Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 140
aktuelno izdanje
Zečja stopa za zdrav osmeh
Crni indijski čaj

Piše:J. Matijević
Zubi su ogledalo zdravlja, a desni njihova potpora. Nažalost, desni podležu promenama, pa umesto da su svetloružičaste, da liče na narandžinu koru i ne krvare, često oteknu, zacrvene se, postaju preosetljive i već na najmanji dodir krvare. Ukoliko se ne leči upala napreduje i zahvata dublja tkiva. U početnoj fazi upale desni se jednostavno i uspešno leče. Uz redovnu higijenu usne duplje, svakodnevno mogu da se koriste i biljke koje sadrže sastojke važne za očuvanje oralnog zdravlja, jakih zuba i zdravih desni. Predlažemo vam neke od njih.

ZEČJA STOPA
Od ove lekovite trave sakupljaju se koren i cela biljka u cvetu. Ima oko 30% tanina, malo flavonskih heterozida, gorku materiju i oko 0,35% etarskog ulja koje sadrži eugenol. Deluje na površinsko skupljanje tkiva (adstringens) pa se koristi za lečenje zapaljenja kože i sluzokože i protiv svih zapaljenja (antiflogistik). Jak je antiseptik zbog tanina i eugenola, a koristi se za jačanje i protiv upale desni.

RECEPTI

- 2 kašike rizoma zečje stope
- 300 ml vode
Sitno iseckan rizom poparite ključalom vodom, poklopite i ostavite da prenoći. Sutradan procedite i ispirajte usta za jačanje desni.

- 50 g rizoma zečje stope
- 50 g kamilice
- 300 ml vode
Napravite mešavinu od usitnjenog rizoma i kamilice pa 2 kašike prelijte ključalom vodom, poklopite i ostavite da prenoći. Ujutru procedite i čajem ispirajte usta protiv upale desni.

HRASTOVA ŠIŠARKA
Šišarka je patološka izraslina koja nastaje ubodom ose šišarice na listovima, lisnim drškama ili mlađim grančicama nekih hrastova. Samlevene šišarke upotrebljavaju se u veterini i humanoj medicini. Sadrži mnogo tanina i galotanina (40–75%). Pošto deluje na površinsko skupljanje tkiva koristi se za lečenje zapaljenja kože i sluzokože i kao protivotrov kod trovanja alkaloidima i teškim metalima. Najčešće se upotrebljava u obliku tinkture (Tinctura Gallarium) za lečenje desni i usne duplje.

RECEPT

- 10 g samlevene šišarke
- 100 ml 70% alkohola
Prah samlevene šišarke 8 dana držite u alkoholu. Procedite i 10 kapi tinkture razblaženih u kašici vode upotrebljavajte za ispiranje usta 4-5 puta dnevno.

VODENA PERUNIKA
Liči na peruniku ali joj je cvet žut. Ima debeo, žut rizom oporog ukusa. Sadrži tanine, ugljene hidrate, ulja, belančevine, glutamin, arginin i holin. Osušen rizom u smesi sa drugim biljkama se koristi protiv krvave mokraće, za jačanje organizma i za lečenje desni i zuba.
NAPOMENA: Vodena perunika je otrovna. Uzeta u većoj količini izaziva grčeve u stomaku i povraćanje, dok sok sveže biljke draži sluznicu i izaziva kijanje.

RECEPT

- 20 g osušenog rizoma vodene perunike
- 20 g lista koprive
- 20 g lista breze
- 20 g lista medveđeg grožđa (Arctostaphylos uva ursi)
- 20 g troskota
Sve sastojke usitnite pa mešavinu 15 minuta kuvajte u litri vode. Skinite s vatre, poklopite i ostavite da se ohladi. Proceđen čaj ulijte u staklenu bočicu i 2 puta dnevno isperite usta.

CRNI (INDIJSKI) ČAJ
U nizu važnih supstanci koje sadrži ovaj čaj posebno se izdvjaju određeni antioksidanti - polifenoli (katehini) koji sprečavaju deobu kancerogenih ćelija i fluor koji štiti zube. Ima antiinflamatorno dejstvo, smiruje digestivni trakt. Koristi se i kao lek za dijareju, poboljšava cirkulaciju i reguliše nivo holesterola. Crni čaj je naročito koristan u borbi protiv bakterija koje uzrokuju plak. Ograničava dejstvo enzima koji pretvaraju šećer u lepljivi sloj idealan za razvoj plaka na zubima. Takođe onemogućava bakterijama da se skupljaju, što smanjuje količinu nakupljanja plaka na zubima. Dokazano je da ispijanje čaja pomaže u prevenciji karijesa i parodentoze.

RECEPT

- 3 kašike lista crnog čaja
- ½ l vode
Usitnjene listiće čaja poparite ključalom vodom, poklopite i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro procedite i ispirajte desni 2-3 puta dnevno.

KOPRIVA
Lekoviti su i list i koren i seme, a kopriva je tradicionalni lek za čišćenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomernog mokrenja, tuberkuloze,
bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu, pomaže zarastanje rana, protiv malokrvnosti, čira na želucu, nesanice, nervoze... Zbog svoje vitaminske i prehrambene vrednosti kopriva je izuzetno zdravo, korisno i pristupačno povrće, naravno i lek. Izuzetno je bogata belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom i pantotenskom kiselinom. Kopriva je tako pravi polivitaminski rezervoar.

RECEPT

- 1 kg listova koprive
- malo meda
Sveže mlado i oprano lišće sameljite u mašini za mlevenje mesa i kroz gazu iscedite sok. Protiv upale desni, sa malo meda uzimajte 3-4 kašike soka dnevno ili samo popijte gutljaj-dva pa grgljajte što duže možete i ispljunite.

Broj 140


Zeleni info
Bobice čiste vene..

Na čaju - Dr Đurđa Kisin
Bolje sprečiti nego lečiti....

Homeopatija - Alergije
Biljem protiv polenske kijavice....

Detoksikacija
Čajevi za čišćenje organizma..

Fitoterapija
Moć biljnih ulja.....

Rekreacija
Sport je najbolji lek!..

Feng šui - Element vatra
Plamen budi pozitivnu energiju..

Prevencija - Grip
Nema razloga za paniku...

Letnje poslastice
Voćne salate...

Kulinarstvo - Jela od paprike
Od salate do torte..

Test
Umete li da se opustite?..

Pedijatrija - Parazitoze
Na pranje ruku molim!..

Hemoroidi
Oprezno do dijagnoze..

Deca - Školske traume
Nema više učiteljice....

Tumačenje snova
Šta poručuju košmarni snovi.

Biljna apoteka
Bokvica, troskot, kopriva, zečja stopa, kruška, grožđe...

Stomatologija
Bezbolno lečenje zuba bez bušilice

Gojaznost
Opasno “salce” na stomaku

Nega
Vlažnost ublažava bore

Alternativa
Pijavice umesto leka

Dijeta
5 kg manje za dve nedelje