Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 154
aktuelno izdanje
Koža bira kremu
Bojana Vučelić

Piše:Jelena Matijević
Poslednjih decenija u parfimerijama, marketima i specijalizovanim prodavnicama mogu da se kupe različiti proizvodi za negu lica. Za istu namenu farmaceuti u apotekama tradicionalno pripramaju preparate i daju stručne savete o njihovoj primeni, a prodaju ih isključivo kao medicinsku kozmetiku. Međutim, da bi se prodavali kao određeni tip kreme sve one moraju da sadrže pojedine zajedničke supstance, a da bi blagotvorno delovale moraju da budu prilagođene vrsti kože.

HIDRATANTNE KREME
Najzastupljeniji savremeni kozmetički proizvodi za negu i zaštitu kože su hidratantne kreme.
- Odlikuje ih veoma prijatan osećaj na koži, izražen efekat hidratacije (vlaženja) i osećaj hlađenja površine kože – objašnjava diplomirani farmaceut Bojana Vučelić, specijalista kozmetologije u Apoteci “Beograd”. - Obično su lako razmazivi i koža ih brzo upija ne ostavljajući takozvani “lepljiv film”. Hidratantni kremovi su tip U/V (ulje u vodi). To znači da je spoljašnja faza ovih krema voda i u njoj rastvorljive aktivne i pomoćne materije, a unutrašnja je uljana ili masna faza, koja se najčešće sastoji od smese biljnih i sintetskih ulja, voskova, silikonskih ulja, troglicerida, kao i različitih fizioloških lipida (masti).

HRANLJIVA (VITAMINSKA) KREMA
Za noćnu negu kože preporučuje se hranljiva (vitaminska) to jest masna krema koja deluje emolijentno (daje glatkoću koži i omekšava je).
- Klasično pripremljene ove kreme na koži ostavljaju manje ili više mastan sloj, dok je kod savremenijih nemastan. Sve ove kreme su tipa V/U (voda u ulju), jer im takozvanu spoljašnju fazu čine brojni masni sastojci (biljna ulja, parafin, vazelin, ozokerit, voskovi, sintetski estri i etri, silikonska ulja, fiziološki lipidi). Međutim, stabilne V/U kreme se mnogo teže izrađuju od onih tipa U/V, pa se velika pažnja posvećuje izboru emulgatora. Ovoj vrsti krema dodaju se i antioksidansi, konzervansi i mirisi, kao i mnogobrojne kozmetički aktivne supstance.

ANTIRID
Za svakodnevnu negu, osim hidratantnih i hranljivih, nezaobilazne su i kreme protiv bora (antirid). Naša sagovornica objašnjava da je starenje kože posledica kombinacije hronološkog (unutrašnjeg) i spoljašnjeg starenja. Unutrašnje je uslovljeno genetski i ispoljava se pojavom finih bora na površini kože i gubitkom elastičnosti, dok je spoljašnje starenje uzrokovano spoljnim faktorima, naročito UV zračenjem.
- U dermokozmetičkim proizvodima protiv starenja koriste se supstance koje poboljšavaju turgor (napetost) i tonus kože (ka što su kolagen biljnog ili ribljeg porekla, polisaharidi, hijaluronska kiselina), različiti antioksidansi (vitamini E i C, koenzim Lj10), vitamin A i njegovi derivati, alfa-hidroksi kiseline, fitosteroidi kao i savremeni UV filteri koji štite kožu od svakodnevnog štetnog efekta pojačanog sunčevog zračenja.

ULJA U KOZMETIČKIM PREPARATIMA
- U savremenoj kozmetologiji koriste se razni biljni ekstrakti. Najčešće od nevena, arnike, divljeg kestena, kamilice, nane, koprive, aloje i algi. Posebnu grupu čine mirisne esencije (etarska ulja) koja se koriste kako za izradu preparata, tako i u aromaterapiji (divlja pomorandža, limun, bergamot, ruža, lavandula, bosiljak).
Međutim, sve do početka 20. veka biljna i životinjska ulja i masti, bili su jedini sirovinski materijal tog tipa koji je ulazio u sastav kozmetičkih proizvoda. I dalje su nezamenjivi sastojci, ali pošto su nestabilni (skloni oksidaciji), najčešće se kombinuju sa mineralnim ili sintetskim uljima.
U sadržaju kozmetičkih preparata često se pominju bademovo i ulje jojobe, a naša sagovornica objašnjava da se osim njih koriste i maslinovo, avokadovo i ulje žutog noćurka.
- Sva ova ulja su odlični emolijensi, dobro se razmazuju i brzo prodiru u kožu. Na njenoj površini stvaraju zaštitni sloj, koji omogućava zadržavanje vlage, bez poremećaja transporta vode i gasova. Ipak, razlike u dejstvu ovih ulja postoje i o tome se vodi računa kada se biraju za određen kozmetički proizvod. Ali, zajedničko im je da koži daju mekoću, umanjuju dubinu bora, a posle upotrebe koža od hrapave i ispucale postaje glatka i baršunasta.

LOSIONI I TONICI
Losioni su tečni kozmetički proizvodi (rastvori, suspenzije ili emulzije), a ako su emulzije najčešće se nazivaju “mleka”. Vučelićeva objašnjava da se uglavnom pripremaju kao kreme, ali su zbog većeg sadržaja vode nestabilniji pa se posebna pažnja posvećuje tehnologiji izrade. Postoje različiti tipovi losiona:
* Tonici ili osveživači kože, a koriste se posle čišćenja lica. Mogu da sadrže alkohol, a mogu da budu i bezalkoholni, namenjeni osetljivoj, suvoj koži. Osvežavaju je, hlade i vraćaju fiziološku pH vrednost.
* Losioni sadrže mnogobrojne lekovite materije a najčešće se misli na preparate namenjene za čišćenje i toniziranje masne i problematične kože lica ili glave.
* Mleka odnosno mleka za skidanje šminke koja su važna za redovnu higijenu lica i jedan su od najtraženijih kozmetičkih proizvoda. Uklanjaju šminku i nečistoće sa kože lica i vrata. Obavezno sadrže parafinsko ulje, koje je izuzetan čistač kože.

FAKTOR Q10
Jedan od najčešćih sastojaka savremenih krema je koenzim Lj10. O njegovim svojstvima i delovanju naša sagovornica kaže:
- Po strukturi je sličan vitaminu K, a rastvorljiv je u uljima. Lako otpušta i prima elektrone što mu omogućava da pokreće procese stvaranja energije u ćelijama. Klinička ispitivanja su potvrdila da dugotrajna upotreba krema sa ovim efikasnim antioksidansom (i to u koncentraciji od 0,001-0,1%), “smanjuje” bore i usporava starenje kože.

NEOPHODNI KONZERVANSI
Stručnjaci poručuju da su konzervansi neophodan sastojak u većini kozmetičkih proizvoda koji sadrže vodu, jer je ona podloga za razvoj mikroorganizama.
- Upotreba konzervansa je regulisana Pravilnikom koji je zakonski propis za kvalitet kozmetičkih sastojaka i proizvoda. Za sve kreatore određenog kozmetičkog proizvoda, izazov je da bude efikasan i stabilan, a zadatak konzervansa je da mu osigura trajnost. Preporuka je da se koriste mešavine većeg broja konzervansa u što manjim koncentracijama, čime se proširuje zaštitni efekat protiv većeg broja mikroorganizama, a istovremeno se smanjuje rizik od alergija i iritacija.

LEKOVITI PANTENOL
- Zbog mnogobrojnih blagotvornih dejstava pantenol ili provitamin B5 je veoma zastupljen u kozmetičkim proizvodima. U nezi kože povećava vlažnost, potpomaže zarastanje rana, štiti kožu od UV zraka, koristi se za lečenje seboroičnog dermatitisa, a povoljno deluje i na staračke mrlje na koži. Kod nege kose pantenol obnavlja iskrzane krajeve, povećava volumen, zadržava vlažnost i održava prirodan i zdrav izgled kose – objašnjava Bojana Vučelić.

Broj 154
Lečenje biljem/Prolećni umor
Ren i celer snaže organizam

Samolečenje/Problemi sa prostatom
Zdrave navike najbolji lek

Ekologija
Biljke čistači vazduha

Kozmetika
Medicinske kreme i losioni

Dijeta/Reumatoidni artritis
Zglobovi vole laku hranu

Neurologija/Primena botulinskog toksina
Otrov koji leči

Deca/Opstipacija
Voda rešava problem

Zdravlje/Anoreksija
U raljama kulta mršavosti

Estetska hirurgija
Dekolte koji mami uzdahe

Dijagnostika
Šta otkriva boja urina

Zdravlje
Tromboza dubokih vena

Alternativa/Hiropraktika
Jedan pokret rešava problem

Psihologija/Optimizam
Verujte u pozitivan ishod

Psihijatrija
Reč kao lek