Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 148
aktuelno izdanje
Sve što raste,
htelo bi da raste
Piše: O. Bogavac
Omiljena izreka specijaliste opšte medicine i saradnice našeg lista dr Ljubinke Stojković, glasi: „pčele su leteći farmaceuti“. Do ovog zaključka došla je, kaže, mnogo pre nego što je svom lekarskom, posle školovanja u Bugarskoj, dodala i znanja apiterapeutskog, odnosno fitoterapeutskog lečenja. Mnogo pre nego što je njene diplome, uz odobrenje za obavljanje prakse, priznalo Ministarstvo zdravlja i pre nego što se upoznala sa dostignućima instituta u Čeljabinsku (Rusija) koji i najopakije bolesti leči medom i pčelinjim otrovom. Kako i kada? Tokom godina koje je, radeći kao seoski lekar, provela u posmatranju ponašnja svojih pacijenata, slušanju njihovih iskustava crpenih oz dubokog izvora narodnih mudrosti. I, učila.
Naročiti utisak na dr Ljubinku ostavila je priča bake čijeg je muža izujedao ceo roj pčela. Umesto da, kao što je bilo za očekivanje, podlegne tolikoj količini otrova, deda je za posledicu imao skidanje naočara koje je inače godinama nosio. Vid mu se popravio do neslućenih granica!
Ta priča bila je nešto kao okidač za donošenje odluke
o smeru medicine kojim želi da pomogne ljudima. Posle tri godine ove prakse i iskustva sa jednim od svojih malih pacijenata, sigurna je u ispravnost izbora.
- Dečak, priča dr Ljubinka, ima četrnaest godina,krupne tople oči i umetničku dušu. Na žalost, pri rođenju dobio je gene za nizak rast. U fizičkom razvoju znatno je zaostajao za vršnjacima. To ga je, uz svakodnevne „pošalice“ i nadimke kojima su deca u tom uzrastu sklona, činilo nesigurnim, zatvorenim,usamljenim. Jednog dana došao je kući iz škole, popeo se na stolicu i rekao: "Mama, hoću da porastem !"
Roditelji su shvatili problem i obratili se lekaru. Istini za volju klasična medicina prati rast i razvoj takve dece. U lečenju se daju sintetički hormoni. Ali, vrlo je teško da se ti hormoni pravilno izbalansiraju u organizmu kako bi probudili maleno telo da počne da raste i da se razvija. Hirurški zahvati, koje takođe koristi klasična medicina, samo u nekim slučajevima mogu da dovedu do korekcije.
Tako se dečak našao u ordinaciji dr Stojković, koja je pristupila specifičnom načinu lečenja zasnovanom na precizno određenom režimu ishrane, čajevima i pčelinjum proizvodima.
- Pre početka lečenja, seća se dr Stojković, rastao je 2 cm za šest meseci. Kada je mama krenula sa novim režimom ishrane, sojom, povrćem, ribama iz dalekih okeana, počeo je da raste ko iz vode. Stekao je samopouzdanje. U sebi je pronašao skriven umetnički dar i krenuo je da slika i vaja. Organizam je očišćen od toksina, pio je čajeve po utvrđenom programu, i uzimao med sa matičnom mleči uz dodatak polenovih zrnaca i propolisa. Posle mesec dana, porastao je centimetar i po, a posle dva meseca, čitavih 5,5 cm i dodao tri i po kg. Bio je presrećan. Hormoni su se probudili i pri prvom kontaktu sa genetičarem, stigao je odgovor da je dečak ušao u tako željeni pubertet. Organizam se probudio, a hormoni su procvetali.
Za godinu dana porastao je čitavih deset santimetara i promenio broj patika koje nosi od 35 na 39.

PČELINJE MLEKO
Mada (istinita)priča o dečaku deluje kao čudo dr Stojković ima i naučno potkovano objašnjenje. Pre svega napomenuće da matičnom mleči, pčelinjim mlekom, pčele u košnici hrane samo larve koje će postati matice. Za buduće radilice ishrana je drugačija.
- Mleč je, kaže dr Stojković, u kombinaciji sa medom dala odlične rezultate. Prilikom analize mleči nađeno je da sadrži vitamine A, C, D, E, K, vitamine B grupe. Zatim gvožđe, sumpor, srebro, zlato, magnezijum, kalcijum, natrijum i kalijum. Potom kobalt kao sastavni deo vitamina B12 koji aktivno učestvuje u razmeni belančevina u organizmu.
Od enzima tu su amilaza i acetil -holin.Takođe sadrži i nukleinske kiseline.
Zahvaljujući svim ovim satojcima matična mleč ima sposobnost da potpuno prirodno stimuliše rast i pravilan razvoj, a ujedno povećava intelektualne i fizičke sposobnosti. Mleč stimuliše rad hipofize i pospešuje lučenje hormona rasta koji je pod kontrolom prednjeg režnja hipofize. Zbog toga je toliko dragocena kod dece koja se sporo razvijaju i rastu. Takva deca obično imaju malu težinu, slab apetit, nemiran san, smanjen turgor kože i „starački izgled“.
Nakon pravilne terapije mlečom i medom dolazi do povećanja apetita. Deca postaju energična, živahna.Koža dobija svoj normalni izgled , a turgor se normalzuje
Lečenje se sprovodi pod kontrolom lekara apiterapije, a obično traje mesec dana. Svojim sadržajem, matična mleč normalzuje razmenu materija, olakšava regenerativne procese i ubrzava rast i razvoj.

POLENOV PRAH
Uz matičnu mleč dr Stojković ističe i ulogu polenovog praha, zapravo muških polnih ćelija cvetnih biljaka.
- U protoplazmi polenovog zrnca nalaze se važne materije potrebne za rast i razvoj. To su: belančevine, ugljeni hidrati, lipidi, vitamini, mikroelementi, enzimi i hormoni biljnog porekla. Prah sadrži i esencijalne amino kiseline važne za pravilan rast i razvoj. Francuski naučnici, Dr Remi Šoven i E. Lenorman su 1957.godine analizom polenovog praha izdvojili važne komponente - jedna od njih ima svojstvo antibiotika, a druga pospešuje rast!
Po rečima dr Stojković „najbrže se raste“ odnosno najizrazitije deluje prah koji pčele sakupljaju sa hrasta, bukve i bora.
- Prilikom naučnog eksperimenta kojim je životinjama doziran polenov prah, zabeležen je pojačan apetit, ubrzan rast i razvoj, polno sazrevanje i duži životni vek ! Dnevna doza je 10 – 15 gr .Polenov prah je u stanju da za organizam obezbedi sve potrebne amino kiseline .
Jedina kontraindikacija za primenu polenovog praha je preosetljivost, o čemu lekar koji sprovodi terapiju, vodi računa.

FITO TERAPIJA
Čajevi od kojih se raste
Kada se sa polenovim prahom kombinuju eterična ulja biljaka rezultati rasta i razvoja brži su i izrazitiji. Čajevi se piju po utvrđenom redu.

Prvi čaj
Potrebno: po jedna supena kašika sitno iseckanog lista i cveta kičice, lista nane, lista i cveta hajdučice, lista i cveta crnog sleza, cveta nevena i cveta zove.
Proprema: Mešavina biljaka izruči se u 1200 ml proključale vode. Poklopljeno stoji 90 minuta izvan šporeta.
Procedi se i pije po 200 ml tri puta dnevno pre i posle jela. Posle obroka, a pre uzimanja čaja, treba da prođe jedan sat. Može se zasladiti medom
Nakon lečenja u trajanju od deset dana , sledi pauza u trajanju od pet dana, a zatim narednih dana piti sledeći čaj.

Drugi čaj
Potrebno: po jedna supena kašika sitno zdrobljenog lista pelena, lista šumske jagode, rizoma srčenjaka, lista i cveta podubice, lista peršuna i orahovog lista. Priprema: mešavina biljaka izruči se u 1200 ml proključale vruće vode. Poklopljeno stoji 90 min izvan šporeta, procedi se i sladi medom. Pije se po 200ml tri puta dnevno pre i posle jela.
Posle upotrebe ovog čaja u trajanju od deset dana, sledi pauza od 5 dana, a zatim sledeći čaj.

Treći čaj
Potrebno: po jedna supena kašika sitno iseckanog korena čička, zrele kleke, korena lincure, lista bokvice, lista mirođije, lista i korena maslačka, lista i cveta hajdučice .
Priprema: Sve se izruči u 1200 ml proključale vode .Stoji poklopljeno 2 sata izvan šporeta,procedi i po potrebi sladi medom.
Pije se svakog sata po 100ml !
U svaku čašu ubaci se po pola kafene kašičice cvetnog praha!

Broj 148
Plodovi juga protiv prehlade i gripa
Pasulj - zrna puna proteina

Homeopatija:
Kad od stresa puca glava

Samolečenje/Nesanica:
Naterajte san na oči

Praznična trpeza:
Za gurmane i sladokusce

Pedijatrija:
Šta govori bebin plač

Kardiologija/Infarkt:
Brza reakcija spasava srce

Bolesti zavisnosti/Alkoholizam:
Kobna čašica više

Tai masaža:
Istezanje koje leči