Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 143
aktuelno izdanje
I kad "brod tone"
kažem preživećemo
Slađana Adamović

Piše: T. Marković
Mnogi holivuski glumci pozajmili su glasove animiranim likovima i pomogli im da ožive na filmskoj traci. Pojedini su imali priliku da igraju uloge u filmovima nastalim u virtuelnom svetu, ali malo njih može da se pohvali onim što se dogodilo Slađani Adamović. Ova novinarka i voditelj Televizije Avala je, ne znajući, a samo zbog toga što je to što jeste, postala model animatorima i autorima kompjuterske igrice Sims, poznate zbog simulacije stvarnog u vurtuelnom svetu.
Slađana Adamović je rođena u Valjevu, gde je provela i deo detinjstva, osnovnu i srednju školu završila je u Lazarevcu. Devojčica živahnog duha koja je oduvek imala skolonosti pre ka prirodnim naukama, ili uređenju prostora, sebe je u budućnosti videla kao arhitektu.

Kako je neko ko je imao sklonosti ka uređenju enterijera završio u novinarstvu?
- U jednom trenutku je u mom životu presudila ljubav prema sportu, sa kojim sam odrasla. Diplomirala sam na Fakultetu za menadžment u sportu u Beogradu, ali se tim poslom nikada nisam bavila. Sarađivala sam sa Sportskim savezom Srbije, radila neke naučne skupove u oblasti sporta, ali samo u sferi PR i konferansijea. Kada sam shvatila da želim da radim na televiziji, završila sam Specijalističke studije TV novinarstva u Novom Sadu. Skoro dve godine sam svakog vikenda putovala u vojvođansku prestonicu na predavanja, a u isto vreme sam radila. Bio je to veoma naporan period u mom životu.

Privukli ste pažnju javnosti pojavljivanjem na BK televiziji, gde ste zahvaljujući glasovima gledlaca počeli da vodite vremensku prognozu. Usledio je i jutarnji program, “Budilnik”, emisija uživo, često izazov i za mnogo iskusnije novinare, a sada radite kao novinar i voditelj u TV Avala. Da li ste time zadovoljni?
- Ono što me sada interesuje jesu spoljna politika i diplomatija. Do iznemoglosti bih mogla da čitam i pričam o tim temama. Već sam na TV Avala uređivala emisiju koja se bavila pregledom svetskih događaja, intervjuisala ambasadore... Volela bih da u tom smeru ide moja karijera. Želja mi je da pravim razgovore samo sa mudrim ljudima, koji imaju nešto pametno da kažu.

Kako živi i razmišlja Slađana Adamović?
- Stopostotni sam pobornik zdravog života i trudim se da živim zdravo, da se bavim sportom, da imam pozitivan stav prema svemu što mi se svakog dana dešava. Ustajem obično u osam sati, spremam nes kafu, multivitamin i doručak. Odgledam jutarnje vesti, pustim ambijentalnu muziku i, verujte, uživam. Zapravo uživam u svakom trenutku, dok raspremam stan, vozim auto kada je u centru grada potpuni zastoj, čekam u redu pola sata da platim račune. Imate dva izbora, da se nervirate, ili da pažnju usredsredite na neke mnogo lepše i korisnije stvari. Ključ svega u životu je mudrost, a treba poći od malih stvari. To je dobar trening za one mnogo važnije.

Da li i koliko vodite računa o ishrani, šta se obično nalazi u Vašem tanjiru?
Jedem isključivo morsku i rečnu ribu, povremeno piletinu, puno povrća i voća. Ne mogu da odolim lignjama, hobotnicama, morskim plodovima, rakovima, uvek ih ima u mom mini zamrzivaču. Obožavam da kuvam, ali to ne radim svaki dan. Obično su to jela za koja samo ja znam recept. Zapravo ih izmišljam. Mešam ukuse, začine, igram se hranom. Mojim gostima i prijateljima se uvek dopadnu ti neobični obroci. Inače nisam opterećena brojem kalorija koje unosim u organizam, ali svakako uvedem restriktivniji režim ishrane ako se ugojim dva do tri kilograma. Takođe ne mogu da odolim sladoledu i čokoladama.

Rekli ste kako nastojite da se bavite sportom, koliko je sport stvarno prisutan u Vašem životu?
- Celog života nešto vežbam. Trenirala sam rukomet, košarku i odbojku. Lopta je, rečju, bila moj najbolji prijatelj. I danas je tako. Često odlazim na Adu ciganliju na trčanje, rado plivam. Tokom leta sam redovno vežbala i u jednom fitnes centru u kom imaju dobar spa program.

Kako se Slađana Adamović nosi sa stresom i izazovima svakodnevice?
- Stres lečim pozitivnom energijom, osmehom, trčanjem na Adi, ili plivanjem na nekom od bazena. Kada sam pod stresom, ono sto mi sigurno pomogne jesu parno kupatilo, sauna, masaža, meditacija u prirodi.

Kako neko ko je protiv cigareta živi u zemlji pušača?
- Nepušač sam i nadam se da će i u Srbiji cene cigareta biti veoma visoke, kao sto je to slučaj u zemljama zapadne Evrope. To je jedna od restriktivnih mera koja bi mogla dati dobre rezultate, kao i zabrana pušenja na javnim mestima. Cigarete su uzročnici mnogih bolesti. Nemam decu, ali kada ih budem imala sigurno je da tada neću da dozvolim pušenje u svom domu.

Koji je Vaš životni moto i princip u životu?
- Verujem u kosmičku energiju koja nas pokreće. Imate ljude koji su napravili velika dela, a sve to zahvaljujuci ne samo talentu, već i energiji koju imaju. Mislim da je svaki cilj dostižan, samo je pitanje koliko ste spremni da se žrtvujete. Pozitivan stav po pitanju svega u životu je moje srednje ime i nekako ne razumem ljude koji po ceo dan iskazuju nezadovoljstvo. Ja sam kao kapetan broda koji i kad tone kaže «preživećemo, sve će biti dobro». Još jedna od mojih izreka je: Nema nazad, već samo napred. Posmatrajmo stvari sa vedrije strane.

Da li ste zadovljni svojim životom, ili biste nešto promenili i gde se vidite u budućnosti?
- Po prirodi sam i karijerista, ali naravno da neću da žrtvujem sebe zarad posla. Zadovoljna sam svojim načinom života. Fale tu još neke stvari, ali i to će, verujem, doći na svoje mesto. Sebe u budućnosti vidim pre svega kao majku i suprugu, jer verujem u porodicu. Mislim da ću samo na taj način zaista biti srećna.

MUSAKA OD SOMA
Potrebno
: 4 veće tikvice, 300 g pečuraka, glavica crnog luka, crvena paprika, 2 šargarepe, 3 veća fileta soma, 3 jaja, pavlaka, 1/2 l mleka, kašika brašna, maslinovo ulje, vegeta, kari, beli i crni biber, bosiljak, mirođija i ruzmarin.
Priprema: U vrelom maslinovom ulju proprži se na kolutove iseckan luk, doda trakasto iseckana paprika i šargarepa, pa pečurke i somovina. U tu smesu doda se po ukusu vegeta, kari, beli i crni biber, bosiljak, mirođija i ruzmarin.
U vatrostalnu posudu se sipa maslinovo ulje, a zatim na dnu posude poređaju na listove iseckane tikvice, pa se preliju napravljenom smesom od pečuraka, soma i parike. Na vrhu se opet poređaju listovi. Peče se u zagrejanoj rerni, na oko 250 stepeni, dvadesetak minuta, dok se ne stvori hrskava korica. Zatim se preko sipa preliv napravljen od tri umućena jajeta, veće kašike brašna, pavlake, pola litre mleka, malo soli i začina po izboru. Preliveno, već zapečeno jelo, vrati ae u rernu kako bi se stvorila dodatna kora.

ŽIVOTNE VREDNOSTI
Roditelji su me vaspitali da ljude delim na dobre i loše, utemeljili su mi prave moralne vrednosti, zbog čega sam posebno ponosna. Za mene je mudrost da u ovim teškim vremenima ostanemo dosledni svojim stavovima, da ne odstupimo od ubeđenja. Osećam duboki prezir prema svemu što je nemoralno, a sto je nažalost s godinama postalo normalno. Izgubile su se one prave vrednosti koje duboko u sebi i dalje negujem i okupljam oko sebe ljude koji razmišljaju na isti način kao ja.

NEGA
Rad pred kamerama podrazumeva skakodnevno šminkanje i friziranje. Zbog toga Slađana Adamović nezi lica i kose posvećuje posebnu pažnju, bilo da ih tretira preparatima koje napravi u kuhinji, slušajući savet kozmetičara da sve čime se hrani stavlja i na lice, ili gotovim proizvodima – pre svega iz linija medicinske kozmetike.
- Sada nemam vremena za "bakine recepte", ali jednom mesečno idem kod kozmetičara – kaže naša sagovornica. – Vodim računa o čišćenju lica. Obavezno skidam šminku, prvo je sperem pomoću tečnog gela, zatim nanesem mleko, koje skinem vlažnom maramicom, pa još jednom pređem tonikom. Onda nanesem odgovarajuću hranljivu kremu, pa antirid. Za kosu koristim biljne preparate. Kupila sam i profesionalni fen, tako da se često sama feniram.

Broj 143

Medom protiv tumora

Uroš Petrović, predsednik Mense:
Najpametniji Petar Pan

Homeopatija za proširene vene:
Oprezno s brđankom

Rakija sa biljem:
Čašica vidarica

Radonske mineralne vode:
Po receptu Svetog Save

Dijabetes kod dece:
Kao grom iz vedra neba

Limfom:
Kad se odbrana veže u čvor

Nova vrsta zavisnosti:
Jesi li faca na Mreži?