. Ali, upravo to može muškarcima da spasi glavu! Pošto je obim krvnih sudova u polnom organu manji nego u krvnim sudovima karotide(koja ishranjuje mozak), često je impotencija prvi simptom nastajanja kardiovaskularne bolesti. Ovaj znak može da se javi i dve godine pre neko što bi kardiolog “regularno” otkrio bolest!

STRAH NAJVEĆI NEPRIJATELJ
Problem je što su parovi danas zaboravili da uživaju u vođenju ljubavi, naglašava naš sagovornik. Dobar seks je pre svega stvar opuštene atmosfere i intimnosti. Mnogi muškarci ga danas doživljavaju kao zadatak koji moraju da obave i da se dokažu. Odatle i mnogi problemi. “Blokiraju” zbog straha od neuspeha, želje da se pokažu pred partnerkom. Velika je predrasuda kako moraju da imaju veliki polni organ da bi imali kvalitetan seks. Normalna veličina penisa u erekciji je od 10 do 16 centimetara. Oko 20 posto muškaraca ima polni organ veći od proseka, i 20 odsto ima manji od proseka, ali svi oni ukoliko nemaju neke anomalije mogu najnormalnije da imaju seksualne odnose.

NEMA ČAROBNIH PILULA
- Iako su jedno vreme bile jako popularne, tablete vrlo često nisu dovoljne za lečenje, naročito ako je uzrok impotencije organska bolest. Nema te tablete koja će da pomogne da se rašire oštećeni krvni sudovi polnog organa. Davanje novih generacija tableta, koje nemaju kontrandikacije kao ranije(koje nisu smeli da piju ljudi s kardiovaskularnim problemima), daju mogućnost da se erekcija pojavi i što je još važnije održi. Čak smo zaključili da u 20 do čak 30 odsto slučajeva tableta kao placebo ima pozitivan efekat – kaže napš sagovornik.
Dr Milošević naglašava da se nijedna tableta za potenciju ne sme uzeti na svoju ruku, naročito ne na “crnom tržištu”. Takvu terapiju mora da odobri lekar, stručnjak koji je odredio na koji način je najbolje da se leči konkretna erektilna disfunkcija.

ŽENE ZANEMARENE
Na žalost gotovo niko se ne bavi seksualnom disfunkcijom kod žena, koja je poslednjih godina naročito veliki problem, objašnjava dr Milošević. O problemima muškaraca se istražuje, piše i govori, oni se rešavaju, a malo ko zna da polovina -žena ima anorgazmiju(problem s postizanjem seksualnog zadovoljstva). Kod žena problem mogu da budu lokalni fiziološki poremećaji(ukoliko im je seks bolan), ili psihički uzroci koji su vrlo raznovrsni.

Broj 139
Apiterapija / Napici od meda
Nazdravlje uz medno vino.

Na čaju / Dr Mila Stajević
“Popravlja” dečja srca ..

Homeopatija / Opekotine
Selen donosi olakšanje.

Alergije / Ambrozija
Lekovita zloća ..

Feng šui / Element drvo
Simbol novog početka.

Ekologija
Neškodljiva sredstva za čišćenje

Dijeta
Mikroelementi u ishrani

Makrobiotika / Gurmanluci
Za bolje raspoloženje

Napici od kafe
Čarolije crne kraljice

Test
Šta vam je važnije: posao ili zdravlje?

Zdravlje / Odvikavanje od pušenja
Nije lako al se može.

Zvučno zagađenje
Srcu prija tišina.

Endokrinologija
-Ženski hormoni.

Stanovanje
Neutrališite neprijatne mirise.

Neurologija / Epilepsija
Sudbonosni gubitak kontakta.

Psihologija / Vršnjačko nasilje
Prilike stvaraju nasilnike.

Psihoterapija /O psihopatama
Nasilnici koji se ne kaju.

Tumačenje snova
Kuća simbol tela.

Biljna apoteka
Beli slez, sladić, mirođija, miloduh, anis, smokve, kupine...

Detoksikacija
Put do zdravlja za 21 dan!

Potencija
Strah najveći neprijatelj

Nega
Lepi i posle mora

Deca
Dobro je biti brbljiv

Voda
Kako odabrati onu pravu