Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 146
aktuelno izdanje
Zima, pa neka je!
Piše: J. Matijević
Prelazak iz toplih u hladne jesenje i zimske dane, trebalo bi da “prati” odgovarajuća ishrana. Prilagođavanje ishrane godišnjem dobu važno je za održavanje imuniteta i očuvanje energije, koja je zimi preko potrebna. Pojedini začini, čajevi od aromatičnog bilja i namirnice slatkog i ljutog ukusa, tipične su za jesenje i zimske trpeze jer greju telo, lako odagnaju sezonsku melanholiju i gubitak koncentracije, a organizmu vraćaju vitalnost. Podsetićemo vas na neke od njih.

ANIS
Veoma je prijatnog, jakog i aromatičnog mirisa, a slatkog, toplog i naljutog mirisa. Sadrži etarsko ulje, belančevine, masno ulje i šećer. Ulje anisa sadrži 80-90 odsto anetola. Na vazduhu i svetlosti brzo se kvari i postaje otrovno, pa bi trebalo da se čuva na hladnom i tamnom mestu, najbolje u boci od žutog stakla sa staklenim čepom. Anis deluje protiv nadimanja i probavnih tegoba, protiv bolova u želucu, pospješuje iskašljavanje i smiruje kašalj, reguliše mesečni ciklus, stimuliše rad bubrega, pomaže kod prehlade i pospešuje san. Dobro je da se upotrebljava zimi jer greje organizam.

RECEPT
- kašičica usitnjenih plodova anisa
- 2 dl vode
Anis prelijte ključalom vodom, poklopite i ostavite da se prohladi. Čaj pijte ujutru i uveče pre spavanja.

ĐUMBIR
Njegova lekovita svojstva su mnogobrojna, a za lek se koristi koren. Ima antiseptičko dejstvo i smiruje kašalj, stimuliše cirkulaciju, greje organizam, otklanja grčeve, podstiče rad jetre i snažan je antioksidans. Prirodan je lek za snižavanje nivo triglicerida i lošeg holesterola u krvi. Svež i sušen đumbir su savim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dve različite biljke. Svež koren se koristi za pojačano znojenje i izbacivanje toksičnih materija iz organizma, a sušen protiv dijareje, reumatizma i kašlja. Snažan je antikoagulans (sprečava zgrušavanje krvi) i dobar lek protiv migrene. Efikasan je protiv virusa gripa. Obiluje enzimima, etarskim uljem, smolama, skrobom i sluzi.

RECEPT
- kašičica nane
- na vrh kašičice đumbira u prahu,
- sok od pola limuna
- kašičica meda
- 2 dl vode

U 2 dl ključale vode dodajte nanu, poklopite i ostavite da odstoji 5 minuta. Procedite, dodajte đumbir, limunov sok i med. Čaj pijte pred spavanje, gutljaj po gutljaj.

CIMET
Cimet podstiče prokrvljenost i greje telo, doprinosi izbacivanju štetnih materija, čisti urin, umiruje nervni sistem, stimuliše matericu, pobuđuje seksualnost kod muškaraca i žena, deluje protiv hemoroida, reguliše temperaturu stopala i novo šećera u krvi, pomaže kod svih upalnih procesa, prehlade i kašlja. Za lek se upotrebljava samo kora, dok se ostali delovi koriste kao začini. Da bi se u potpunosti iskoristio energetski potencijal cimeta, važne su namirnice sa kojima se kombinuje, a najbolje je sa čajevima, kiselim mlekom, vinom, mesom i sutlijašem. Uz jedinstven sadržaj etarskih ulja, cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma i prehrambenih vlakana.

RECEPT
- kašičicu crnog čaja
- ¼ kašičice cimeta
- 2 dl vode
U šoljici izmešajte crni čaj i cimet pa prelijte provrelom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji najviše 5 minuta. Pijte jednu šolju čaja dnevno.

RUZMARIN
Sadrži nekoliko aromatičnih, vrlo delotvornih etarskih ulja. Ima i tanina, holina, saponozida,, heterozida i gorke materije. Poboljšava rad probavnih organa, ublažava znojenje, jača želudac, a dobar je i protiv katara creva. Koristi se za lečenje bolesti bubrega, jetre i srca, kao i protiv reumatskih tegoba, čireva na koži i raznih osipa.

RECEPTI
Sa alkoholom
- 2 kašike ruzmarina
- litar alkohola (60%)
Usitnjen ruzmarin prelijte sa alkoholom i ostavite da odstoji 10 dana. Procedite i svako jutro uzmite 6-10 kapi ove tinkture na kocki šećera ili sa kašičicom meda.

Sa vodom
- kašičica ruzmarina
- 2,5 dl vode
Ruzmarin prelijte sa ključalom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Procediti i pijte po jednu šolju nezaslađenog čaja dva puta dnevno.

HELJDA
Zrno heljde obiluje hranljivim materijama. Najviše ima ugljenih hidrata, proteina i biljnih ulja. Od mineralnih materija sadrži kalijum, fosfora i kalcijuma, a nisu zanemarljive ni količine magnezijuma, natrijuma i gvožđa. Osim toga ima i mikroelemente jod, cink i brom, organske kiseline i rutin, supstancu iz grupe vitamina P. Sadrži i gotovo sve vitamine grupe B i velike količine niacina.
O lekovitosti heljde svedoče rezultati naučnih istraživanja, a u narodnoj medicini, koristi se na tri načina, kao biljni čaj od osušene biljke, kao jelo (kaša) i čaj od semenki. Poznati su učinci heljdinog čaja u lečenju bolesti krvnih sudova, arteroskleroze, hipertenzije, slabe memorije (nazivaju je “hrana za mozak”), reumatizma, glaukoma i dijabetesa, a zbog visoke energetske vrednosti odlična je za ishranu zimi jer greje organizam.

RECEPT
- 400 g heljdinog zrna
- 200 g zrna ovsa (zobi)
U litar vode dodajte 200 g ove mešavine i zagrevajte. Čim proključa skinite sa vatre i poklopljeno ostavite 15 minuta. Procedite i pijte dva puta dnevno.

KUKURUZ
Ova namirnica je prava riznica zdravlja. Bogata je biljnim vlaknima neophodnim za pravilan rad creva i obiluje folnom kiselinom (vitamin B3). Ima i dosta vitamina A, B1, B2 i B6, biotina, kalijuma, magnezijuma, cinka i fluora. Sadrži ugljene hidrate, belančevine i masti, a 100 g zrna ima 330 kalorija. Kukuruz je diuretik, umanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka, pomaže kod bolesti bubrega, srca i krvnih sudova, ublažava hipertenziju, pospešuje stvaranje belih krvnih zrnaca, jača imunitet i greje telo.

PRIPREMANJE
Bilo kako da ga pripremate, za razliku od većine biljaka koje posle termičke obrade gube deo hranljivosti, u kukuruzu se posle kuvanja ili pečenja, oslobađaju antioksidansi koji štite telo.

Broj 146
Homeopatijom protiv gripa
Osećanje bira lek

Na čaju sa Toni Liversejdž
Čuvam Andrićeva pisma

Kako do skladnije figure?

Prošireni kapilari
Ne samo esteski problem

Pazi da se ne lupiš po glavi!

Aloja - pustinjska fontana mladosti

Jela od cvekle
Crvenim razoružajte viruse

Oštećenja sluha
Da te bolje čujem

Odnosi roditelja i dece
Beg u prijateljstvo