Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 156
aktuelno izdanje
Spas u "kutiji šibica"
Dr Siniša Pavlović

Piše: B.Laćarak
Pejsmejker (kardiostimulator ili trajni veštački vodič srčanog ritma) je mali aparat koji osluškuje rad srca i, kad zatreba, priskače u pomoć. Reč je o savršenom spoju medicine i elektronike.
Postoje tri tipa pejsmejkera od kojih se antibradikarni ugrađuje duže od 50 godina u slučajevima kada srce sporije kuca ili su pauze između otkucaja duže od tri sekunde. Pacijentima sa poremećajem srčanog ritma ugrađuju se defibrilatori, koji strujnim udarom prekidaju poremećaj i uspostavljaju normalni ritam rada. "Najmlađi" među pejsmejkerima je resinhronizacioni, koji se preporučuje u slučaju izrazite srčane slabosti koja se dodatno iskomplikuje nesinhronim radom desne i leve polovine srca.
Aparat je mali, sličan kutiji šibica i težak od 40 do 150 grama (u zavisnosti od tipa pejsmejkera). Postavlja se pod kožu na spoju ramena i grudnog koša a elektroda se venskim putem dovodi do srca. Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji, pod rendgenom, kroz rez od 4-5 centimetra i traje dvadesetak minuta. Pacijent se sutradan pušta kući, dok se prva kontrola, na kojoj se očitavaju podaci koje je zabeležio pejsmejker, radi neposredno posle operacije, a prva redovna posle mesec dana.
- Pacijenti kojima je ugrađen pejsmejker, a koji nemaju dodatnu zdravstvenu tegobu, mogu da vode potpuno normalan život, bez ograničenja! Uključujući i seksualne aktivnosti – kaže doc. dr Siniša Pavlović, kardiolog Pejsmejker centra Kliničkog centra Srbije. - Ima pacijenata kojima je pejsmejker ugrađen u detinjstvu, a danas imaju porodicu, decu... Često nas pacijenti pitaju da li mogu da upotrebljavaju mikrotalasnu rernu, zbog mikrotalasa, a mi u šali kažemo da ne bi trebalo da uđu u nju, ali bez straha mogu da je koriste za pripremanje hrane. Ne postoji prepreka ni zabrana da se koriste i drugi električni aparati.
Preporučuje se da oni kojima je ugrađen pejsmejker mobilni telefon koriste sa suprotne strane od one gde je ugrađen pejsmejker. Problem može da se javi kada prolaze kroz detektore metala na ulazima u državne i javne ustanove jer će alarm da se aktivira i ako sve predmete izvade iz džepova. Zbog toga svi, kojima je ugrađen pejsmejker po standardima i pravilima Međunarodne konvencije, dobijaju karticu - legitimaciju uređaja. Na njoj piše ime i prezime pacijenta, centar u kome je pejsmejker ugrađen i šifra zbog čega je intervencija rađena.
- Oni sa ugrađenim pejsmejkerom ne bi trebalo da borave blizu hidro i termo centrala. Imaju, takođe, i ograničenje kada je reč o dijagnostici - ne mogu da rade snimanje nuklearnom magnetnom rezonancom. Ostale dijagnostičke metode su im na raspolaganju kao što su sve vrste skenera, ultrazvuk, rendgen. Nema ograničenja ni kod hirurških intervencija.
Sa srčanim tegobama kod kojih pejsmejker može da pomogne, najčešće se javljaju pacijenti između 65 i 70 godina, ali nisu izuzeci ni mlađi ili stariji.
- U Srbiji se godišnje ugradi oko 4.000 ovih uređaja, a najstariji pacijent kome sam ugradio pejsmejker imao je 97 godina i lepo je proživeo još nekoliko godina. A, najmlađi pacijent na svetu, kome je intravenski ugrađen pejsmejker, bila je beba "stara" samo 33 sata. Operaciju je uradio prof. dr Petar Stojanov. Pejsmejker je zamenjen posle 7-8 godina, a to dete je sada odraslo i vodi potpuno normalan život.

Senzori osluškuju
Pejsmejker se sastoji iz pulsnog generatora i elektrode. Generator proizvodi električne impulse koji se elektrodom prenose do srca i povećava srčanu frekvencu do zadovoljavajućeg nivoa. Baterija je litijumska, može da traje 8 do 10 godina i zavisi koliko se često pejsmejker aktivira.
- Aparat "osluškuje" rad srca i uključuje se samo ako dođe do poremećaja. To omogućuju senzori, koji se nalaze na aparatu, i sprečavaju da dođe do kolizije između aparata i rada srca - kaže naš sagovornik.

Srce
Normalno srce tokom dana ima frekvenciju od 60 do 80 otkucaja u minutu, a noću od 40 do 60, i dnevno otkuca oko 100.000 puta. Ako je frekvenca srca niska, ili se između otkucaja prave velike pauze, smanjuje se priliv krvi u vitalne organe, a posebno mozak. Javlja se vrtoglavica, nesvestica, slabost, gušenje, pacijent se brzo zamara, a može i da gubi svest.

Dijagnostika
- Nekada je dovoljan samo EKG pregled da se utvrdi da li je pacijnt kandidat za ugradnju pejsmejkera. Dodatno može da se uradi i 24-časovna dinamska elektrokardiografija, poznatija kao holter monitoring (od imena Normana Holtera, inžinjera koji ga je izmislio). Kada ne može jasno da se definiše zašto pacijent ima sinkope ugrađuje mu se pod kožu mali aparat - lup rikorder, koji podseća na USB, i radi po principu crne kutije u avionu. On beleži EKG samo ako se desi događaj za koji je programiran. Recimo, ako se javi srčana pauza on beleži 30 sekundi pre i posle tog događaja, tako da može da se utvrdi da li je njegova sinkopalna kriza bila posledica promena u srčanom radu ili je prouzrokovao neki drugi faktor, na primer pad šećera ili vaskularni problemi - objašnjava dr Pavlović.

Prvi pesmejker
Prvi pejsmejker ugrađen je 8.oktobra 1958. godine u Švedskoj, a
od 1968. godine koriste se pejsmejkeri sa senzorima koji "osluškuju" srčani rad i, u slučaju da dođe do poremećaja ritma, oni se uključuju.

Ograničenja
Pejsmejker ne može da pomogne pacijentima kojima srce radi ubrzano ili preterano preskače. Kod ovih stanja preporučuju se druge terapijske metode.

Broj 156

Lečenje biljem/Nega kose i kože glave
Sačuvajte dragoceni ukras

Na čaju sa.../Vladimir Grbić, sportista
Vitez sa loptom

Fitoterapija/Trudnoća i biljni preparati
Držite se proverenih biljaka

Alternativa/Fejsbilding
Podmlađivanje bez muke

Lepota
Nega masne kože

Ishrana/Rečne ribe
U tanjiru dvaput nedeljno

Deca/Dijagnoza: upala krajnika
Operacija – najbolji lek

Zdravlje/ Herpes
Virus vreba iz zasede

Kardiologija/Ugradnja pejsmejkera
Spas u "kutiji šibica"

Pulmologija/Alergijski rinitis     
Kijavica zbog polena

Zdravlje/ Žene i cigarete
Češće na meti duvanskog dima

Lečilišta/ Banje Srbije
Za zdravo telo i jači duh

Psihologija/Ljubav
Razlika u godinama

Psihijatrija/Anksioznost
Kad strah zakoči dah