Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 154
aktuelno izdanje
Uživam u Božinim đakonijama
Piše: I.Kovačić
Mlada glumica, Vanja Milačić, jedna je od retkih iz generacije koja je imala čast da u pozorištu prvu ulogu zaigra se legendarnim Ljubomirom Tadićem i da prvi filmski kadar snimi sa Danilom Batom Stojkovićem. Ipak, najveću popularnost stekla je ulogom sekretarice Milanke u nedavno emitovanoj seriji “Vratiće se rode”.
U usponu karijere, odlučila je da napravi pauzu i postane mama. Počela je, kako kaže, "da živi sa ozbiljnim frajerom, advokatom Božom Prelevićem". Nedugo potom rodila je ćerku Kseniju i sina Lazara.
Predstave u kojima publika ovih dana može da vidi Vanju su "Svici" u "Ateljeu 212" i "Frida Kalo" na sceni "Madlenianuma". Iako uživa u svom poslu, kaže da joj je sada najvažnija uloga mame dok neke nove, pozorišne, mogu da sačekaju.

* Koliko vodite računa o ishrani i zdravlju porodice?
- Mi smo prava domaćinska kuća. I Boža i ja volimo da kuvamo, ali priznajem da je on mnogo veći majstor od mene. Često pravi specijalitete za nas i mnogobrojne prijatelje. Naročito voli da sprema "slavarski kupus" i "čarobni pasulj". On, takođe, ide u nabavku namirnica za svakodnevne obroke kao i za zimnicu. Ove godine smo zajedno kuvali džem od malina i kajsija, jer smatramo da je važno da deca jedu što manje konzervisanu hranu. Nije nam strano da ponekad poručimo gotova jela ili da odemo u restoran, ali nam je domaća kuhinja, ipak, osnovna.

* Da li uz takvu trpezu može da se očuva dobra linija?
- Oduvek sam imala nevolje sa viškom kilograma i zbog toga često bila na dijetama. Izbegavala sam obilne obroke i pridržavala se dijete prema krvnim grupama, koja mi je najviše odgovarala. Uz nju sam uspevala na najefikasniji način da održim željenu težinu. Sada, s obzirom na to da dojim Lazara, jedem koliko želim. To mi je, naravno, izgovor da ponekad i preteram - uz smeh kaže Vanja.

* Imate li vremena za rekreaciju?
- Uz dvoje dece to je nemoguće. Nemam vremena ni za šta! Ali, stalno sam na nogama i u akciji. Inače, ranije sam praktikovala odlazak na džez balet kod Milice Cerović jer volim kreativnost, ples i muziku, a izbegavam teretane gde se " uz tehno zvuke ispira mozak i telo".

* Jednom prilikom su vas proglasili srpskom verzijom američke glumice Anđeline Džoli. Koliko vremena posvećujete lepoti?
- Ne preterujem! Nezi se posvećujem u meri u kojoj je to uobičajeno. Kao i svakoj ženi prijaju mi tretmani kao što su manikir, pedikir i masaže, ali trenutno nemam vremena za to. Redovno negujem samo kosu. Morala sam da je skratim posle porođaja jer se proredila i počela da opada. Krajeve vlasi često mažem maslinovim uljem i stavljam razna pakovanja na kosu. Na taj način se trudim da ostane zdrava.

* Kako uspevate da uklopite apsolutnu posvećenost deci i obaveze u pozorištu?
- Reč je samo o dve predstave koje su dugo na repertoaru tako da nemam probe i nisu neophodne duge pripreme. Da je drugačije ne bih mogla da postignem jer Ksenija ima samo godinu i po, a Lazar dva meseca. Po pravilu sam kratko van kuće i tada deca ostaju sa tatom i Brankicom, koja ih čuva i koju su deca sjajno prihvatila.

* Ko Vam najčešće daje savete kako da negujete i podižete decu?
- Idem u dom zdravlja kod divne doktorke Mirjane Mićović, koja je po mom mišljenju sjajan pedijatar. Slušam samo nju i nikog drugog. Tako mi je lakše i ne moram da se sluđujem savetima ”pedijatara i lekara u široj familiji”. Inače smatram da se deca podižu sama, a da ih mi ponekad sputavamo – uz smeh priča Vanja.

* S obzirom na to da tumačite po mnogo čemu neobičan lik meksičke slikarke Fride Kalo, šta mislite o njenoj "ludoj" ljubavi prema suprugu kome je oprostila čak i vezu sa rođenom sestrom?
- Njih dvoje su, ubeđena sam, imali dogovor kako da funkcionišu i bez obzira na sve bizarnosti u njihovoj vezi reč je, zaista, bila o ljubavi. Iako su ih mnogi osuđivali i predviđali kraj njihove veze, oni su, ipak, dočekali srebrnu svadbu.

* A, šta je za vas prava ljubav?
- Za mene postoji jedna apsolutna ljubav, a to je ljubav prema deci. Ta ljubav je izuzetno jaka i ne gubi intenzitet. Kada je reč o partnerskoj ljubavi najvažnije je poštovanje i potpuno prihvatanje drugog onakvim kakav jeste. Strast i sva druga "ludila" nisu uslov za trajnu vezu, osim ako nije reč o mladima. Meni je važno da me partner prihvati sa svim manama i vrlinama, ali to činim i ja. Pri tom, kad kažem prihvatanje ne mislim na odsustvo bilo kakvog međusobnog uticaja. U mom slučaju sve Božine sugestije, pohvale i kritike prihvatam na kreativan način. Zahvaljujući njegovom podsticanju i bezrezervnoj podršci počela sam na pravi način da se bavim glumom, položila sam vozački ispit, koristim kompjuter, internet, naučila da skijam, pa i da se smejem bez ikakvog razloga...
Načeli smo i temu o planovima i željama, na šta nam je Vanja rekla da joj je najveća želja da sve ostane kao što je sada, da želi da joj porodica bude zdrava, da bi volela da dobije veću ulogu u nekom velikom filmu ili lepoj "kilometarskoj" seriji.., ali iz šetnje su stigli Lazar i Brankica. Probudila se i Ksenija, pa smo prijatno ćaskanje morali da prekinemo, a Vanja posvetila svojim najlepšim obavezama.

RECEPT
Tortelini "a la Milica"

- Ovaj recept za torteline dobila sam od Milice Ejdus, mame moje drage prijateljice Vanje. Jelo se brzo sprema i dobro je kada gosti iznenada dođu (naravno ako potrebne namirnice imate u frižideru). Služe se tople, mada su ukusne i hladne (mogu da se čuvaju u frižideru). A, od pića uz njih najbolje ide dobro oporo crno vino - savetuje Vanja Milačić.

Za 4-5 porcija potrebno je:

- 2 pakovanje tortelina sa mesom
- 3 slatke pavlake
- 300 g goveđeg pršuta
* Skuvajte torteline "al dente"(ne potpuno, da se osete pod zubima). U dublji tiganj sipajte slatku pavlaku i, ako želite, začinite, origanom, biberom i belim lukom. Kad se pavlaka dobro zagreje dodajte sitno seckani goveđi pršut, dobro promešajte i kuvajte dok se masa ne sjedini. Sklonite sa ringle, prelijte torteline i poslužite odmah.

O terapijama
Verujem u "Poredak ljubavi"

- Verujem da svi mi imamo različite metode samospoznaje i izlečenja, odnosno kontinuiranog rada na sebi, kaže nam Vanja Milačić. - Volim terapije koje se zovu “Poredak ljubavi” po Bertu Helingeru i ljubitelj sam homeopatije već dugi niz godina. Mislim da homeopatija deluje sugestivno i preventivno na naše psihičko stanje, ali naravno nije dobar način da se izleče neke komplikovanije bolesti.

Broj 154
Lečenje biljem/Prolećni umor
Ren i celer snaže organizam

Samolečenje/Problemi sa prostatom
Zdrave navike najbolji lek

Ekologija
Biljke čistači vazduha

Kozmetika
Medicinske kreme i losioni

Dijeta/Reumatoidni artritis
Zglobovi vole laku hranu

Neurologija/Primena botulinskog toksina
Otrov koji leči

Deca/Opstipacija
Voda rešava problem

Zdravlje/Anoreksija
U raljama kulta mršavosti

Estetska hirurgija
Dekolte koji mami uzdahe

Dijagnostika
Šta otkriva boja urina

Zdravlje
Tromboza dubokih vena

Alternativa/Hiropraktika
Jedan pokret rešava problem

Psihologija/Optimizam
Verujte u pozitivan ishod

Psihijatrija
Reč kao lek