Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 141
aktuelno izdanje
Čudotvorno nesvetiče
dr Ljubinka Stojković

Piše:Sofija Babović
Bez apoteka i savremenih dostignuća moderne medicine, narod je
uspevao da se leči i izleči - prvo je što pacijentima kaže dr Ljubinka Stojković, profesionalni fito i apiterapeut iz Niša, inače, specijalista opšte medicine. Zvaničnom medicinom je počela da se bavi 1997. godine, ali je u isto vreme, dok je službovala u manjim zdravstvenim centrima (Aleksinac, Doljevac, Ražanj), saznala mnogo o dostignućima one narodne. Kao naučnik radoznala, po prirodi dobar slušalac i otvorenog duha za nova saznanja razgovarala je sa beračima lekovitog bilja, travarima, beležila tradicionalne recepte... Vremenom se opredelila za fito i apiterapiju, za koje je, od juna ove godine, dobila i licencu Ministarstva zdravlja.
Do sada je sakupila oko 200 recepata iz takozvane "alternativne medicine", jer, kako kaže za "Bilje i zdravlje", osnovana je dilema da li je moderna medicina bila alternativna tradicionalnoj terapiji vekovima primenjivanoj u narodu, ili obratno?
- Od devedestih, sada već prošlog veka, počela sam da proučavam dijetetiku, energetsku medicinu, fito i apiterapiju - kaže dr Ljubinka Stojković. - Zainteresovao me je fenomen lečenja pre "leka", a za narodnu medicinu počela sam da se zanimam još kao dete. Mnogo sam naučila od bake Stojanke, koja je bila “živa enciklopedija” tradicionalnih melema. Osim toga, dok sam radila u manjim seoskim ambulantama, susretala sam se sa narodnim lekovima a i pacijenti su mi pričali o neobičnim osobinama bilja uz pomoć kojih su se izlečili od ujede pasa, jazavaca, zmija...
Naša sagovornica je u Krupcu pronašla baku koja je pravila melem od nevena i njim zaustavila gnojnu infekciju čoveku kome je kombajn otkinuo deo noge. Rana je počela da poprima zelenu boju i mogla je da preraste u gangrenu.
- Po tom starinskom receptu neophodno je da se pomeša 300 g masti, 40 cvetova nevena, napravi kašica u koju se doda grumen pečelinjeg voska i, kad proključa, procedi - citira nam starinski recept dr Stojković i dodaje da je mast od nevena, osim za gnojne rane, dobra i za hemoroide.
Na prvom Kongresu integrativne medicine, održanom 2006. godine, dr Ljubinka Stojković je predstavila naučni rad o psorijazi, koju je lečila kod 140 pacienata čajem od petrovca. Terapija je, kaže ona, dugotrajna, postepena i neophodno je strpljenje. Lek za ulcerozni kolitis dr Stojković pronašla je na Malom Jastrepcu, gde meštani matičnjakom leče nesanicu, a povrede bokvicom. Pacijentkinja obolela od ulceroznog kolitisa dobila je napad, a grčeve je izlečila uz pomoć trave, koju narod prepoznaje kao "nesvetiče".
- Ova biljka nije poznata u naučnim krugovima ali je efikasan je lek - objašnjava dr Stojković. - Deluje i imunostimulativno. U slučaju ulceroznog kolitisa klasična medicina koristi terapiju koja deluje samo protiv simptoma, dok biljka nesvetiče simptomatski deluje samo u početku, ali ako se koristi 40 dana, daje izuzetne rezulatate. Cveta od jula do kraja avgusta, tačno 45 dana, među borovima i jelama.
Doktorka Stojković priprema knjigu koja će biti kombinacija klasične i alternativne medicine. S obzirom na to da energija biljaka može i da se fotografiše u podnožju Rtnja je uspela da na snimku uhvati fluoroscentno zeleni ton "vilinog sita". Slične ilustracije naći će se i u knjizi, koja bi trebalo da neposredno posvedoči o isceliteljskim moćima biljaka.

RECEPTI
Mirisno jastuče
Priroda je najbolji lekar, ali i psihijatar, kaže dr Stojković. Primera za to ima na desetine.
- Ako želite da predupredite jesenju i zimsku depresiju napravite mirisno jastuče od ručno branog bilja - preporučuje naša sagovornica. - Pomešajte po šaku isitnjene ovsene slame, kamilice, vranilovke, trave ive, smilja, hajdučke trave, majčine dušice, matičnjaka i nane, spakujte u gazu i stavite u tanku jastučnicu. Ovo jastuče možete da stavite pored jastuka, ali i da spavate na njemu. Pod uticajem temperature koju odaje telo, biljke otpuštaju eterična ulja koja pospešuju miran san.

MATIČNJAK PROTIV NAPETOSTI
Šoljica čaja od matičnjaka pre spavanja pomoćiće da i oni koji su imali izuzetno stresan dan lako utonu u san. U pola litra vrele vode sipajte kašiku listova matičnjaka (dovoljno za pet pacijenata), sačekajte pet minuta i pijte pre počinka.

HAJDUČKI ČAJ I KUPKA
Ako vas muči migrena dovoljno je da tokom dana popijete pola šolje što toplijeg čaja od hajdučke trave. Sipajte pola kašičice u pola litra vrele vode i, kad se prohladi, procedite. Hajdučka trava je odlična kao lek za miome (100 g potopite u hladnu vodu, ostavite preko noći, ujutro zagrejte i dodajte u vodu za kupanje).
Savet plus: Hajdučka trava bi trebalo da se bere u podne jer pod uticajem sunca sadrži najviše lekovitih eteričnih ulja.

PRAVILA
Poznavaoci fitoterapije savetuju da se bilje bere isključivo rukom, samo određenih dana i da bi trebalo da se uzmu u obzir mesečeve mene. Fitoterapija ističe da koren biljke leči noge, stablo središnji deo tela, a listovi i cvetovi glavu. Na Dan Svetog Jovana najbolje je da se bere lekovito bilje i to u podne. Biljke rastu da bi nama udovoljile, treba ih “zamoliti” da budu vaše pre branja.

Broj 141

Na čaju - Biljana Topić
Spremna za velike uspehe

Homeopatija - Problemi u trudnoći
Da mučnina prođe.

Alternativa - dr Ljubinka Stojković
Čudotvorno lekovito bilje i recepti..

Fitoterapija - Biljna vlakna
Za dobro zdravlje i vitak stas..

Rekreacija
Lagano do dobre forme.


Feng šui
Pojačajte energiju zemlje

Školska užina
Najbolje sendviče prave mame i tate

Ishrana
Dijeta sa grožđem.


Kulinarstvo - Riblji specijaliteti
Riba pliva tri puta....

Test
Da li ste borbeni?..


Preosetljivost na hranu
I alergije goje.

Vaskularni sistem/Nizak pritisak
Male tegobe, velika neprijatnost.


Intimna higijena
Sapun i voda čuvaju zdravlje.

Rehabilitacija kuka
Dođeš na štakama, odeš kao nov!.

Porodica
Deca i razvod roditelja..


Tumačenje snova
Seks u snovima.....

Maja Nikolić
Volja oblikuje telo

Biljna apoteka
Trava iva, detelina, ehinacea, šipurak, mlečika, oskoruša, ...

Lepota
Kako ukloniti ožiljke

Fitoterapija
Čudotvorne biljke sa Rtnja

Konzerviranje
Zlatna pravila pripremanja zimnice

Alternativa
Masaža pokreće vitalnu energiju