Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 155
aktuelno izdanje
Misli su moćne
i čuda prave
Piše:B.Laćarak
Ona je sudinica (u predstavi "Derviš i smrt"), Varja ("Višnjik"), Jelica ("Laža i paralaža"), Helena ("San letnje noći"), Draga Mašin ("Vila Sašino"). Ona je i "mačka na usijanom limenom krovu". Žena jaka, glamurozna, nesalomiva - Nataša Ninković. Velika glumica. A kada se zavesa spusti, utihnu aplauzi, trema i uzbuđenje, energetski naboj se preliva u mirnije, porodične vode. Pa lako, baš kao što oblači kostim pred izlazak na scenu, ponovo postaje brižna majka devetogodišnjih blizanaca Luke i Matije, i nežna supruga Nenada Šarenca.
I mada je sve pozorišne, filmske i televizijske uloge odigrala srcem i dušom, maestralno, bez greške, "tekst" za ovu životnu još svakodnevno uči. Prima najbolje od drugih i daje maksimum od sebe. Dani joj često prekratko traju, ali uspeva da uhvati koji minut za sebe, i da svakom danu da jedinstven pečat i prepoznatljiv ženski šarm.

* Da li ste pobornik zdravog života, i kako to primenjujete u svakodnevnom životu?
- Svest i briga o zdravlju idu sa godinama i zrelošću, pa tako i ja sve više vodim računa, ali još nedovoljno. Jedini, ali i najveći uzrok što ne uspevam do kraja da vodim zdrav život jesu cigarete, jer sam pasionirani pušač, pa mi se nekad čini da je sav moj trud uzaludan.

* Da li pazite na ishranu? Imate li vremena da i sami nešto spremite i koja su vaša omiljena jela?
- Hranim se dosta zdravo. Jedem dosta voća, malo manje povrća, ne jedem masno, ali slatko mi je slabost. Kao što vidite, ja uvek imam nešto što mi kvari trud. Obožavam ribu, i sve iz mora, ali retko šta sama spremam.

* Kako se borite protiv stresa?
- Ja se u sve unosim sto odsto, što povlači dosta stresa. Svesna sam toga, tako da izgrađujem neke svoje metode. Nekad je dovoljan pogled na decu i pomisao da su mi oni dobro, ili ulazak u kuću, i da sve brige ostanu iza vrata. Nekada sam se ježila rečenice koju je izgovarala moja mama “samo da smo svi zdravi, i sve će biti dobro”, a sada ja tako često razmišljam.

* Kada naiđe “žuta minuta”, koji je najbolji recept da odagnate loše raspoloženje?
- Dosta sam impulsivna, i kada naiđe žuta minuta, moram da je pustim do kraja, tako da je ona kod mene dosta intenzivna, ali kratka. Nekad mi je neprijatno zbog takvih ishitrenih reakcija, ali znam da je to bolje za mene. Prosto nisam neko ko može dosta da trpi, potiskuje i ćuti. Ako se i desi tako nešto, eksplozija je ubitačna.

* Da li se bavite nekom fizičkom aktivnošću i koliko često?
- Imam svog trenera, sa kojim vežbam dva puta sedmično, i imam režim ishrane koga se pridržavam, uz manje ili veće iskoke.

* Imate li neki svakodnevni ritual koji Vas čini zadovoljnom i srećnom?
- Jutarnja kafa, internet ili novine. Tih sat i po vremena ujutru mi mnogo znače, zato se i plašim prestanka pušenja.

* Brinete li o svom zdravlju dovoljno? Kada se razbolite da li prednost dajete savremenoj medicini ili uzimate lekove i preparate iz prirode? Šta mislite o alternativnoj medicini i da li imate neka iskustva?
- Volim alternativnu medicinu, posebno homeopatiju. Evo, sad idem na akupunkturu, samo nisam dosledna, stalno pravim neki miks. Ali jednog dana ću potpuno da pređem na alternativu.

* Šta je po Vašem mišljenju najvažnije za srećan, uspešan i zdrav život?
- Različiti su putevi Gospodnji, tako da svako treba da izabere svoj, i da se trudi da svakodnevno misli pozitivno. Misli su moćne i čuda prave.

* Koliko i kako brinete o lepoti i izgledu?
- Istina je da je zadovoljna žena lepa žena. Ali svakodnevna nega je neophodna. Nahraniš dušu, pa onda telo. Ma, to je veliki rad. Danas žena ako hoće da izgleda dobro mora dosta da se trudi. A samosvest je neophodnost.

* Kako se snalazite u ulozi majke? Da li Vas sinovi nekada iznenade nekim pitanjem na koje ne znate kako da odgovorite?
- Ne snalazim se, ja to jesam, hvala Bogu, već skoro devet godina, i uživam u tome. A ni njima, mislim, da nije loše. Dapače. Nisam još došla do uzrasta kada nailaze ozbiljna iskušenja, a i brige. Ovo je još pesma, dok im ti planiraš dan i put. Moji sinovi su dosta mentalno zreli i radoznali, a među brojnim pitanjima ima i nekih na koje mi je teže da odgovorim, jer se trudim da moji odgovori budu adekvatni njihovom uzrastu. Ne želim da ih kastriram surovom istinom. I meni su bile potrebne godine da neke stvari prihvatim.

* Koliko su u Vašem životu bitni suze i smeh? Da li se stidite da “pustite suzu” ili dozvoljavate emocijama da se pokažu na Vašem licu? Kada ste se poslednji put od srca nasmejali i zašto?
- Ja sam sebe prihvatila takvu kakva jesam i ne stidim se da pokažem svoje emocije, sem u situacijama kada bi njihovo pokazivanje bilo nepristojno. Suze su delotvorne, i ja se ne stidim da pustim suzu, bilo da su izazvane nekim događajima, uzbuđenjem, lepotom ili bolom i razočarenjem. Strašne su jedino one neme suze. A smeh, Bogu hvala, ja se dosta smejem i obožavam da se smejem. I radim takav posao sa ljudima da se često smejem do suza. Zaboravljam da je to danas retko i da sam time privilegovana.

PROMENE
- Zadovoljna sam i ne bih ništa menjala u svom dosadašnjem životu. Bilo je stvari koje sam mogla drugačije da odradim, ali to je gledano sa ove distance. A i da imam nekih zamerki, to je sada prošlost, što znači – nebitno je.

KNJIGE
- Pored omiljenih klasika kojima se uvek vraćam, volim Harukija Murakamija, Slinka, Irvina Jaloma.

ULOGE
- U pozorištu ima dosta uloga koje volim, to je u stvari povezano i sa predstavom, ekipom. Volim Suzanu u "Figarovoj ženidbi i razvodu", Veliku u "Transilvaniji", Megi u "Mački na usijanom limenom krovu". A na TV- u draga mi je Vukica u Ranjenom orlu. Volim da igram u predstavi "Derviš i smrt", uživam u "Tre sorele", mnogo se smejem na toj predstavi...

ZA 20 GODINA...
- Za 20 godina sebe vidim sa porodicom u Beogradu i negde na moru. Obožavam more i tamo sakupljam pozitivnu energiju, bukvalno se regenerišem. Često idem na Kipar. To ostrvo ima neki mir, koji mi prija.

SAVET
- Savete ne dajem, ali volim da podržim ženski rod. Ne sme se odustajati, uvek treba pronaći snage i imati vere. Bitno je trajati, a da bi trajao, moraš stalno da radiš na sebi, ako treba i da se koriguješ. Ali, i sreća nije zanemarljiva. Ja verujem u onu narodnu “kako poseješ, tako žanješ”.

NEGA
- Istina je da je samo zadovoljna žena – lepa žena. To je bez svakodnevne nege teško. Pod tim ne mislim danonoćno bdenje ispred ogledala. Naprotiv.

Broj 155
Lečenje biljem/Mršavljenje
Kako do vitke linije

Na čaju sa.../Željko Samardžić, pevač
Boem bez poroka

Zdravlje/Trudnoća i biljni preparati
Dva lica lekovitog bilja

Zdrave namirnice/Žitarice
Zrna puna zdravlja

Rekreacija
Vežbe za oblikovanje tela

Organska poljoprivreda
Napravite samo svoju bio baštu

Lepota
Nega suve kože

Uskršnje čarolije
20 načina za farbanje jaja

Oftalmologija
Sindrom kompjuterskog vida

Bebe
Preosetljivost na kravlje mleko

Estetska hirurgija
Uvećanje i korekcija usana

Onkologija
Pravilna ishrana tokom hemioterapije

Terapija
Upala žučne kese

Psihologija/Trema
Trening vraća samopouzdanje


Fitoterapija
*Dva lica lekovitog bilja
*Čajevi za mršavljenje

Ishrana
Dijeta za čišćenje