Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 140
aktuelno izdanje
Verujem u moć bilja
Lena Bogdanović


Piše:Jelena Matijević
Već prvi susret uverio nas je da je glumica Lena Bogdanović dinamična osoba koja se trudi da što bolje organizuje i iskoristi svoje slobodno vreme. Nije nam promakla ni njena zanosna lepota, pa se odmah nametnulo pitanje koliko pažnje posvećuje nezi?
- Nega lica mi je veoma važna. Još u ranom pubertetu sam počela da odlazim kod kozmetičarke i njoj mogu da zahvalim što nikada nisam imala problema sa licem, uključujući i doba adolescencije kada koža prolazi kroz različita „iskušenja“. Spravljala mi je razne preparate, losione za čišćenje, antirid kremu i mleko za negu. Od nje i od mame sam naučila da se šminka najbolje skida bebi uljem pa ga i danas koristim. Nikada, ali zaista nikada nisam otišla da spavam a da prethodno nisam skinula šminku, šta god da se dešava i kad god da se leže. Pošto imam mešovitu kožu, losion mi je najvažniji. Zbog posla i jake šminke, lice i predeo oko očiju su mi posebno opterećeni, tako da imam više preparata koje koristim i za podočnjake i protiv bora. Uzimam ih od kozmetičarke i znam da su pripremljeni na biljnoj osnovi.

Da li radije koristite markirane proizvode ili tradicionalne biljne preparate?
- Vodim računa da šminka koju koristim bude kvalitetna. Od farmaceuta sam saznala da najskuplja kozmetika nije uvek i najkvalitetnija. Verujem u tradicionalnu „prirodnu“ medicinu i u moć bilja, pa uz savete stručnjaka pronalazim najbolje rešenje. Primera radi, obožavam maskaru, ali ne kupujem najskuplje jer sam se uverila da ova koju koristim daje iste efekte kao ona firmirana koja je četiri puta skuplja. I verujte mi da osetim prezir uvek kada otvorim neki časopis a onda, svesna sredine u kojoj živimo, vidim licitiranje poznatih ličnosti sa pričom o korišćenju skupe kozmetike. To je veoma komično i govori o naciji pokondirenih tikvi, verovatno tipičnih za zemlju u tranziciji.

Imate odličnu liniju, koliko vodite računa o ishrani?
- Vremenom sam razvila zdrave navike u ishrani, iako sam neke stekla još u porodici. Volim mediteransku kuhinju, salate sa maslinovim uljem, losos i povrće na sto načina. Jedem i ne suviše masno meso pečeno na roštilju. Obožavam voće, naročito jagode, trešnje i lubenice. Porodična navika je da ništa ne solimo, mada volim sve začine i začinjenu hranu. Hleb jedem retko i ne kupujem ga da ga ne bih bacala. Jedino uzimam tost od integralnog brašna. Onda mi je na testu intolerancije na hranu nutricionistkinja rekla da mi ne prija kvasac, što je samo potvrdilo moj način ishrane. Pre odlaska kod nje pridržavala sam se ishrane po krvnim grupama i primetila da su i po toj metodi, hleb, testa i hrana koja sadrži kvasac u tabeli namirnica koje mi ne prijaju ili me goje. Najtačnije je kada kažem da ne jedem „tešku“ hranu. Leti spremam razne „zelene“ salate sa maslinovim uljem i začinima. Dobre su one od rukole i radiča, mada sada na pijacama ima stvarno svega.

A sremske đakonije?
- Moja familija u selu Vizić u Sremu priprema specijalitete od svinjskog mesa: kulen, kobasice, šunke. Smatram ih delikatesom i kao što neko voli kavijar, ja volim te sremske đakonije, ali ne jedem puno. Poslužujem ih prijateljima u Beogradu.

Jeste li ikada imali višak kilograma?
- Jesam, u periodu kada sam prestala aktivno da igram balet. Tada sam shvatila da nisam od onih „od Boga dotaknutih“ žena koje mogu sve i neograničeno da jedu a da se to ne odražava na njihovu liniju. Mada, mislim da i kod takvih, prekomerna ishrana jednog dana izađe na videlo. Moja mama kaže da nema nekažnjenog jedenja i preterivanja u hrani.

Džez balet je bio vaša velika ljubav. Kako sada održavate kondiciju?
- Trudim se da vežbam, pa uvek pronađem neku rekreaciju. I dalje, ponekad, odem na džez balet. Sada najviše volim pilates i jogu, dok mi je odlazak u klasičnu teretanu pomalo dosadan. Mnogo pešačim, a i stanujem na četvrtom spratu u zgradi bez lifta...

Ministarstvo zdravlja, nevladine organizacije i poznate ličnosti često apeluju na redovne preglede i prevenciju mnogobrojnih oboljenja. Koliko imate vremena za redovnu kontrolu zdravlja?
- Uspevam da odvojim vreme za to. Mislim da sam „u predvorju hipohondrije“ tako da redovno odlazim kod lekara i zubara. Volim kad znam da je sve u redu.

Kažete da smo mala zemlja, a svet je veliki. Volite li putovanja?
-Volim da putujem, jer mislim da tako najbolje sebe izgrađujemo. Odmor mi je nezamisliv bez putovanja. Volim onaj aktivan, kada uživam u obilasku i upoznavanju novih gradova i kultura. Orijent me naročito privlači. Bila sam u Emiratima i u Egiptu više puta. Želela bih da odem u Maroko, Jordan, Siriju, Liban, Indiju, Japan, Južnu Ameriku. Fasciniraju me područja drevnih kultura. Zato se često vraćam Italiji koja me čini neobično srećnom i u njoj mi je uvek lepo. Bog im je sve dao: planine, reke, jezera i mora. Taj spoj umetnosti, istorije i romantike odlično se smestio u „čizmu“ i uvek me iznova oduševljava.

ŠTETNO SUNČANJE
- Volela bih da posavetujem čitaoce da se nikako ne sunčaju prekomerno i da koristite kreme sa visokim faktorom zaštite ili one za samopotamnjivanje. Koža sve pamti, pa i štetne sunčeve zrake koji ubrzavaju starenje kože i nastajanje bora. Crnjenje odavno nije trend u svetu. To još viđam samo kod nas i u regionu. Čak ni holivudske glumice nisu „preplanule“. Svetao ten je uvek bio aristokratski a i kamere ga više vole – poručuje Lena.

ČOKOLADA UMESTO KOLAČA
Volite li čokoladu? Onu u našoj redakciji niste odbili?
- Uh, ona me spasla (smeh)! Od jutra sam bila na „pokretnoj traci“ zbog posla, ništa nisam jela i osetila sam da mi nedostaje šećer. Čokolada je jedino što mi je nutricionistkinja preporučila kada osetim potrebu za slatkim, bolje nego kolač. Parče-dva, čak i celu čokoladu ako mi se baš jede.

Broj 140


Zeleni info
Bobice čiste vene..

Na čaju - Dr Đurđa Kisin
Bolje sprečiti nego lečiti....

Homeopatija - Alergije
Biljem protiv polenske kijavice....

Detoksikacija
Čajevi za čišćenje organizma..

Fitoterapija
Moć biljnih ulja.....

Rekreacija
Sport je najbolji lek!..

Feng šui - Element vatra
Plamen budi pozitivnu energiju..

Prevencija - Grip
Nema razloga za paniku...

Letnje poslastice
Voćne salate...

Kulinarstvo - Jela od paprike
Od salate do torte..

Test
Umete li da se opustite?..

Pedijatrija - Parazitoze
Na pranje ruku molim!..

Hemoroidi
Oprezno do dijagnoze..

Deca - Školske traume
Nema više učiteljice....

Tumačenje snova
Šta poručuju košmarni snovi.

Biljna apoteka
Bokvica, troskot, kopriva, zečja stopa, kruška, grožđe...

Stomatologija
Bezbolno lečenje zuba bez bušilice

Gojaznost
Opasno “salce” na stomaku

Nega
Vlažnost ublažava bore

Alternativa
Pijavice umesto leka

Dijeta
5 kg manje za dve nedelje