Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 156
aktuelno izdanje
Žene i cigarete
Piše:M. Vasiljević
Iako se u našoj zemlji iz godine u godinu broj žena pušača smanjuje, pripadnice nežnijeg pola i dalje spadaju u najstrastvenije pušače! Na to ukazuju podaci iz istraživanja koje je sprovelo Ministarstvo zdravlja. Zastupljenost žena pušača u Srbiji je 29,9 posto i po tome se Srbija nalazi u grupi evropskih zemalja u kojima žene mnogo puše (Bosna i Hercegovina 35,1 odsto, Mađarska 33,9, Hrvatska 29,1, Bugarska 27,8, Rumuniji 24,5, Slovenija 21,1 odsto).
Prema rečima dr Srmene Krstev, predsednice Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja Ministrastva zdravlja, broj žena koje puše ipak je manji nego pre deset godina.
- U odnosu na istraživanje iz 2000. godine, učestalost pušenja manja je za 6,9 odsto i to 9,8 odsto kod muškaraca i 3,8 odsto kod žena.
Iako su svesnije rizika od pušenja nego muškarci, žene se očigledno teže odriču cigarete. Neke žene pušači i dalje misle da pušenje "lakih" cigareta (sa manje nikotina) ne može da škodi, preorijentišu se na njih i mnogo češće pale cigarete. Posledice pušenja na zdravlje su ogromne, a Dr Krstev objašnjava i da li su žene, ipak, "pogođenije" štetnim uticajima duvanskog dima.

* Da li se spisak bolesti žena pušača povećao u odnosu na prethodne decenije i da li su posledice pušenja teže danas nego ranije?
- Dobro je poznato da pušenje pogađa praktično sve organe i sisteme organa. Uzrok je mnogih bolesti, pa i onih sa smrtnim ishodom. Negativno deluje na kardiovaskularni sistem i prouzrokuje koronarne bolesti i infarkt miokarda, cerebrovaskularne bolesti i šlog, ateroskleroze i aneurizme abdominale aorte. Od malignih bolesti za pušenje se vezuju rak usta, larinksa, pluća, jednjaka, želuca, pankreasa, mokraćne bešike, bubrega i leukemije. Posledice na respiratorni sistem se prvo primete i to su hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP), akutne respiratorne bolesti (i pneumonija), prevremeni pad plućnih funkcija, respiratorni simptomi (kašalj, iskašljavanje, dispneja) i pogoršanje astme. Zbog bolesti povezanih sa pušenjem, po podacima iz 2006. godine, umrlo je 15 odsto stanovnika Srbije i to 23 posto muškaraca i 7 posto žena, dok je tri godine ranije 13,7 odsto svih smrtnih ishoda povezano sa pušenjem. Rak pluća je najčešći uzrok smrti od malignih bolesti među muškarcima, a kod žena dolazi na drugo mesto, odmah posle raka dojke (standardizovana stopa smrtnosti za 2008. godinu je 15,7). I kod žena i kod muškaraca smrtnost zbog raka pluća raste iz godine u godinu.

* Kakve posledice pušenje ostavlja na zdravlje žene? Da li, ako je buduća mama pušač, u trudnoći utiče na bebu?
- Pušenje, ali i izloženost žena duvanskom dimu u toku reproduktivnog perioda i trudnoće izuzetno su nepovoljni. Dokazano je da može da oteža začeće, da izazove spontani pobačaj, poremećaj placente (placenta previja, odlubljivanje placente, prevremena ruptura) i prevremeni porođaj. Bebe majki koje puše rađaju se sa manjom telesnom težinom, kao nezrelo novorođenče, češći je sindrom iznenadne smrti novorođenčeta, upale srednjeg uha, kašalj, "zviždanje" u grudima, poremećaj plućne funkcije, upale donjih respiratornih puteva i nastanak i pogoršanje astme. U poslednje vreme ima sve više podataka da je dečja gojaznost češća ako majke puše u trudnoći, ali i kasnije. Ne bi trebalo, takođe, da se zaboravi da deca roditelja koji puše pre i češće zapale cigaretu.

* Koliko su žene ugroženije?
- Zbog pušenja su svi ugroženi ali i zbog izlaganja duvanskom dimu, što se često minimizira. Veliki broj istraživanja potvrdila su da se, zbog izlaganja duvanskom dimu, javlja koronarna bolest (rizik veći za 25-30%), rak pluća (rizik veći 20% - 30%), napadi i nastanak astme, pogoršanje plućnih bolesti, kao i moždani udar (rizik veći za 25%). Osim toga može da se oboli i od raka nazalnih sinusa i dojke kod mlađih žena pre menopauze, ateroskleroze, hronične opstruktivne bolesti pluća, da se jave hronični respiratorni simptomi i oštećenje plućne funkcije. S obzirom na to da ne postoji siguran nivo izlaganja duvanskom dimu, najbolji način je potpuna zabrana pušenja na radnom i javnim mestima, što je već deo zakona mnogih zemalja u svetu.

* Posledice su ipak, ublažene ukoliko žena prestane da puši?
- Pozitivni efekti po prestanku pušenja osećaju se već posle 20 minuta! Tada se krvni pritisak i puls snižavaju i dolaze na normalne vrednosti, a temperatura ruku i nogu se povećava do normalnih vrednosti. Posle 12 sati nivo ugljenmonoksida u krvi pada, a nivo kiseonika raste do normalnog nivoa. Četrdesetosam sati od poslednje upaljene cigarete završeci nervnih vlakana počinju da se regenerišu i čulo mirisa i čulo ukusa se oporavljaju. Dve do tri nedelje po prestanku pušenja cirkulacija se popravlja, šetnje su prijatnije i lakše, čak se i funkcija pluća poboljšava za trećinu. Godinu dana od prestanka pušenja rizik od koronarne bolesti je smanjen na polovinu u odnosu na nekog ko puši. Nakon pet godina od kad se ostave cigarete verovatnoća umiranja od karcinoma pluća se smanjuje za 50 odsto, posle 10 godina smanjuje se i rizik od moždanog udara, kao i rizik od raka usta, grla, jednjaka, želuca, bubrega i pankreasa, a posle 15 godina rizik od koronarne bolesti srca je isti kao i kod onih koji nikada nisu pušili.

I trudnice sa cigaretom
Istraživanje o pušenju među trudnicama i porodiljama u Srbiji, koje je Udruženje za javno zdravlje Srbije završilo 2009. godine, pokazalo je da je u nekom periodu (ili tokom cele trudnoće) pušila trećina trudnica (37,2%). Faktor povezan sa pušenjem u trudnoći je i dozvoljeno pušenje u kući (2,9 puta je rizik veći u odnosu na trudnice kod kojih pušenje u kući nije dozvoljeno). Gotovo petina žena, koje su prestale da puše u trudnoći (23,2%) ne puši ni šest meseci posle porođaja. Isto istraživanje je pokazalo da su bebe, koje su rodile majke koje su pušile tokom trudnoće, za 84 grama lakše od onih čije majke nisu pušile.

Više žena nego muškaraca
I nedavno završeno istraživanje zastupljenosti pušenja među zaposlenima u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, koje je takođe sprovelo Udruženje za javno zdravlje Srbije, pokazuje da žene (40 posto) puše više od muškaraca (38,5 odsto). Medicinske sestre puše znatno više od lekara (41,7% prema 29,1%).

Brojke
- 33,6% odraslog stanovništva u Srbiji svakodnevno ili povremeno puši
- 38,1 posto pušača su muškaraci
- 29,9 posto pušača su žene

Broj 156

Lečenje biljem/Nega kose i kože glave
Sačuvajte dragoceni ukras

Na čaju sa.../Vladimir Grbić, sportista
Vitez sa loptom

Fitoterapija/Trudnoća i biljni preparati
Držite se proverenih biljaka

Alternativa/Fejsbilding
Podmlađivanje bez muke

Lepota
Nega masne kože

Ishrana/Rečne ribe
U tanjiru dvaput nedeljno

Deca/Dijagnoza: upala krajnika
Operacija – najbolji lek

Zdravlje/ Herpes
Virus vreba iz zasede

Kardiologija/Ugradnja pejsmejkera
Spas u "kutiji šibica"

Pulmologija/Alergijski rinitis     
Kijavica zbog polena

Zdravlje/ Žene i cigarete
Češće na meti duvanskog dima

Lečilišta/ Banje Srbije
Za zdravo telo i jači duh

Psihologija/Ljubav
Razlika u godinama

Psihijatrija/Anksioznost
Kad strah zakoči dah