Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 141
aktuelno izdanje
Volja oblikuje telo
Maja Nikolić


Piše:Jelena Matijević
Kada nam prvo dobro jutro poželi neko nasmejan i vedar, na trenutak poverujemo da će ceo dan da bude takav. Upravo tu privilegiju imaju svi ranoranioci koji vikendom gledaju Jutarnji program RTS, jer širok osmeh Maje Nikolić, voditeljke ove emisije, sigurno mnogima ulepša početak dana i vikenda. Uvek raspoložena i mladolika, više liči na devojku tek izašlu iz školske klupe, nego na majku troje dece i dugogodišnju novinarku.

* Da li je Vaša mladolikost stvar gena ili “posledica” svakodnevne, posebne nege?
- Puno vam hvala na komplimentima, mada se ne bih sasvim složila sa ovim što ste rekli. Za mladolikost zaslužni su geni nasleđeni od mame, a ako je za izgled posle tridesete zaslužna nega, onda mi je drago što sam počela na vreme. Još od kraja osnovne škole kada su počeli prvi problemi sa bubuljicama. Nega kože mi je sada navika. Kupujem različite, ali uvek kvalitetne preparate i redovno idem kod kozmetičara.

* Verujete li u moć biljnih preparata za negu i ima li ih među Vašim kremama i šminkom?
- Verujem da takvi preparati mogu da pomognu. Uverila sam se u mnogostruku primenu gela od aloa vere i ulja od čajevca. Ipak, nisam zaluđenik za isključivo organskim i prirodnim preparatima i kupujem sredstva za negu po preporuci ili po proizvođaču čije ime mi garantuje kvalitet. Znam i za neke preparate iz bakine i mamine “biljne apoteke”, ali za takvu vrstu nege potrebno je vreme pa je ne praktikujem. Maske stavljam isključivo kod kozmetičara, a kosu negujem samo kod frizera.

* Koliko Vašoj vitkoj liniji doprinosi način ishrane?
- Iskusni vežbači tvrde da je uravnotežena ishrana zaslužna za 70% uspeha i ja u to verujem. Međutim, ponekad dam sebi oduška grickajući keks koji je moj porok. Bez čokolade mogu, ali bez keksića nikako. Trudim se da biram one integralne, tešeći se da su barem zdravi. Inače jedem više povrća nego voća, ali to se smenjuje u fazama. Ovog leta, svakodnevno sam pravila zelenu salatu sa raznim semenkama. Ponekad mi veoma prija da popijem jedno do dva pića, čašu vina, neki brizer ili aperol, ali najčešće ne pijem ništa osim vode.

* Kako ste uspeli da održite savršenu liniju posle tri porođaja?
- Tajna je u ishrani, vežbama i volji! Ne postoji drugi način. Telo izgleda onako kakvim ga sami oblikujemo. Ne verujem u priče o kilogramima koji su se sami stvorili ili u mit da žena posle trudnoće više nije ista. Tačnije odbijam da se svrstam među takve! Upoznala sam nekoliko žena koje imaju troje i više dece i koje izgledaju bolje od mnogih devojaka i to mi se više dopada.

* Kako ste se hranili u trudnoćama, a kako posle? Imate li neki savet za trudnice i porodilje?
- Da zaborave na slatkiše, hleb, masne pite, pohovanu hranu. Da u ishranu uvrste što više nemasnog mesa, povrća, mladog sira i žitarica. U trudnoćama nisam sebi dozvoljavala prejedanje, a po završetku
dojenja ishranu sam zasnivala na ribi, pirinču, sušiju i salatama. Tako sam se vraćala na kilažu koja je nepromenjena od srednje škole. Uz sve to trebalo bi da se vežba tri, a još bolje četiri puta nedeljno.

* Znači da ste išli na vežbe između trudnoća? Imate li naviku da se redovno rekreirate?
- Za telo su presudni ishrana i redovne vežbe. Uvek mi je bilo važno da održavam telo u dobroj formi. Fizička aktivnost je oduvek bila sastavni deo mog života. Kao devojčica išla sam na balet, potom na folklor, džez balet, moderni ples i kasnije aerobik. Sada vežbam po programu koji mi je napravila Nevena iz teretane u koju idem. Radim dosta kardio vežbi, vežbe za ruke, pošto volim kada su mišićave, i mnogo čučnjeva koje ne volim ali Nevena tvrdi da su čudo za zadnjicu. Ranije sam vozila rolere i išla na klizanje i planiram da ponovo počnem.

* S obzirom na to da ste majka troje dece, kako usklađujete obaveze na poslu i porodicu?
- Uspevam zasada. Od velike pomoći je moje radno vreme koje nije standardno, jer jutarnji program vodim dva puta nedeljno. Ipak, mislim da je ključ u tome da se svaki čovek lakše snalazi u onome što voli, a ja iskreno
volim druženje sa mojim klincima. Niko drugi ne može da mi pruži toliko radosti. A kada zagusti tu su bake.

* Da li decu odgajate na isti način kao što su Vaši roditelji vaspitavali Vas?
- Uglavnom da, mada svesno ne radim ono što je meni kao detetu smetalo, nikada ne teram decu da jedu. Roditelji su sestru i mene podigli uz puno ljubavi i razgovora. Posvetili su nam mnogo vremena i trudim se da i ja budem takav roditelj. Mislim da je tu suština. Sve troje su različiti i predivni, a svaki trenutak koji se uloži u njih se vidi. Sva naša zajednička iskustva su dragocena i meni i njima. Dobri su i pametni, osećajni, nežni, a ja neprekidno brinem hoću li sve što ima veze sa njima da uradim kako treba. Mnogo je izazova i iskušenja pred nama, ponekada pomislim kako je rođenje samo početak puta na kome deci mora da se pomogne da nauče toliko toga.

* Kako slobodno vreme delite na 4 dela a da niko ne bude zapostavljen?
- To nije uvek lako, ali trudim se. Pomaže i to što obožavam muža pa imam stalnu potrebu da mu budem blizu. Ne može da se požali da je zapostavljen!

OSOBENOST NIJE U IZGLEDU
* Svrstavaju Vas među najlepše Srpkinje, a Vi ističete da lepota nije Vaš adut i da Vam je najvažnija porodica.
- Lepota je dar koji može lepo i pametno da se iskoristi, ali da osobenost i ličnost zasnivam na izgledu, to nikada nije bio moj način. Lepota može da bude sredstvo za rad, može da posluži za privlačenje pažnje, za dobar prvi, vizuelni utisak, ali meni mnogo više prijaju neki drugi komplimenti, na primer za dobro odrađen posao.

ODMOR
More me opušta
* Kada među mnogobrojnim obavezama ima malo slobodnog vremena gde i kako ga provodite?
- Deca su sa bakama putovala dosta tokom leta, a muž i ja smo ih vodili na more. Volim more, ono me opušta. Obožavam i kraća putovanja po evropskim gradovima, ali ne duža od četiri dana. Vratim se preporođena!

Broj 141

Na čaju - Biljana Topić
Spremna za velike uspehe

Homeopatija - Problemi u trudnoći
Da mučnina prođe.

Alternativa - dr Ljubinka Stojković
Čudotvorno lekovito bilje i recepti..

Fitoterapija - Biljna vlakna
Za dobro zdravlje i vitak stas..

Rekreacija
Lagano do dobre forme.


Feng šui
Pojačajte energiju zemlje

Školska užina
Najbolje sendviče prave mame i tate

Ishrana
Dijeta sa grožđem.


Kulinarstvo - Riblji specijaliteti
Riba pliva tri puta....

Test
Da li ste borbeni?..


Preosetljivost na hranu
I alergije goje.

Vaskularni sistem/Nizak pritisak
Male tegobe, velika neprijatnost.


Intimna higijena
Sapun i voda čuvaju zdravlje.

Rehabilitacija kuka
Dođeš na štakama, odeš kao nov!.

Porodica
Deca i razvod roditelja..


Tumačenje snova
Seks u snovima.....

Maja Nikolić
Volja oblikuje telo

Biljna apoteka
Trava iva, detelina, ehinacea, šipurak, mlečika, oskoruša, ...

Lepota
Kako ukloniti ožiljke

Fitoterapija
Čudotvorne biljke sa Rtnja

Konzerviranje
Zlatna pravila pripremanja zimnice

Alternativa
Masaža pokreće vitalnu energiju