Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 154
aktuelno izdanje
Ren i celer snaže organizam
Priredila: J. Matijević
Osim radosti, dolazak proleća većini donosi i osećaj iscrpljenosti, zamaranje i bezvoljnost. Ima i onih koji u ovo doba godine, često osećaju vrtoglavicu ili zujanje u ušima. Sve su to uobičajeni znaci "prolećnog umora", koji, po proceni lekara, pogađa svaku drugu osobu. Ipak, ovo stanje nije sasvim bezazleno jer može da oslabi imunitet i omogući napredovanje pojedinih bolesti. Da se to ne bi desilo, poželjno je da “spas” blagovremeno potražite u bilju.

REN
Jedna je od najefikasnijih biljaka za otklanjanje prolećnog umora. Bogat je vitaminom C, ima sinigrina, šećera, asparagina i glutamina. Prirodni je antibiotik i dobro deluje na obnavljanje dobrih bakterija u organizmu.

RECEPT
- veći koren rena
- sok od limuna
Izrendajte ren i pomešajte sa limunovim sokom, pa više puta na dan, između obroka, pojedite jednu kašiku.
NAPOMENA: Posle uzimanja mešavine (dok se ne naviknete) oči će da vam suze, ali nipošto ne pijte vodu kada osetite da “gori” u grlu. Međutim, ako bolujete od hemoroida izbegavajte ovaj lek jer će da pogorša stanje.

CELER
Stručnjaci su ga odavno svrstali među najbolje “borce” protiv prolećnog umora. Odličan je izvor vitamina K, C, B1, B2 i B6, kalijuma, folne kiseline i vlakana. Sadrži i molibden, mangan, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i triptofan, kao i oko 35 miligrama blagotvornog natrijumovog kompleksa. Celer povećava apetit, popravlja krvnu sliku, povoljno utiče na cirkulaciju i prokrvljenost organizma, podstiče rad žlezda i u potpunosti razbuđuje organizam. Takođe, umirujuće deluje na nervni sistem, dobar je diuretik i sprečava upale i bolove u zglobovima. SAVET: Možete da ga jedete kao salatu (najbolje sa jabukama), pijete sok od celera ili da ga ubacite kao začin u sve što kuvate.

RECEPT
- 2 korena celera
- 2 nakisele jabuke
- 100 g seckanih oraha
- 200 ml kisele pavlake
- limun
- malo senfa, so
Celer i jabuke oljuštite i sitno izrendajte. Dodajte orahe, pavlaku, limunov sok, senf i so, izmešajte i ostavite da se ohladi u frižideru.

JABUKA
Najviše bi trebalo da ih jedete u proleće, jer sadrže dosta pektina koji ubrzava metabolizam i “podiže” organizam. Jabuka obiluje vitaminima A, B i C, a sadrži i dosta gvožđa, geraniola, jabučne, sirćetne, mravlje i kapronske kiseline. Svi ovi elementi uticaće na poboljšanje krvne slike, što je najbolji način da organizam pobedi prolećni umor.

RECEPT
- kašika iseckane suve ili sveže jabuke
- kašika meda
- limun
- 250 ml vode
U vodu dodajte med, promešajte i pet minuta kuvajte na tihoj vatri. Kada se malo prohladi prelijte jabuke, dodajte limunov sok, poklopite i ostavite 15 minuta. Čaj pijte proceđen.

JAGORČEVINA (JAGLIKA)
Ovaj vesnik proleća je i provereni, tradicionalni lek protiv prolećnog umora. Obiluje vitaminom C i saponozidima, a sadrži i dosta karotina, enzima, mineralnih soli i esencijalnih kiselina. Upotrebljava se protiv migrene, nesanice i reumatskih oboljenja, za lečenje plućnih bolesti, nesvestice, tahikardije i naročito protiv hronične iscrpljenosti. Vekovima se priprema i napitak od jagorčevine koji vraća energiju i popravlja raspoloženje.

RECEPT
- 50 g cveta jagorčevine
- 50 g zovinih izdanaka(tek iznikli pupoljci lišća)
- 15 g koprivinog lista
- 15 g korena maslačka
Kašiku mešavine prelijte sa 2 dl proključale vode , poklopite i posle 3 minuta procedite. Čaj pripremajte i pijte tri puta dnevno.

ZOB (OVAS)
Jedna je od najpouzdanijih biljaka u borbi protiv prolećnog umora i za jačanje imuniteta. Ovseno zrno sadrži skrob, masno ulje, lecitin, fitin, kao i niz visokovrednih materija: jod, hlor, fosfor, magnezijum, kalijum, mangan, cink, bakar, niacin, biotin i vitamine. Poboljšava krvnu sliku, jača zube i kosti, podstiče rad mozga, rast dece i jačanje mišićne mase odraslih. Preporučuje se onima sa obolelim želucem i bronhijalnim smetnjama, za lečenje depresije i protiv malaksalosti.

RECEPT
- kilogram neoljuštene (integralne) zobi
- 3 l vode
Zob dobro isperite, prelijte vodom i kuvajte na tihoj vatri najviše 10 minuta. Skinite sa šporeta, poklopite i prohladite. Proceđenu tečnost zasladite medom po želji i pijte tokom dana.

JELA
Pupoljci i mladi izdanci jele efikasni su u suzbijanju prolećnog umora, jer nadoknađuju pomanjkanje vitamina C. Štaviše, redovnim uzimanjem čaja od jele može da se nadoknadi nedostatak ovog vitamina. Sadrži i karotin, etarsko ulje, mentol i kamfor. Čaj od jelinih iglica koristi se za izbacivanje mokraće, protiv ospi, kašlja, katara i gripoznih infekcija, a dobar je i za čišćenje krvi.

RECEPT
- 2 kašičice mladih iglica jele
- šolja vode
U vrelu (ne ključalu) vodu dodajte iglice, poklopite i ostavite 5-10 minuta. Proceđen čaj, po želji zasladite medom i pijte topao.

Broj 154
Lečenje biljem/Prolećni umor
Ren i celer snaže organizam

Samolečenje/Problemi sa prostatom
Zdrave navike najbolji lek

Ekologija
Biljke čistači vazduha

Kozmetika
Medicinske kreme i losioni

Dijeta/Reumatoidni artritis
Zglobovi vole laku hranu

Neurologija/Primena botulinskog toksina
Otrov koji leči

Deca/Opstipacija
Voda rešava problem

Zdravlje/Anoreksija
U raljama kulta mršavosti

Estetska hirurgija
Dekolte koji mami uzdahe

Dijagnostika
Šta otkriva boja urina

Zdravlje
Tromboza dubokih vena

Alternativa/Hiropraktika
Jedan pokret rešava problem

Psihologija/Optimizam
Verujte u pozitivan ishod

Psihijatrija
Reč kao lek