Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 142
aktuelno izdanje
Sve što ne znaš - pitaj!
Piše: J. Matijević
Granica stupanja u prvi seksualni odnos iz godine u godinu se spušta, upozoravaju lekari, a zbog nedovoljnog znanja o upotrebi kontraceptivnih sredstava, sve su učestalije trudnoće adolescentkinja. Kako statistike pokazuju, u proseku, jedna od 20 devojaka uzrasta od 15 do 19 godina već је imala prekid trudnoće.
- Važno da se mladim devojkama predoči činjenica da se trudnoća najčešće događa u prvih šest meseci seksualne aktivnosti – naglašava ginekolog dr Katarina Sedlecki, načelnik republičkog Centra za planiranje porodice Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta i član borda Evropskog udruženja za kontracepciju i reproduktivno zdravlje. - Devojčice bi, takođe, trebalo da znaju da češće obolevaju od polno prenosivih bolesti i podložnije su komplikacijama koje one uzrokuju, zbog nedovoljnog lokalnog imuniteta i osetljivog epitela grlića materice koji, ako je izložen nepovoljnim uticajima, može i patološki da se promeni. Važno je da one shvate neophodnost ginekološkog pregleda, naročito posle prvog polnog iskustva, ali i u slučaju izostanka menstruacije, zbog neuobičajenog i pojačanog sekreta, kod pojave ranica, bradavica ili promena na spoljašnosti vagine, ako imaju bolove u donjem delu trbuha koji nisu povezani sa predmenstrualnim sindromom i kod krvarenja pri polnom odnosu.

OBAVEZAN GINEKOLOŠKI PREGLED
Nažalost, za mnoge mlade devojke ginekološki pregled izaziva osećanje nelagodnosti iako to ne bi trebalo da bude tako. Posle upoznavanja sa pacijentkinjom i uvodnog razgovora, odnosno anamneze, sledi pregled na ginekološkom stolu.
- Osim klasičnog sastavni deo ginekološkog pregleda je i takozvani PAPA-test kojim mogu da se otkriju rane faze raka i rak grlića materice – objašnjava docent dr Ana Mitrović Jovanović, predsednik Udruženja za reproduktivno zdravlje. - Takođe se, kao deo ginekološkog pregleda, određuje stepen čistoće sekreta, a uzima se i bris na hlamidiju. Sve to pomaže da se od stupanja u prvi seksualni odnos neprekidno vodi računa o reproduktivnom zdravlju devojaka, da se preprodi kritični reproduktivni period adolescencije i zdravo iznesu kasnije planirane, željene trudnoće.

RIZICI I POSLEDICE
Zaštita reproduktivnog zdravlja jedan je od glavnih zadataka zdravstvene zaštite mladih.
- Svako ima pravo da odluči kada će i hoće li da ima polne odnose, ali pre odluke bi trebalo dobro da razmisli, jer posledice ranog stupanja u polne odnose mogu trajno i nepovratno da promene živote i devojke i mladića. Takođe, rano stupanje u seksualne odnose, neretko je povezano s većim brojem seksualnih partnera tokom aktivnog polnog života, a time i povećanim rizikom od dobijanja polno prenosivih bolesti.
Nažalost, evidentno je i da mladi ne razmišljaju o tome da li su spremni za prvi polni odnos, kao i da često iz pogrešnih razloga imaju prvi odnos.
- Seksualno ponašanje mladih karakterišu potreba za isprobavanjem različitih oblika seksualnih odnosa, površno znanje, iluzija o neranjivosti, uz istovremeni nedostatak razgovora sa partnerom, snažan pritisak vršnjaka i njihovih normi. Rano stupanje u seksualne odnose, ponekad prate i drugi oblici rizičnog ponašanja, kao što su seksualni odnos pod uticajem alkohola ili drugih opijata.

SAVETOVALIŠTA ZA MLADE
Zbog relativno visokog postotka rizičnog ponašanja polno aktivnih adolescenata, širom Srbije pri domovima zdravlja otvorena su i savetovališta za mlade u kojima, osim ginekologa mogu da im pomognu i psiholozi, a kroz različite radionice mogu da saznaju dosta o anatomiji i fiziologiji tela.
- Koliko su seks i kontracepcija kod nas i dalje tabu tema, najbolje ilustruje činjenica da iako savetovališta postoje, mladi ih posećuju sporadično. Radije se opredeljuju da pitanja postavljaju putem SMS poruke ili i-mejlom, nego da pozovu telefonom i barem tako porazgovaraju sa lekarom – napominje dr Mitrović Jovanović.

PILULE ZA KONTRACEPCIJU
- Iako se pilule za kontracepciju odavno upotrebljavaju kao sigurna zaštita od neželjene trudnoće, osnovni razlog nekorišćenja kod naših žena je postojanje tzv. "hormonofobije". Međutim, ako ih propisuje ginekolog, razloga za strah od njenog štetnog uticaja na hormone i organizam nema, jer posle razgovora sa pacijentom i uzimanja detaljne anamneze lekar određuje vrstu pilule. Važno je da ona odgovara starosnom dobu pacijentkinje, da se vodi računa o njenoj gojaznosti, dvojnoj zaštiti prilikom seksualnih odnosa (da zaštitu koriste i žena i muškarac), a najvažnije je da se utvrdi da li u porodici pacijentkinje postoji poremećaj faktora koagulacije krvi (tromboembolija) koji bi mogao da izazove probleme prilikom uzimanja pilula za kontracepciju – objašnjava dr Katarina Sedlecki.

SAVETI
Pre stupanja i pošto otpočnu seksualne odnose mladi ne bi smeli da zaborave se posavetuju sa lekarom. Takođe, treba da uvek imaju na umu da:
- apstinencija ili barem što kasnije stupanje u prvi polni odnos, uz korišćenje sredstava zaštite, štite od polno prenosivih bolesti;
- infekcije polnih organa, naročito kod mladih, mogu i bez značajnih simptoma da imaju dalekosežne posledice;
- upotreba kondoma značajno umanjuje opasnost prenosa polno prenosivih infekcija;
- redovno odlazite ginekologu (barem jednom godišnje), a obvezno posle prvog polnog odnosa;
- treba da se obrate lekaru i kod najmanjih znakova polno prenosive infekcije;
- obavezno je istovremeno lečenje oba partnera i apstinencija od polnih odnosa do završetka lečenja;
- samo u polnom odnosu dve zdrave, nezaražene i uzajamno verne osobe, nema rizika od prenošenja i širenja infekcije.

Broj 142
Kašičica meda za super imunitet
Vresak kao vijagra

Kleka smiruje grčeve
Kruška prija bebama

Homeopatija za spokojne trudničke dane
Puna kuća alergena

Aditivi - strah od slova E
Kako da steknete pločice na stomaku?

Malokrvnost - u čemu Popaj greši?

Konflikti na radnom mestu
Ni preko kolena, ni pod tepih

Iz ordinacije psihoterapeuta
Nije piće za budalu

Divlje životinje u snovima
Lav u snu, uspeh na javi