Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 157
aktuelno izdanje
Želim da budem majka
Ivana Mihić

Piše: Jelena Matijević
To što je odrasla uz majku glumicu i oca scenaristu i reditelja, Ivanu Mihić je profesionalno odredilo još u detinjstvu. Pred televizijske kamere prvi put je stala 1978. godine. Ipak, trideset dve godine kasnije teško je reći da je “samo” glumica. Čini se da je umetnička svestranost ono što je najbolje opisuje. Završila je baletsku školu, trenirala gimnastiku, svira klavir, peva, producira, piše...

*Kako uspevate da se organizujete i sve obaveze završite na vreme?
- Ono što treba, uradim odmah i najbolje što mogu. Zato nemam nagomilanih obaveza i dodatnih poslova. I, naravno, uvek se trudim da se “prostrem prema svom guberu” i tačno onoliko koliko sam u stanju da obavim. Olakšavajuća okolnost je što su sva moja interesovanja, ipak, vezana za umetnost. Kada radim, dan mi se uglavnom svodi na rad od jutra do mraka, a ako nemam poslovnih obaveza, onda deo vremena posvećujem porodici i prijateljima, drugi rekreaciji, treći čitanju, gledanju filmova, slušanju muzike...

* Osim brojnih talenata podareni su Vam i glas i stas. Kako se negujete i da li imate neke “male tajne” za negu lica, tela i kose?
- Tajni nemam ali poštujem ono što se odvajkada zna: čista voda i vazduh, umerena hrana i puno kretanja. Osim “ružine vodice” za umivanje, koristim najkvalitetniju šminku i kreme koje su mi dostupne. Zbog posla kojim se bavim moram da vodim računa o izgledu. Uvek kad imam makar malo slobodnog vremena idem na plivanje jer mi mnogo znači. Osvežava me, umiruje i povećava kondiciju. Ponekad vežbam i kod kuće, ali plivanje je nezamenljivo!

* Koliko vodite računa o ishrani i u kojoj vrsti hrane uživate?
- Jedem kad sam gladna i kad stignem, pa po načinu ishrane i nisam za primer. Volim da jedem skoro sve, naročito pikantna, egzotična, ljuta i začinjena jela, kao i sosove i kremaste kolače. Umem dobro da kuvam, imam “nos” za to i svaki eksperiment sa hranom mi uspeva. Svedoci su mi prijatelji!

* Volite li “slatke porcije”?
- Nemam veliku potrebu za slatkišima a kada se ispolji, nema razloga da se uzdržavam. Volim sufle od čokolade i uživam u svim kremastim poslasticama!

* A ima li mesta za alkohol?
- Volim da popijem čašu vina i kao aperitiv i posle jela. Volim i dobar konjak ili čašicu rakije. Vino i rakija su merak i trebalo bi polako i umereno da se piju. Poseban gušt mi pričinjavaju i čaše iz kojih pijem. Za vino volim fine, kristalne, ne prepune, a rakijske male i tanke.

* Verujete li u moć lekovitog bilja i da li ste imali iskustva sa alternativnom medicinom?
- Svako jutro pre jela popijem šolju čaja od kamilice i nane, a koristim čajeve uvek pre nego neki sintetički lek. Što se tiče iskustava sa alternativnim lečenjem, išla sam na akupunkturu. Bilo je to zanimljivo iskustvo, ali, čini mi se da uspeh mnogo zavisi od toga koliko verujete u njenu moć.

* U detinjstvu ste često boravili na selu. Kako se danas odmarate i gde?
- Imamo kuću blizu Dunava, četrdesetak kilometara od Beograda. Često idemo tamo, zapravo više od pola godine roditelji žive tamo. Plac je lep, sa mnogo drveća, voća i cveća. Kada mi treba pravi odmor idem tamo i dišem čist vazduh, jedem zdravu, neprskanu hranu, šetam do mile volje, ležem i ustajem rano, gledam nebo, mesec, zvezde, izlazak i zalazak sunca i slušam pčele, cvrkut ptica i tišinu, tišinu...

* Imate li vremena za putovanja?
- Većina rodbine živi u inostranstvu pa idem da ih posetim ili da zajedno obiđemo neka mesta. Putujem i poslom. Kada sam producirala filmove mnogo sam putovala po zemlji tražeći sredstva, a posle i promovišući te filmove u zemlji i svetu. Jedne godine film “Mehanizam” gostovao je, a i ja sa njim, na više od pedeset svetskih festivala, od Kanade do Koreje. Naredne godine sam proputovala Evropu “uzduž i popreko” i nisam se nijednom umorila. Kad je nešto sadržajno, osmišljeno, pa još i uspešno, onda je “više od odmora”! Ipak, najviše volim more i kada idem da se odmaram ono je prioritetno.

* Objavili ste dva romana, a da li imate vremena da čitate?
- Čitati druge pisce znači razumeti potrebu i shvatanje drugih ljudi, ići “u korak sa vremenom”. Čitam knjige koje pišu moji prijatelji pisci, one koje su izazvale interesovanje, nagrađivane, one čija me problematika zainteresuje. Volim i klasike i često im se vraćam jer mi donose mir i razumevanje ljudske nemirne duše.

* Bavite se i humanitarnim radom.
- Ako može, svakome je dužnost da pomogne onima kojima je pomoć potrebna. To čoveka čini čovekom.

* Koliko je ljubav važna u životu?
- Citiraću stihove “Himne ljubavi” iz Biblije. “Ako jezike čovečje i anđeoske govorim, a ljubavi nemam, onda sam kao zvono koje ječi, ili kimval koji zveči.”

* Koji su Vam najvažniji planovi za narednih desetak godina?
- Želim da budem majka, to mi je “želja nad željama” i nadam se da će mi se ispuniti. Ostalo je već stvar vremena i okolnosti. Volim posao kojim se bavim i sada ga imam dovoljno. Završila sam snimanje serije “Priđi bliže”, očekuje me nastavak snimanja novih epizoda serije “Moj rođak sa sela”, a imam ponude za još dve serije. Tu su i knježevne večeri na kojima promovišem svoja dva romana.

UMIVANJE “RUŽINOM VODICOM”
Ivana nam je otkrila i jedan stari recept za jutarnje umivanje i osvežavanje lica koji, kako kaže, stvara osećaj prijatnosti, lako se priprema i može svako da ga koristi.
- U detinjstvu, volela sam da se “družim” i sa starijima. Oni su uvek imali mnogo neobičnih, zanimljivih priča iz nekog vremena bajki koje se meni činilo čarobnim. Sa jednom meni veoma dragom prijateljicom, pedeset godina starijom od mene, često sam odlazila kod druge, šezdeset godina starije. Kod nje sam videla divan bokal od kristala kroz koji su se prelamali sunčevi zraci i padali na čistu vodu u njemu po kojoj su uvek su plivale latice ruža. Videvši da me privlače i bokal i latice, objasnila mi je da se umiva tom vodom i da joj je lice zato tako ružičasto, čisto i sveže. Kasnije sam se više puta umivala vodom u kojoj su prenoćile latice neprskanih ruža i, verujte, rezultat je bio potpun i neverovatan.

IVANIN OMILJENI RECEPT
Piletina s kikirikijem
- 250 g pilećih fileta
- 100 g praziluka
- 100 g očišćenog neprženog kikirikija
- kašičica iseckane ljute paprike
- kašika brašna
- 50 ml soja sosa
- 2 čena belog luka
- kašičica đumbira u prahu
- 2 kašičice brašna
- 100 ml vode
- 50 ml vina
- kašičica biljnog začina
- 100 ml ulja
Filete isecite na kockice i pospite sa 2 kašičice brašna. Na ugrejanom ulju kratko propržite kikiriki, izvadite ga rešetkastom kašikom i stavite na tanjir. U istoj masnoći pržite piletinu desetak minuta pa je izvadite i stavite na tanjir. Ponovo na istoj masnoći propržite ljutu papriku i praziluk iseckan na kolutove. Piletinu i kikiriki vratite u tiganj i sve dobro promešajte. Sve prelijte prethodno pripremljenim nadevom od brašna razmućenog u vodi, belog luka, soja sosa, đumbira, vina i biljnog začina. Sve još kratko prokuvajte na tihoj vatri. Služite toplo uz bareni pirinač (tradicionalno se jede štapićima).

PIŠE OD DETINJSTVA
* Čini se da je pisanje diskretno “zakucalo na Vaša vrata”. Kada ste odlučili da se oprobate i u ovoj umetnosti i da li ste zadovoljni rezultatima?
- Pišem od detinjstva. U školskom listu “Plamen” objavljena mi je pesma kada sam bila prvi razred osnovne škole. Potom, na anonimnom konkursu RTS, za seriju za decu, scenario mi je bio u najužem izboru. U međuvremenu, bavila sam se drugim poslovima i tek 2004. godine napisala sedam pesama za bajku “Moj drug Ispodkrevetni Mrak”. Pre dve godine objavila sam roman “Moj jedini život” (u prodaji je treće izdanje), uskoro će da se pojavi i drugo izdanje novog romana “Led”, a uveliko pišem i treći roman. Istovremeno, već više od godinu dana pišem mesečne kolumne za jedan dnevni list i na to sam posebno ponosna.

Broj 157
Darovi prirode/Rotkvica
Što ljuća, to zdravija..

Na čaju sa.../Grupa "Zana"
Sreća od nota satkana.

Aromaterapija/Nega stopala
Za lake korake.

Ekologija
Sačuvajmo pluća planete.

Fitoterapija/Psorijaza
Melemi olakšavaju tegobe.

Lepota
Nega mešovite kože.

Zdravlje
Interakcije lekova i hrane.

Dijeta/pH balans
Telo ne voli kiselo.

Deca/Upis dece u školu
Test nije bauk.

Nutricionizam
Suplementacija i dodaci ishrani.

Gastritis
-Želudac "gori" u proleće.

Kod urologa
Mali i veliki muški problemi.

Oftalmologija/Konjunktivitis
Oči pune - alergija...

Psihologija/Tinejdžeri
Razgovor rešava dileme..

Polni život/Masturbacija
Solo seks smanjuje stres.