Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 140
aktuelno izdanje
Oprezno do dijagnoze
Dr Božidar Bojić

Piše:Jelena Matijević
Sve više je onih koji imaju smetnje sa hemoroidima, ali se lekaru obraćaju tek u poodmakloj fazi bolesti, kada mora da se preduzme ozbiljnije lečenje.
- Ono što se u narodu naziva hemoroidima (šuljevima), za lekare je hemoroidalna bolest – kaže dr Božidar Bojić, načelnik endoskopske jedinice Centra za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničko bolničkog centra “Zvezdara” u Beogradu. - Teško ih je precizno definisati, ali može da se kaže da su hemoroidi vaskularni “jastučići” u analnom kanalu, koji sadrže vene, arterije, elastično i vezivno tkivo i glatke mišiće. Prema položaju postoje spoljašnji i unutrašnji. Spoljašnji su prekriveni kožom, mogu da se napipaju i vide, jer se nalaze na spoljašnjem otvoru analnog kanala, a unutrašnji su prekriveni sluznicom debelog creva i mogu da se uoče i pregledaju samo endoskopskim instumentima.
Učestalost hemoroidalne bolesti je najveća kod odraslih između 45. i 65. godine, podjednako kod muškaraca i žena.
- Postoji mnogo naučnih pretpostavki o predispozicijama za nastanak hemoroida, pa se osim složenih fizioloških faktora njihovom nastanku doprinose: hronični zatvor, tvrda stolica, dugotrajno naprezanje prilikom stolice, hronični prolivi, dugotrajno sedenje na poslu, trudnoća i nasledni faktor. Uzrok ove bolesti može da bude i stres, kome su ljudi sve više izloženi kao i ishrana sa puno začina (ljuto, kiselo, pikantno, alkohol). Takođe, povišen pritisak u debelom crevu (npr. u trudnoći) i popuštanje vezivnog tkiva, dovode do zastoja krvi i otoka hemoroida koji pri defekaciji trpe traumu. Ali, naglašavam da nema direktne veze između hemoroida i proširenih vena donjih ekstremiteta.

SIMPTOMI
Doktor Bojić objašnjava da su najčešće prve tegobe vezane za hemoroide neprijatnosti u predelu čmara poput peckanja, svraba, osećaja pritiska i nepotpunog pražnjena, a ono što pacijenta dovodi lekaru je pojava sveže krvi sa stolicom.
- Ona može da se uoči na toalet papiru, preko stolice ili po kapi krvi u NjC šolji i najčešće su posledica krvarenja unutrašnjih hemoroida. Krvarenja mogu da budu povremena, a ponekad i hronična koja čak izazivaju malokrvnost! Međutim, kod ove bolesti neophodan je lekarski oprez. Jer, često krvareći hemoroidi mogu da maskiraju i prikriju neko teže oboljenje debelog creva i tako “zavedu” i pacijenta i lekara. Da bi se sumnje otklonile takvim pacijentima se preporučuje endoskopski pregled debelog creva (anuskopija, sigmoidoskopija).
- Hemoroidi mogu i da se iskomplikuju upalom i tromboziranjem i da postanu bolni. Tada se savetuje mirovanje i propisuje antibiotska terapija. Unutrašnji hemoroidi mogu i da se uvećaju toliko da ispadaju kroz analni otvor. Vraćaju se spontano, a nekada mora i ručno posle defekacije (stolice). U težem stadijumu hemoroidalne bolesti “vraćanje” unutrašnjih hemoroida nije moguće, jer se zbog otoka i upale „uglave“ u analnom kanalu. U tim slučajevima jedino preostaje hirurško lečenje.

LEČENJE
Naš sagovornik naglašava da u zavisnosti od tegoba i fizikalnog nalaza lekara pri pregledu, u lečenju hemoroida postoje tri nivoa: konzervativno, endoskopsko i hirurško lečenje.
- Konzervativno podrazumeva prvo, higijensko-dijetetski režim koji nalaže izbegavanje začinjene, ljute i jake hrane, alkohola (naročito žestoka pića), više fizičke aktivnosti, šetnje i regulisanje redovnog pražnjenja. Propisuju se specijalni čepići i masti koje se nanose lokalno, kao i tablete koje deluju na tonus vena u oboleloj regiji. Ukoliko to ne pomaže, prelazi se na endoskopsku terapiju, koja može da se kombinuje sa konzervativnim lečenjem u zavisnosti od stadijuma hemoroida. Stepen uspešnosti endoskopskog lečenja hemoroida (putem sklerozacije, fotokoagulacije ili infracrvene koagulacije) razlikuje se od slučaja do slučaja.

ELASTIČNI PRSTENOVI
- Oproban način endoskopskog lečenja, sa kojim mi u KBC Zvezdara, već šest godina imamo odlična iskustva, su elastični prstenovi. To je podvezivanje hemoroida gumenim prstenovima (gumicama). Srovodi se ambulantno kod pacijenata sa hemoroidima koji krvare. Metod je veoma bezbedan i uspešan. Lečenje se sprovodi u nekoliko navrata (prosečno od 2-4), zavisno od veličine hemoroida i stadijuma bolesti. Postavljaju se 1-3 elastična prstena na unutrašnji venac hemoroida, koji spontano spadaju i dovode do povlačenja i smanjenja unutrašnjih hemoroida. Lečenje se ponavlja do potpunog povlačenja i zalečenja hemoroida, a mogućnost ponavljanja bolesti je minimalna.

SAVETI
- Da biste sprečili pojavu hemoroida hranite se zdravo i redovno unosite namirnice sa dijetetskim vlaknima, bez puno jakih začina i pikantnih obroka. Izbegavajte alkohol i dugo sedenje. Šetajte i rekreirajte se, bez jakog fizičkog napora. Klonite se stresa. Ukoliko su problemi i dalje prisutni, obratite se lekaru za savet ili dodatnu terapiju – poručuje dr Bojić.

Broj 140


Zeleni info
Bobice čiste vene..

Na čaju - Dr Đurđa Kisin
Bolje sprečiti nego lečiti....

Homeopatija - Alergije
Biljem protiv polenske kijavice....

Detoksikacija
Čajevi za čišćenje organizma..

Fitoterapija
Moć biljnih ulja.....

Rekreacija
Sport je najbolji lek!..

Feng šui - Element vatra
Plamen budi pozitivnu energiju..

Prevencija - Grip
Nema razloga za paniku...

Letnje poslastice
Voćne salate...

Kulinarstvo - Jela od paprike
Od salate do torte..

Test
Umete li da se opustite?..

Pedijatrija - Parazitoze
Na pranje ruku molim!..

Hemoroidi
Oprezno do dijagnoze..

Deca - Školske traume
Nema više učiteljice....

Tumačenje snova
Šta poručuju košmarni snovi.

Biljna apoteka
Bokvica, troskot, kopriva, zečja stopa, kruška, grožđe...

Stomatologija
Bezbolno lečenje zuba bez bušilice

Gojaznost
Opasno “salce” na stomaku

Nega
Vlažnost ublažava bore

Alternativa
Pijavice umesto leka

Dijeta
5 kg manje za dve nedelje