Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 156
aktuelno izdanje
Osmeh sva
vrata otvara
Danijela Pantić

Piše:I. Kovačić
Dok vodi "TV Slagalicu", prijatnim, smirenim glasom takmičarima razbija tremu i istovremeno, širokim osmehom, dobrom dikcijom i odmerenošću pleni pažnju milionske tv publike. U realnom životu, ona je vedra i neposredna devojka koja voli da se smeje, uživa u putovanjima, vodi zdrav život.
Rođena Šapčanka, Danijela Pantić je "televizijskim vodama" zaplivala kao učenica gimnazije. Potom je završila Akademiju lepih umetnosti, pa magistrirala temom iz oblasti teorije umetnosti i medija.
Osim obaveza u "Slagalici" trenutno priprema doktorsku tezu, a u godinama koje slede sebe vidi kao zadovoljnu suprugu i majku. Želja joj je da napiše još nekoliko knjiga, jer je prvenac (tema magistarski rad) od pre pet meseci u izlozima knjižara.

* Koliko pažnje, s obzirom na brojne obaveze, posvećujete zdravlju?
- Poslednjih godina sve više jer sam imala problem sa štitastom žlezdom. Lekari su mi predlagali da to rešim na operacionom stolu ili da promenim način života i ishrane. Draže mi je bilo ovo drugo tako da sam postala vegetarijanac. To mi ponekad pravi problem kad sam u gostima, ali u takvim situacijama obično napravim izuzetak i pojedem neko jelo sa jajima ili mlekom. Inače, moji obroci se uglavnom sastoje od orašastih plodova, mahunarki, žitarica, meda, čajeva i ulja. Često koristim i začine jer su dobri za varenje i čiste organizam od toksina.

* Sami spremate obroke ili se hranite u restoranima za vegetarijance?
- Zavisi od situacije. Uglavnom to radim sama, a posebno volim da ih spremim kad mi dođu prijatelji u goste. Da bi ih što bolje ugostila pripremim i nešto od mesa, međutim, ta jela gotovo uvek ostanu jer su gosti po pravilu oduševljeni "mojim" vegetarijanskim đakonijama.

* Kako se odvija vaš uobičajen dan?
- Posle tuširanja meditiram davdesetak minuta. Ako imam vremena pripremim doručak, sledi odlazak na posao, snimanje, sastanci, dogovori... Uveče mi prija da se u tišini opustim uz mirišljave sveće, dobre knjige, film, muziku ili šetnju. Ako mi je radna nedelja bila naporna i stresna vikendom mi pomaže odlazak u prirodu.

* Da li imate vremena za rekreaciju?
- Kad je lepo vreme trčim na Adi, ili vežbam u klubu za rekreaciju. Inače, kada je reč o sportu najviše volim skijanje i plivanje. Jednom ili dva puta godišnje idem na planinu i skijam, dok se leti trudim da plivam što češće.

* S obzirom na to da vaša profesija zahteva tip-top izgled koliko vremena posvećujete nezi?
- Trudim se da koristim samo prirodnu kozmetiku i, na sreću, u našim prodavnicama je ima sve više. Prijaju mi ručno pravljeni sapuni od prirodnih sastojaka. Kada je o šminkanju reč, a s obzirom na to da mi je na snimanju lice stalno pod puderom i šminkom, trudim se da u drugim prilikama "mazalice" za lice manje koristim. Uglavnom samo stavim maskaru, korektor za podočnjake i sjaj za usne. A, kad počne tropsko leto koristim samo sjaj za usne.

* Šta vas najlakše oraspoloži?
- Putovanja! Volim da istražujem nove kulture, upoznajem ljude i običaje. Na taj način se i opuštam i stičem nova znanja. Grčka mi je omiljena zemlja, jer mislim da imaju sve - sunce, more, vodu, dobru hranu, lepa ostrva, interesantne običaje, tradiciju... Putovala sam i u Ameriku i shvatila koliko "preko bare" sve drugačije finkcioniše u odnosu na evropske prostore.
Najsrećnija sam, ipak, kada se posle puta vratim kući. Tada sam ispunjena pozitivnom energijom i spremna za nove poduhvate - kaže Danijema uz osmeh, za koji smatra da je izuzetno važan u komunikaciji i da "i gvozdena vrata otvara"

Parfemi
Blagi i diskretni

- Probirljiva sam kada je reč o parfemima. Za posao izabarem jednu mirisnu notu, a sasvim drugu kada želim da nekog zavedem. Ali, u oba slučaja ne koristim jake i napadne, već blage i diskretne parfeme. A, kada na muškarcu osetim prijatan miris, to je za mene pravi afrodizijak!

Recept za dobro zdravlje
- Probala sam različite metode lečenja - od klasičnih do alternativnih i uvidela da mi je vegetarijanstvo najviše pomoglo. Ovaj način ishrane bih preporučila onima koji imaju probleme sa štitastom žlezdom, gojaznošću, visokim krvnim pritiskom, konstantnim umorom, nesanicom i nedostatkom energije.

Jak imunitet
- Kada je reč o sezonskim infekcijama ne sećam se da sa od njih skoro bolovala. Za to pre svega mogu da zahvalim jakom imunitetu koji održavam svežom cveklom, šargarepom, spanaćem, medom, maslinovim uljem, lešnicima... Ako se, ipak, dogodi da osetim prehladu "u najavi" pripremim sveže ceđen sok od jabuke, šargarepe, cvekle, pomorandže i celera i - sutradan mi je mnogo bolje.

RECEPTI - Danijelin vegetarijanski ručak
Predjelo:
Čorba od ječma


* Dobro operite šolju ječma, prelijte vrelom vodom i kuvajte oko 10 minuta (ili dok ne omekša). Dodajte mešavinu sitno seckanog sušenog povrća (paradajz, luk, paprika) i kuvajte još 3-4 minuta. Sklonite sa ringle, dodajte svežu šaragrepu (isečenu na kolutove), kašičicu masilnovog ulja, so, peršun i malo korijandera, poklopite, sačekajte pet minuta i poslužite.

Glavno jelo:
Salata

* Nekoliko vrsta zelene salate iseckajte po dužini lista, dodajte izrendanu šargarepu i celer, secekane rotkvice, kapar, prstohvate semena lana, susama, suncokreta i bundeve. Začinite limunovim sokom, maslinovim uljem (po želji dodajte peršun, bosiljak ili sitno seckani luk vlašac).

Roštilj od ovsenih pahuljica
* Skuvajte krem supu od pečuraka iz kesice, dodajte 500 g ovsenih pahuljica i dobro promešajte. Skloniti sa ringle, poklopite i sačekajte 10 minuta. Kašikom uzimajte smesu i mokrim rukama oblikujte po želji pljeskavice, ćufte, ćevape... Pecite na roštilju ili u tiganju sa rešetkastim dnom.

Desert:
Puding od prosa
* Dobro operite 200 g prosa i kuvajte kao pirinač (šolja prosa - 3 šolje vode) oko 10 minuta. Dodajte malo vanile ili cimeta, seckane urme, bademe, orahe, ili lešnike (po želji ili šta imate pri ruci). Ako volite kremastiji puding možete da dodate i kašičicu putera od soje ili pola kašičice ulja od koštica grožđa. Poklopite, sačekajte 7-10 minuta, ispasirajte i služite toplo ili hladno.

Broj 156

Lečenje biljem/Nega kose i kože glave
Sačuvajte dragoceni ukras

Na čaju sa.../Vladimir Grbić, sportista
Vitez sa loptom

Fitoterapija/Trudnoća i biljni preparati
Držite se proverenih biljaka

Alternativa/Fejsbilding
Podmlađivanje bez muke

Lepota
Nega masne kože

Ishrana/Rečne ribe
U tanjiru dvaput nedeljno

Deca/Dijagnoza: upala krajnika
Operacija – najbolji lek

Zdravlje/ Herpes
Virus vreba iz zasede

Kardiologija/Ugradnja pejsmejkera
Spas u "kutiji šibica"

Pulmologija/Alergijski rinitis     
Kijavica zbog polena

Zdravlje/ Žene i cigarete
Češće na meti duvanskog dima

Lečilišta/ Banje Srbije
Za zdravo telo i jači duh

Psihologija/Ljubav
Razlika u godinama

Psihijatrija/Anksioznost
Kad strah zakoči dah