Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 155
aktuelno izdanje
Nevolje sa kamenom
Piše:B. Laćarak
Masna, jaka i začinjena hrana, posebno ako se preteruje u količinama, opasna je po zdravlje, a posebno je na meti žučna kesa! Ovom organu, s druge strane, ne odgovaraju ni preterano izgladnjivanje, neredovni obroci i dijete. I zbog jednog i zbog drugog, pre ili kasnije, može da se pojavi kamen u žuči koji u 90 odsto slučajeva prouzrokuje upale zida žučne kese ili akutni holecistitis.
Iako lekari ne mogu sa sigurnošću da kažu kako kamen nastaje, sigurni su da njegovo stvaranje inicira infekcija bilo gde u organizmu. Ta infekcija i linfnim putem može da se širi i izazove upalu zida žučne kese. Ova upala remeti dobro izbalansiran sadržaj rastvora žuči, on postaje gušći, a soli koje se u njemu nalaze talože se na dnu žučne kese. Na taj način mogu da se stvore kamenčići, veličine do 0,5 mm, ali i mnogo veći. Čak i veličine loptice za stoni tenis. I jedni i drugi mogu da budu veoma opasni ako se na vreme ne otkriju i ne leče.
- Žučna kesa je bočno proširenje glavnog žučnog voda, koji se iz jetre uliva u dvanaestopalačno crevo – objašnjava hirurg dr Čedomir Hajduković, šef Odeljenja za laparoskopsku hirurgiju KBC Zemun. - Jetra u toku dana izluči od 700 do 1.500 mililitara žuči i, ako nema hrane koju bi trebalo da preradi, višak se iz tog glavnog žučnog voda vraća u žučnu kesu. Tu "čeka" svojih pet minuta, ali za to vreme krvni sudovi iz žučne kese izvlače vodu iz rastvora, on postaje gušći i rizik za stvaranje kamena je veći.
U slučaju da se kamen formira u žučnoj kesi on nadražuje njenu sluzokožu, ponaša se kao strano telo, upala se ponavlja, a zid žučne kese postaje deblji. Zbog zadebljanja žučna kesa više ne može da se steže i istiskuje žuč neophodnu za dodatno razgrađivanje masne hrane i mora da se izvadi.
- Kamen nije apsolutna indikacija za operaciju, ali je to zadebljan zid žučne kese. Normalno je da je debeo jedan milimetar, ali čim na ultrazvučnom pregledu primetimo da je deblji, znamo da žučnu kesu moramo da operišemo. Jer, ako to ne uradimo, a zid žučne kese zadeblja čak i do jednog centimetra, može da dođe do pucanja i izlivanja sadržaja u trbušnu duplju. A, to može da bude izuzetno opasno.
Operacija žučne kese uglavnom se radi laparoskopski, minimalno invazivnom metodom, koja ne traje dugo, a na stomaku se prave četiri mala reza (po dva od 0,5 i 1 cm). Kroz dva dana pacijent može da ode kući i mora da se hrani dijetalno dok se organizam ne navikne na nov način rada.
- Posle ove operacije pacijent više nema rezervoar žuči, ali ima žuč - ističe naš sagovornik. - To ne znači da mora da shrahuje od hrane ili da se lišava nekih namirnica. Istini za volju, neposredno posle operacije ne bi trebalo da jede masnu hranu koja za preradu iziskuje dodatnu količinu žuči(puter, jaja, stari sir...). A, kasnije, kada žučni vod preuzme ulogu odstranjene kese, za njega nema "zabranjenog voća".
Doduše, nema ni garancije da kamen neće ponovo da se pojavi na nekom drugom mestu. Zbog toga lekari savetuju da se pacijenti pridržavaju režima ishrane koji podrazumeva pet obroka dnevno, porcije bi trebalo da budu umerene, i da se svakodonevno pije najmanje dva litra tečnosti, a može i više.

ŽUČ
Sok za varenje koji proizvodi jetra, ili žuč, je zlatnožuta tečnost gorkog ukusa. Sastoji se od vode, malo sluzi, soli, žučne kiseline i žučne boje. Pomaže da se masna hrana razgradi.

LEKOVI
- Postoje lekovi koji mogu da otope kamen u žučnoj kesi, ali oni ne mogu da se primene u svim slučajevima. To pre svega zavisi gde se kamen formirao i da li ima začepljenja. Da bi se lekovi koristili kamen mora da bude holesterolski, da se sadrži kalcijuma, soli ili žučnu boju. Ne bi trebalo ni da bude veći od dva centimetra - kaže dr Čedomir Hajduković, ali i upozorava da su ti lekovi skupi, da bi trebalo da se koriste na duži rok, ali i da se u praksi pokazalo da se, posle šest meseci do godinu dana posle otapanja, kamen ponovo javlja,.

ŽENE
Statistički podaci pokazuju da žene četiri do pet puta češće "dobijaju" kamen u žučnoj kesi nego muškarci. "Na meti" su posebno trudnice, jer se sumnja da progesteron ima uticaj na formiranje kamena, ali to naučno nije dokazano.

NAPAD
Kamenje u žuči se najčešće otkrije kada dođe do začepljenja, odnosno kada se naslage pomere i zaglave u nekom od kanala kojima žuč protiče.
"Napad" kamena može da bude izuzetno bolan, prate ga mučnina ili jako povraćanje, a ponekad i groznica. Bol se javlja ispod desnog rebarnog luka, širi se prema desnoj lopatici, ramenu ili kičmi, a pojačava se kad dišemo, krećemo se ili kašljemo. Bol izaziva kontrakcije žučne kese koja pokušava da "odglavi" kamen i oslobodi prolaz za žuč. Ako tegobe potraju nekoliko godina mogu da poremete rad jetre ili da prouzrokuju neko oštećenje, kao i zapaljenje gušterače.

SAVETI
Ako želite da izbegnete stvaranje kamena u žuči:
* grickajte semenke suncokreta jer obiluju linolejskom kiselinom
* krećite se više jer fizička aktivnost smanjuje rizik za trećinu
* jedite integralni hleb bogat vlaknima koja pomažu da se holesterol izbaci iz organizma
* pijte najmanje dva litra vode dnevno
* izbegavajte dugo gladovanje i dijete.

I BILJE LEČI
Neke biljke možu da tope kamen tako da kineska tradicionalna medicina koristi čaj od lista pirozije (Pyrrosia lingua) i palmoliste rabarbare (Rheum palmatum). Tegobe prouzrokovane kamenom u žuči mogu da olakšaju rusa (Chelidonium majus), pitoma nana (Mentha piperita), kudrava nana (Mentha spicata) i kurkuma (Curcuma longa). Ove biljke, ipak, ne bi trebalo da koristite na svoju ruku već se obavezno posavetujte sa stručnjacima.

Broj 155
Lečenje biljem/Mršavljenje
Kako do vitke linije

Na čaju sa.../Željko Samardžić, pevač
Boem bez poroka

Zdravlje/Trudnoća i biljni preparati
Dva lica lekovitog bilja

Zdrave namirnice/Žitarice
Zrna puna zdravlja

Rekreacija
Vežbe za oblikovanje tela

Organska poljoprivreda
Napravite samo svoju bio baštu

Lepota
Nega suve kože

Uskršnje čarolije
20 načina za farbanje jaja

Oftalmologija
Sindrom kompjuterskog vida

Bebe
Preosetljivost na kravlje mleko

Estetska hirurgija
Uvećanje i korekcija usana

Onkologija
Pravilna ishrana tokom hemioterapije

Terapija
Upala žučne kese

Psihologija/Trema
Trening vraća samopouzdanje


Fitoterapija
*Dva lica lekovitog bilja
*Čajevi za mršavljenje

Ishrana
Dijeta za čišćenje