Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 157
aktuelno izdanje
Ne biraju godine
Crni gavez

Priredila: J. Matijević
Mnogobrojni su oni koji pate od opstipacije (zatvora) i istovremeno “muku muče” sa hemoroidima. Svaka četvrta osoba ima ovaj problem u nekom periodu života i svaka druga, starija od 50 godina. Pojavu hemoroida uzrokuju različiti faktori, a najčešći su nasleđe, loša ishrana,
sedenje i nedovoljna fizička aktivnost, opstipacija, trudnoća i pojedine bolesti organa za varenje. Neprijatni simptomi ove bolesti leče se kombinacijom dijete i antihemoroidalnih masti i čepića. Pomažu i blagi laksativi jer omogućavaju pražnjenje creva koje je kod ovih pacijenata otežano. Osim toga, u narodnoj medicini upotrebljavaju se pojedini biljni čajevi i preparati koji ublažavaju tegobe izazvane ovim neprijatnim oboljenjem. Podsećamo vas na one koji se najčešće primenjuju i koji su najdelotvorniji.

KRUŠINA (FRANGULA)
Proleće je idealno doba za prikupljanje kore ove biljke, ali isključivo sa mladih stabala, pre nego što olista. Sa debljih grana iseku se “trake” duge oko 30 centimetara i odmah suše. U kori ima vezanih i slobodnih antrahinonskih derivata sa purgativnim dejstvom (protiv zatvora), tanina, gorke materije, šećera, masti, slobodnih emodina, izoemodina i hrizofanske kiseline. Osim što podstiče rad probavnog trakta i pouzdan je laksans (blago pročišćava creva), od krušine se pripremaju čajevi i obloge protiv hemoroida, protiv bola u predelu srca nastalog zbog nagomilavanja vazduha u želucu ili crevima, kod grčeva u žučnoj kesici, izostale menstruacije i protiv hroničnog zatvora.
NAPOMENA: Kora frangule pre upotrebe mora da odstoji godinu dana ili da se jedan sat suši u rerni na 110 stepeni.

RECEPT

- 35 g kore krušine
- 10 g kima
- 10 g kore pomorandže
- 10 g kamilice
Usitnite kore krušine i pomorandže, pa dodajte kim i kamilicu. U pola litra proključale vode dodajte 3 kašike ove mešavine, poklopite i kuvajte 3 minuta na tihoj vatri. Kada se ohladi zasladite medom i popijte tokom dana (u 3-4 doze).

DIVLJI KESTEN
Za pripremanje čajeva i lekovitih preparata, od ovog drveta najčešće se koriste seme i kora, a ređe cvet iako je dobar za ublažavanje reumatskih tegoba, gihta, artritisa i neuralgija. Sadrži dosta tanina i kvercitrina pa se u narodnoj medicini upotrebljava za jačanje organizma, protiv proliva, hemoroida i pega na licu. Osim toga, od pupoljaka se pripremaju poznate Bahove cvetne kapi, dobre za poboljšanje koncentracije.

RECEPT

- 30 g cveta divljeg kestena
- 30 g kamilice
- 30 g hajdučice
- 10 g lista žalfije
Sa pola litra hladne vode prelijte 3 kašike mešavine i što češće mešajte varjačom. Posle 4 sata prokuvajte u poklopljenom sudu (da ključa 5 minuta na tihoj vatri). Kada se prohladi procedite, čistu gazu natapajte u čaj i stavljajte na čmar kao oblogu.

KIM
Obiluje etarskim uljem, a sadrži i belančevine, masno ulje, tanine, smolu, vosak, sluz, celulozu, šećer i kalcijum oksalat. Koristi se protiv nadimanja i probavnih tegoba, normalizuje crevnu floru, poboljšava varenje hrane, pojačava mokrenje, a čaj podstiče lučenje mleka. Lekovitost najbolje ispoljava ako se preparati od kima pripremaju sa anisom, moračom, kamilicom, nanom i mirođijom.

RECEPT

- 15 g kima
- 15 g plodova pasdrena
- 15 g morača
- 15 g anisa
- 10 g cveta kamilice
- 10 g crnog trna
- 10 g brđanke
- 5 g matičnjaka
- 5 g hajdučice
U sud uspite pola litra vode, dodajte 3 kašike ove mešavine i poklopite. Kad proključa kuvajte 3 minuta na tihoj vatri. Prohladite, zasladite medom i popijte tokom dana u 3-4 doze.

CRNI GAVEZ

Koren izvađen u proleće čim biljka počne da lista sadrži mnogo sluzi, guma, smola, tanina, etarskog ulja, asparagina i šećera. Ima i alantoina koji pomaže obnavljanje tkiva, rast i razmnožavanje ćelija, što objašnjava njegovu upotrebu u narodnoj medicini za lečenje preloma, uboja, čireva, hemoroida, kao i starih, zagnojenih rana.

RECEPT

- 30 g korena crnog gaveza
- 30 g semena dunje
- 30 g cveta divljeg kestena
- 10 g cveta crnog trna
Koren gaveza i seme dunje istucajte u avanu i dodajte cvet kestena i crnog trna. Smesu prelijte sa pola litra hladne vode i češće mešajte. Posle 4 sata prokuvajte i pustite da ključa 5 minuta na tihoj vatri u poklopljenom sudu. Kada se prohladi u tečnost natapajte gazu ili meko flanelsko platno i stavljajte obloge na čmar.

ANIS (SLATKI KOPAR)

Upotrebljavaju se semenke i listovi, ali je seme lekovitije od lišća. Sadrži kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor i sumpor, etarsko ulje i pektin. Čisti krv i jača srce, koristi se za bolju probavu, protiv nadimanja i hemoroida.

RECEPT

- 35 g anisa
- 700 ml vode
Sa 200 ml proključale vode prelijte 10 g anisa i poklopite. Posle 2 sata podelite čaj i popijte pre spavanja u razmaku od sat-dva. Istovremeno 25 g anisa poparite s 500 ml provrele vode, poklopite, ostavite 2 sata i procedite. Ovim čajem uveče isperite čmar ili namočite čistu gazu i stavljajte kao oblog. Čaj mora da bude topao, a oblogu menjajte svakih 5 minuta tokom pola sahata. Tretman traje 6 dana.

Broj 157
Darovi prirode/Rotkvica
Što ljuća, to zdravija..

Na čaju sa.../Grupa "Zana"
Sreća od nota satkana.

Aromaterapija/Nega stopala
Za lake korake.

Ekologija
Sačuvajmo pluća planete.

Fitoterapija/Psorijaza
Melemi olakšavaju tegobe.

Lepota
Nega mešovite kože.

Zdravlje
Interakcije lekova i hrane.

Dijeta/pH balans
Telo ne voli kiselo.

Deca/Upis dece u školu
Test nije bauk.

Nutricionizam
Suplementacija i dodaci ishrani.

Gastritis
-Želudac "gori" u proleće.

Kod urologa
Mali i veliki muški problemi.

Oftalmologija/Konjunktivitis
Oči pune - alergija...

Psihologija/Tinejdžeri
Razgovor rešava dileme..

Polni život/Masturbacija
Solo seks smanjuje stres.