Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 156
aktuelno izdanje
Držite se proverenih biljaka
Piše:A. Radulović
Trudnoća i period dojenja su najosetljiviji u životu žene, kada posebnu pažnju treba obratiti ne samo na upotrebu lekova, nego i na primenu biljnih preparata. Prema nekim istraživanjima učestalost upotrebe biljnih lekova tokom trudnoće i dojenja kreće se od 7 pa do čak 55 odsto. Kako nam je u prošlom broju objasnila prof. dr Silva Dobrić, klinički farmaceut i načelnik Instituta za naučne informacije Vojnomedicinske akademije, za neke biljne lekove je dokazano da su štetni, dok je većina ostalih “u magli”, jer nema dovoljno istraživanja i pouzdanih podataka o bezbednosti njihove upotrebe.
Iako su ti preparati prirodnog porekla, moramo da budemo oprezni i svesni da i biljni lekovi, kao i konvencionalni mogu da izazovu neželjene efekte i štetne posledice po zdravlje majke i fetusa – napominje prof. Dobrić. - Problem je utoliko složeniji ako se zna da se ovakvi preparati uzimaju uglavnom kroz samolečenje, često ne konsultujući doktora.
Najsigurnije je, napominje naša sagovornica, da ako nema podataka o bezbednoj primeni neke biljke ili biljnog preparata tokom trudnoće i dojenja, izbeći njihovo korišćenje u ovom periodu.

Podaci o bezbednosti
Za neke biljne lekovite proizvode postoje klinički podaci o bezbednosti primene, ali i za njih važi generalno pravilo da se ne koriste bez prethodne konsultacije s lekarem.
Ehinacea - bezbednost upotrebe preparata ehinacee pokazana je u kontrolisanoj kliničkoj studiji. Ipak, Komitet za biljne proizvode Evropske agencije za lekove doneo je preporuku da se preparati na bazi sveže ehinacee ne smeju primenjivati bez saveta lekara.
Kantarion - iako proizvodi na bazi kantariona spadaju u najčešće korišćene biljne preparate, naročito za lečenje blage depresije, tek nedavno je urađena studija o bezbednosti njegove upotrebe u trudnoći. Studija nije pokazala nikakve neželjene efekte, ali, nikako se ne preporučuje korišćenje kantariona u trudnoći i tokom dojenja bez saveta i nadzora lekara.

Biljke za olakšanje tegoba
Trudnoću, zbog brojnih promena u organizmu, često prate i tegobe – mučnina, povraćanje, gorušica, hemoroidi, anemija, hipertenzija, bolna stanja (glavobolje, zubobolje). Neke biljke i biljni preparati mogu se bez bojazni koristiti za rešavanje pojedinih tegoba u trudnoći, kaže prof. Dobrić.

Mučnina i povraćanje
Mučnina i gađenje su veoma česte kod trudnica, od 50 do čak 90 odsto ima ove probleme, uglavnom u prvom tromesečju trudnoće i najčešće rano ujutro. Kod nekih trudnica, mučnina i povraćanje su toliko intezivni da dovode do neravnoteže elektrolita, iscrpljenosti i dehidratacije.
Tradicionalno, najčešće se za smanjenje mučnine koriste:
* koren đumbira
* list pitome nane
* cvast kamilice
* list matičnjaka
* list maline

Ali, napominje prof. Dobrić, klinička efikasnost potvrđena je samo kod đumbira, dok se ostale biljke koriste zbog tradicionalno pozitivnih isustava.

Opstipacija
Zatvor je čest problem u trudnoći, ali se obično uspešno rešava promenom načina ishrane. U težim slučajevima, dozvoljava se upotreba “zapreminskih” laksativa, u dogovoru s lekarem. Od biljnih preparata, poželjna je upotreba onih biljaka koje sadrže lokalizovanu sluz. U crevima sluz bubri, pritiska zid creva, povećava zapreminu stolice i pomaže prolazak kroz creva. Najčešće se u tu svrhu koriste:
* seme lana
* semenjača ispagule
* seme indijske bokvice

NAPOMENA:
U trudnoći ne smeju da se korist stimulišući laksativi. Lekovi koji iritacijom stimulišu peristaltiku creva su kontraindikovani jer mogu da izazovu kontrakcije i da deluju abortivno.

Stimulacija mleka
Mada nijedna studija nije nesumnjivo pokazala da bilo koja biljka može da stimuliše dojenje, neke se tradicionalno koriste, jer se smatra da mogu da podstaknu veće lučenje mleka. U narodnoj medicini uobičajeno se koriste:
* cvet zove
* grčko seme
* ždraljevina
* kora korena pamuka

PREPORUKA
Ulje semena noćurka sigurno može da se preporuči jer je bogato esencijalnim masnim kiselinama koje ulaze u sastav mleka. Preporučuje se dva puta dnevno po 500 miligrama, a mogu da ga koriste i trudnice.
     
NAPOMENA
-Ždraljevina je zvanično kontraindikovana u trudnoći i tokom dojenja, zbog potencijalno toksičnog delovanja njenih alkaloida. Slično važi i za grčko seme, zbog kontradiktornih podataka o njenoj reproduktivnoj otrovnosti.

SAVET PLUS:
Iako se tradicionalno za stimulisanje lučenja mleka koristi plod konpoljike, istraživanja pokazuju da je njen efekat suprotan – primena ove biljke duže od dve nedelje može da dovede do smanjenja mleka i čak prestanka lučenja, ali i preranog uspostavljanja plodnosti žene.

Broj 156

Lečenje biljem/Nega kose i kože glave
Sačuvajte dragoceni ukras

Na čaju sa.../Vladimir Grbić, sportista
Vitez sa loptom

Fitoterapija/Trudnoća i biljni preparati
Držite se proverenih biljaka

Alternativa/Fejsbilding
Podmlađivanje bez muke

Lepota
Nega masne kože

Ishrana/Rečne ribe
U tanjiru dvaput nedeljno

Deca/Dijagnoza: upala krajnika
Operacija – najbolji lek

Zdravlje/ Herpes
Virus vreba iz zasede

Kardiologija/Ugradnja pejsmejkera
Spas u "kutiji šibica"

Pulmologija/Alergijski rinitis     
Kijavica zbog polena

Zdravlje/ Žene i cigarete
Češće na meti duvanskog dima

Lečilišta/ Banje Srbije
Za zdravo telo i jači duh

Psihologija/Ljubav
Razlika u godinama

Psihijatrija/Anksioznost
Kad strah zakoči dah