Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 142
aktuelno izdanje
Niži šećer
uz porciju žitarica

Piše:J. Matijević
Dijabetes je jedna od najčešćih hroničnih bolesti, kada telo prestaje da proizvodi hormon insulin ili ga ne koristi u potrebnoj meri. Ovo oboljenje je veoma teško i dugotrajno i “iz korena” menja život i svakodnevne navike obolelog. U narodnoj medicini protiv ove bolesti koriste se mnogobrojne biljke, a naučno je potvrđeno da prednjače žitarice. Najbolje rezultate dali su čajevi i kaše od heljde, ovsa (zobi), ječma i pirinča, pa se dijabetičarima preporučuje da ih svakodnevno koriste.

HELJDA
Zrno heljde obiluje hranljivim materijama. Najviše ima ugljenih hidrata, proteina i biljnih ulja. Od mineralnih materija sadrži kalijum, fosfor i kalcijum, a nisu zanemarljive ni količine magnezijuma, natrijuma i gvožđa. Osim toga ima i mikroelemente jod, cink i brom, organske kiseline i rutin, supstancu iz grupe vitamina P. Sadrži i gotovo sve vitamine grupe B i velike količine niacina.
O lekovitosti heljde svedoče rezultati naučnih istraživanja, a u narodnoj medicini, koristi se na tri načina, kao biljni čaj od osušene biljke, kao jelo (kaša) i čaj od semenki. Poznati su učinci heljdinog čaja u lečenju bolesti krvnih sudova, slabe memorije (nazivaju je “hrana za mozak”), reumatizma, glaukoma i dijabetesa. Nemački biolozi su utvrdili da jela od heljde smanjuju pritisak i preporučuju je za lečenje hipertenzije i arteroskleroze.

RECEPT
- 400 g heljdinog zrna
- 200 g zrna ovsa (zobi)
U litar vode dodajte 200 g ove mešavine i zagrevajte. Čim proključa skinite sa ringle i poklopljeno ostavite 15 minuta. Procedite i pijte umesto vode.

OVAS (ZOB)
Iako je najlekovitija žitarica, nedovoljno se koristi za ljudsku ishranu. Poslednjih godina popularne su zobene pahuljice, koje su izuzetno hranljive, jer su u njima sačuvani svi prirodni sastojci zrna. Zbog visoke sadržine minerala, posebno kalcijuma, fosfora, joda, kalijuma, gvožđa, cinka, bakra, mangana, magnezijuma, natrijuma, sumpora, fluora, aminokiselina, vitamina grupe B, K, H, E i karotina (provitamin A) kojima se podstiče rast i stvaranje crvenih krvnih zrnaca, ovas je više lek nego hrana. Obiluje lako svarljivim belančevinama, a ima i preko 20 esencijalnih aminokiselina. Takođe sadrži 7% masti bez holesterola. Pročišćava krv, leči šećernu bolest, žuč, jetru, leukemiju, gangrenu, bubrege, mokraćnu bešiku i kanale, razne upale, slezinu, jajnike, matericu. Kašom od zobenih pahuljica uspešno se leči karijes, a čaj od zobi leči želudačne tegobe i unutrašnje organe.

RECEPT
- 4 kašike neljuštene zobi
Zob prelijte sa 1,5 litara vode i kuvajte 20 minuta na tihoj vatri. Sklonite sa ringle, ostavite da se zob slegne, procedite i pijte čaj tokom dana. Možete da dodate malo limuna.

MAHUNA PASULJA
Kod nas se mnogo gaji, jer se često koristi u ishrani. Medutim pasulj je i lekovita biljka, a u lekovite svrhe upotrebljava se zrela mahuna bez semena (Phaseoli legumen, Phaseoli cortedž fructus) od pasulja čučavca (ne pritkaša). I eksperimentalno i klinički je dokazano da su mahune pasulja lek protiv šećerne bolesti jer sadrže arginin, antidijabetsko sredstvo čije je dejstvo slično insulinu. Ima još i tirozina, triptofana, leucina, holina, kalijuma, kremene i fosforne kiseline, vitamina C. Nedozrele mahune sadrže i inozitol koji jača srce i reguliše apsorpciju kalcijuma. Osim toga mahuna deluje i kao diuretik pa se koristi protiv zapaljenja mokraćnih puteva.

RECEPTI
- 50 g mahuna pasulja
Mahune usitnite, prelijte sa pola litra vode i kuvajte 15 minuta na tihoj vatri. Sklonite sa ringle, poklopite i ostavite da odstoji tri sata. Podelite na tri dela i popijte tokom dana pre obroka.

- 100 g mahune pasulja
- 60 g lista borovnice
Dve kašike ove mešavine kuvajte u tri decilitra vode dok se ne ukuva na trećinu. Pijte po čašicu dva puta dnevno pre jela.

PERŠUN
U ishrani je svakodnevni začin, a u narodnoj medicini nezamenljiv lek. Koriste se plod, koren i listovi. Bogat je vitaminima, a posle šipka i borovnice, u peršunovom listu ima najviše vitamina C. Sadrži još provitamin A, vitamine grupe B i veoma redak vitamin B12 značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Od minerala najviše ima kalijuma kao i gvožđa, kalcijuma, mangana, magnezijuma i bakra. Lišće peršuna trebalo bi da se uzima sveže, jer jedino tako zadržava lekovita svojstva. Izuzetno je delotvoran kao diuretik, povoljno utiče na cirkulaciju, ublažava srčane smetnje, dobar je za umirenje živaca, ublažavanje bolova, otklanjanje nadutosti, čišćenje krvi, protiv groznice, bolesti bubrega, upale očiju, vodene bolesti, oboljenja mokraćnih puteva i protiv šećerne bolesti.

RECEPT
- koren peršuna
- peršunov list
- šolja jogurta ili kiselog mleka
Koren narendajte, a tek ubrano lišće sitno iseckajte i pomešajte sa šoljom jogurta ili kiselog mleka. Popijte svako veče pre spavanja.

ŽDRALJEVINA
Od ove biljke za lek se koriste vrhovi grančica u cvetu i seme. Sadrži alkaloid galegin (gvandinski derivat), galuteozid, saponine, tanine i gorke materije, a list ima vitamina C. Upotrebljava se za lečenje lakših oblika šećerne bolesti (zbog gvanidinskih derivata), pojačava lučenje mokraće, znoja i pospešuje funkciju mlečnih žlezda.
NAPOMENA: Zbog galegina biljka je otrovna, pa se ne sme upotrebljavati bez nadzora lekara i farmaceuta.

RECEPT
- 60 g ždraljevine
- 20 g dudovog lista
- 20 g cveta pelena
Sa pola litra hladne vode prelijte 3 kašike ove mešavine, poklopite i ostavite da prenoći. Sutradan zagrejte da ključa 5 minuta, ostavite da se ohladi, procedite i popijte tokom dana, na pola sata pre obroka po jednu čašu.

Broj 142
Kašičica meda za super imunitet
Vresak kao vijagra

Kleka smiruje grčeve
Kruška prija bebama

Homeopatija za spokojne trudničke dane
Puna kuća alergena

Aditivi - strah od slova E
Kako da steknete pločice na stomaku?

Malokrvnost - u čemu Popaj greši?

Konflikti na radnom mestu
Ni preko kolena, ni pod tepih

Iz ordinacije psihoterapeuta
Nije piće za budalu

Divlje životinje u snovima
Lav u snu, uspeh na javi