Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 143
aktuelno izdanje
Plemenito laganje
Piše: J. Matijević
Pušenje je loša i nezdrava navika ali i zavisnost koje se, po pojedinim istraživanjima, “rešava” teže nego zavisnost od heroina. Za odvikavanje od pušenja primenjuju se mnogobrojne metode, a poslednjih godina, zbog uspešnih rezultata, izdvojila se terapija laserskim zracima.
- Ovo je metod sličan akupunkturi, ali se umesto iglica koristi pulsirajući, hladni laserski snop visoke talasne dužine i male energije koji se usmerava na određene energetsko-akupunkturne tačke (ukupno ih je 40) na rukama, ušima i nosu – objašnjava Igor Mišić, direktor Laserskog centra u Beogradu. - Ovaj proces odvikavanja zasniva se na dokazanoj činjenici da je kod pušača, kada zapale cigaretu, hormon serće (endorfin) na visokom nivou. Ubrzo pošto ugase cigaretu javljaju se fizički simptomi zavisnosti poput nervoze, stresa, razdražljivosti, znojenja dlanova i nesanice, a pad nivoa endorfina uzrokuje želju za sledećom cigaretom i novom dozom nikotina. Laserske zrake, usmerene na određene tačke, koža i ćelije upijaju i izazivaju veštačko lučenje endorfina. Tako se organizam dovodi u stanje da “veruje” kako puši, pa želja za novom cigaretom nestaje.
Mišić objašnjava da ceo proces podizanja nivoa endorfina dovodi do gubitka fizičke želje za pušenjem, do smanjenja stresa, napetosti i nervoze.
- Ovom laserskom stimulacijom se, takođe, ubrzava i metabolizam, apetit se ne povećava, pa se ujedno, posle prestanka pušenja, sprečava povećanje telesne težine. Originalnost i jedinstvenost ove tehnike je što se već posle prvog tretmana gubi fizička želja za pušenjem, za razliku od nekih drugih metoda odvikavanja kod kojih se pacijentu daje manja doza nikotina ali u drugom obliku. Organizam posle prvog laserskog tretmana, takođe, izbacuje sve nataložene toksine bez većih fizičkih nelagodnosti i teškoća.
Posle lasera, sledi drugi tretman koji pojačava dejstvo prvog i služi kao most i podrška prvoj terapiji i pomaže lakši izlazak iz krize.
- To je dvadesetominutna terapija čistim kiseonikom i radi se 3-5 dana posle tretmana laserom, jer se posle tog perioda nivo endorfina vrati na normalu, a potrebno je i oko 4 dana da se organizam izbori sa nikotinom u krvi.
Ova dodatna terapija neophodna je zato što se kod pušača javlja nedostatak kiseonika u plućima, a udisanje čistog kiseonika pomaže regeneraciju pluća, brzi oporavak zakrčenih krvnih sudova, ojačava srce i smanjuje rizik od srčanog udara. Kiseonik je takođe značajan za imuni sistem, memoriju i vid. Smiruje um, stabilizuje nervni sistem i ubrzava oporavak tela posle fizičkog napora.
Naš sagovornik kaže da su za pacijente koji se odvikavaju od pušenja važna upustva i saveti koji im podstiču pozitivne misli i usmeravanje da razmišljaju kao nepušači. - Neophodno je da im se pomogne da se nose sa fizičkim, emocionalnim i psihološkim aspektima ostavljanja pušenja. Tokom terapije razgovaramo o načinu života pacijenta, “ulozi” pušenja u njihovom životu, kada i gde najčešće puše, kao i o faktorima i najčešćim uzrocima koji ih teraju da zapale cigaretu. Pokazujemo im i vežbe dubokog disanja koje, takođe pomažu da se prebrodi kriza. U određenim vremenskim razmacima, sa pacijentima kontaktiramo i posle tretmana da bi smo proverili njihovo stanje i napredak, jer iako je pomoću prva dva tretmana 90% pacijenata ostavilo pušenje trajno, dešava se da pojedinci popuste pred različitim životnim iskušenjima i problemima i da ponovo zapale cigaru.
Odvikavanje od pušenja pomoću lasera je, poručuje Mišić, bezopasno i neškodljivo pa mogu da ga primenjuju i trudnice. Jedino je zabranjen za one sa ugrađenim pejsmejkerom.

PRE TRETMANA
- Pacijenti bi trebalo ne puše najmanje dva sata pre tretmana, a par dana pre da promene marku cigareta. Na primer ako puše mentol da pređu na obične. Dok puše trebalo bi da razmišljaju o negativnim posledicama pušenja, šteti koja se nanosi organizmu, kao i o estetskim “tragovima” ove zavisnosti (neprijatan miris, ružna, žuta boja zuba i prstiju). Ne bi smeli da misle o tome koliko će pušenje da im nedostaje, već da sebe zamisle kao srećnu, zdravu osobu, koja odiše svežinom i čistoćom – poručuje Mišić.

VEŽBA DISANJA
Većina pušača misli da ih pušenje smiruje što, po rečima našeg sagovornika , nije daleko od istine, ali svaki pušač mora da shvati šta je je to što utiče da se tako oseća.
- Svaka cigareta sadrži preko 4000 štetnih hemikalija, a najopasnije su: aceton, amonijak, formaldehid, hidrogen, cijanid, metan, metanol i nikotin koji je u istoj kategoriji zavisnih sastojaka kao kokain, heroin i alkohol. Ako svaka cigara sadrži sve te opasne hemikalije, nemoguće je da one smiruju. To što pušače ustvari smiruje jeste udisanje i izdisanje prilikom pušenja koje je identično dubokom disanju koje se koristi prilikom joge i sličnih vežbi disanja. Obratite pažnju na način koji uvlačite dim cigare kroz usta i izdišete kroz nos. Uvlačeći dim par sekundi i izdišući kroz nos ili usta, dišete duboko i to smiruje. A ako to smiruje, zašto bi onda trovali organizam cigarom svaki put kad ste napeti. Mnogo bolje je da se radi jednostavna vežba disanja, ali bez cigarete.

Broj 143

Medom protiv tumora

Uroš Petrović, predsednik Mense:
Najpametniji Petar Pan

Homeopatija za proširene vene:
Oprezno s brđankom

Rakija sa biljem:
Čašica vidarica

Radonske mineralne vode:
Po receptu Svetog Save

Dijabetes kod dece:
Kao grom iz vedra neba

Limfom:
Kad se odbrana veže u čvor

Nova vrsta zavisnosti:
Jesi li faca na Mreži?