Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 143
aktuelno izdanje
Rudnik minerala
usporava starenje
Piše: T. Marković
Ova dvogodišnja biljka vretenastog korena crvene boje i tamnozelenog lišća poreklom je sa obale Sredozemlja. Iz zemlje se vadi u jesen, a ako se zaštiti na odgovarajući način, presna biljka može da se sačuva do narednog leta. Inače, ne koristi se samo podzemni deo cvekle, već i list, koji je vredan koliko i koren. Može da se upotrebljava kao spanać.

SASTAV I DEJSTVO

* Energetska vrednost cvekle je visoka: 100 grama jestivog dela ima 189 kJ ili 45 kcal. Osim što je izuzetno bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima, cvekla sadrži gotovo sve mineralne sastojke: kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom... Znatno je i prisustvo vitamina B1, B2, C, kao i vitamina B12.

* Zahvaljujući prisustvu antocijana, koji daje toplu crvenu boju soku cvekle, a utiče i na obnavljanje krvi, ova blagotvorna biljka deluje i antikancerogeno.

* Koristi se i u lečenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripa u početnom stadijumu. Povoljno utiče na nerve i rad mozga.

* Zbog prisustva joda i hroma, kojeg u drugom povrću nema, preporučuje se starijim osobama jer usporava starenje i onima koji pate od arterioskleroze.

* Osnov višestruke lekovitosti čine betanin i betain, jer podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove, podstiču rad jetre...

* Pigment betanin, koji pripada grupi antocijana, suzbija bakterije i viruse, čime cvekla podržava prirodnu odbranu. Betanin deaktivira bakterije i podstiče njihovo izbacivanje iz organizma.

* Iako ima povrća bogatijeg gvožđem, cvekla se preporučuje anemičnima. Razlog je visok sadržaj antocijanina koji joj daje crvenu boju, a on štiti eritrocite i čini krvne sudove elastičnijim. Ovim posrednim načinom utiče na srce, pa ono bolje pumpa krv. A adenin kojeg, takođe, ima u cvekli, omogućava održanje visoke koncentracije leukocita.

* U cvekli se nalazi i proteinska komponenta betain, koja jača jetru i podstiče razgradnju masnih naslaga u telu. Jedna čaša soka od cvekle uz obrok može da pomogne u mršavljenju.

* Zbog celuloze i pektina koje sadrži, pozitivno deluje na rad creva.

* Naučnici su utvrdili da sok cvekle pojačava snagu mišića tokom fizičkih aktivnosti. Osobe koje redovno jedu cveklu raspolažu većom količinom kiseonika koji se troši prilikom sportskih aktivnosti.

* Kuvanjem gubi lekovitost, pa je najbolje piti sok od presne cvekle. Cvekla bi trebalo da se tanko oljušti, sitno narenda, pa prelije sokom od limuna i medom. Kada malo odstoji, iscedi se sok i pije tokom dana. Kod težih oboljenja savetuje se dnevno od pola do litar soka.

* Cvekla obiluje oksalnom kiselinom (338 mg /100 g cvekle), a ona negativno utiče na apsorpciju kalcijuma i ostalih minerala. Pacijenti koji boluju od osteoporoze, kao i oni sa kamenom u bubregu, bolje da budu oprezni i da ne preteruju sa cveklom.

CVEKLA IZ RERNE
Cvekla se oljušti i iseče na kockice (1 cm). Na deblje kolutove iseku se 3-4 šargarepe. Povrće se izmeša sa malo maslinovog, ili susamovog ulja, doda se mleveni kim, možda malo karija i još manje ljutog čilija, kao i kašičica tamarija po svakoj šolji seckanog povrća. Doda se još vrlo malo vode (samo da pokrije dno posude za pečenje) i peče poklopljeno u rerni oko 30 minuta. Zatim se skloni poklopac i peče još 15 minuta.
Ovako pripremljena cvekla može da se posluži uz neku žitaricu, izmeša sa obarenim sočivom, ili kad se ohladi prelije sa malo limuna, pa jede kao salata.

ČISTI KRV
Operite dve veze mladih listova cvekle, isecite i stavite da se kuva. Neka se sa cveklom kuva i veza peršunovog lista. Dok se lišće kuva (10-15 minuta) naseckajte mladi crni i beli luk sa perima, narendajte šargarepu, peršun i manji celer. Zatim se narenda i četiri-pet cvekli, sve prelije velikom kašikom ulja i sokom od limuna, stavi u vodu u kojoj se bari lišće i odmah skloni sa šporeta.

JAČA ŽELUDAC
Krupno narendajte cveklu i upola manje korena celera. Zatim začinite se s malo soli, jabukovim sirćetom, kašičicom maslinovog ulja i mlevenim kimom. Sve se izmešajte sa kiselom pavlakom i pospite peršunovim listom.

Broj 143

Medom protiv tumora

Uroš Petrović, predsednik Mense:
Najpametniji Petar Pan

Homeopatija za proširene vene:
Oprezno s brđankom

Rakija sa biljem:
Čašica vidarica

Radonske mineralne vode:
Po receptu Svetog Save

Dijabetes kod dece:
Kao grom iz vedra neba

Limfom:
Kad se odbrana veže u čvor

Nova vrsta zavisnosti:
Jesi li faca na Mreži?