Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 157
aktuelno izdanje
Redovne kontrole čuvaju život
Piše: B. Laćarak
Sve poteškoće koje nastaju pri mokrenju, bilo da je reč o peckanju, bolovima, otežanom ili isprekidanom mokrenju, slabijem mlazu, nikako ne treba lečiti na svoju ruku već se za pomoć treba obratiti urologu. Ako se u mokraći pojavi krv, ako je temperatura povišena a mokrenje onemogućeno, stanje je više nego alarmantno, i neodložno treba potražiti pomoć lekara.
Za prvi pregled kod urologa, koji se zakazuje, osim u hitnim slučajevima, potreban je uput lekara opšte prakse, a poželjno je poneti i biohemijske analize krvi i urina. Pacijenti koji su već ranije lečeni kod urologa, čak i u detinjstvu, treba da ponesu stare nalaze jer oni mogu da pomognu lekaru da brže postavi dijagnozu.

DIJAGNOSTIKA
Lekar prvo utvrđuje koje tegobe pacijent ima, detaljno ga ispituje o ranijim bolestima i stanjima, jer dobro uzeta anamneza je pola puta do dijagnoze. Potom se radi pregled i, ako je potrebno, zahteva da se urade dodatne pretrage, kao što su analiza krvi, tumor markeri, ultra zvuk stomaka i male karlice.
- Mlađi muškarci uglavnom dolaze zbog smetnji koje se posledica urođenih mana urogenitalnog sistema, pojave kamena u urinarnom traktu i zapaljenskih promena. Urinarni trakt je mesto gde zbog komlikovanog razvoja najčešće dolazi do pojava malformacija u ljudskom organizmu – objašnjava dr Tripo Zirojević, načelnik Urološke službe KBC Zemun. - Ove malformacije mogu da prouzrokuju smetnje u normalnom oticanju mokraće iz bubrega što stvara uslove za pojavu hidronefroze ili urinarnu infekciju. U ovakvim slučajevima reč je o komplikovanim infekcijama koje zahtevaju posebno lečenje, nekad čak i operaciju.

PROBLEMI STARIJIH MUŠKARACA
Kod muškaraca starije životne dobi najčešće se javljaju smetnje sa mokrenjem zbog uvećanja prostate bilo da je reč o karcinomu ili dobroćudnom uvećanju prostate (benignoj hiperplaziji prostate). Subjektivne smetnje koje imaju ovakvi pacijenti su u početku identične, što je jako važno naglasiti, kako bi se pre bilo kakvog lečenja napravila dobra dijagnostika. Jer uzimanje lekova bez prethodne dijagnoze može da maskira kliničku sliku i oteža postavljanje pravilne dijagnoze.
- Čim muškarac primeti da otežano ili često mokri, pogotovo ako noću ustaje nekoliko puta, ne treba mnogo da razmišlja ili da uzima preparate na svoju ruku, već je najbolje rešenje da dođe kod urologa. Ne treba čekati da se stanje pogorša i da dođe u situaciju da to dovede do zastoja mokraće jer to uvek prati i urinarna infekcija koja otežava operativno lečenje.

LEČENJE UVEĆANJA PROSTATE
Lečenje benignog (dobroćudnog) uvećanja prostate, zavisi od slučaja do slučaja, a lekarima su na raspolaganju dve metode – lekovi i hirurgija. Uvek kada je to moguće, primenjuje se terapija lekovima i u tom slučaju pacijent mora medikamente da uzima doživotno, izuzev ako terapija posle izvesnog vremena prestane da daje dobre rezultate. U suprotnom je operacija neizbežna. Ako se ne operiše, pacijent je prinuđen da nosi stalni kateter.
- Posle operacije prostate pacijent mora redovno da se kontroliše, jer uvek postoji rizik da i nakon hirurške intervencije ponovo dođe do uvećanja prostate ili pak od maligne bolesti prostate.

OPERACIJA TUMORA PROSTATE
Kada je reč o raku prostate operacija je moguća samo ako je tumor lokalizovan u samom organu, odnosno da bolest nije uznapredovala. U slučajevima kada je tumor urastao u bešiku ili je dao udaljene metastaze hirurški metod lečenja nije moguć pa je potrebno ovakve pacijente podvrgnuri drugim metodama lečenja.
- U principu maligne bolesti ne možemo da izlečimo sa stoprocentnom sigurnošću. Samom operacijom otklanja se lokalna bolest i ono što je vidljivo golim okom, međutim mikroskopske i udaljene metastaze je nemoguće izlečiti ovim načinom. Kontrole ovih pacijenata su zato od životne važnosti, jer je lakše lečiti lokalnu nego uznapredovalu metastatsku bolest. Rak prostate najčešće se širi na okolne organe, prvenstveno na mokraćnu bešiku, gde dovodi do smetnji u doticanju mokraće u bešiku. Može da metastazira u limfne žlezde, kosti i pluća, ali i u sve druge organe.
Čak i ako muškarac ne oseća smetnje sa mokrenjem potrebne su redovne kontrole kod urologa posle 50 godine života. Ovakvi pregledi služe lekarima da naprave presek stanja kako bi kasnije sa tim rezultatima mogli da porede sva naknadno rađena ispitivanja.

I ŽENE KOD UROLOGA
Za savet i pomoć urologu treba da se jave i žene koje često mokre ili ne mogu da zadrže mokraću pri naporima. Nekada žene misle da je to normalna pojava sa starošću ali to nije tačno, tvrde stručnjaci, i često se ovaj problem može veoma lako smanjiti ili eliminasti.
- Zbog godina i porođaja dolazi do slabljenja mišića karličnog dna, što neizbežno vodi promeni položaja mokraćne bešike i promenjenom odnosu bešike i uretre. Kao posledica ovakvih anatomskih promena žena ne može da zadržava urin, osobito pri naporu. Medikamentoznom ili operativnom terapijom ovaj problem se danas relativno lako koriguje. U poslednje vreme minimalnom hirurškom intervencijom, postavljanjem posebnih traka ispod uretre može sa velikim uspehom da se koriguje ovaj poremećaj. Ove intervencije se uglavnom rade u spinalnoj anesteziji, ali u slučaju kontraindikacija ovakve interevencije je moguće uraditi i u lokalnoj anesteziji – kaže dr Zirojević.

MOGUĆE KOMPLIKACIJE
Ako se problemi sa mokrenjem ne leče na vreme i na odgovarajući način, mogu da se jave brojne komlikacije. Recimo, zbog zaostajanja mokraće u bešici, dolazi do zastoja mokraće i u gornjim urinarnim putevima što dovodi do oštećenja bubrežne funkcije koja može da dovede i do uremije (otkazivanja bubrega). Takođe ne retko bolest može od dobroćudnog uvećanja da preraste u karcinom prostate. Kao komplikacija nelečene bolesti prostate može da se javi i masivno krvarenja, komlikovana urinarna infekcija i sepsa.

KRVARENJE, ZNAK ZA UZBUNU
Kod svakog krvarenja pri mokrenju, osobito ako nema drugih simptoma, potrebno je da se bolesnik što pre uputi urologu jer je to najčešći znak ozbiljnih bolesti urinarnog trakta koje zahtevaju brzu i preciznu dijagnostiku kako bi se predupredile komlikacije ili se dalo vremena da bolest uznapreduje. Kada je reč o urinarnim infekcijama uvek je potrebno uraditi kompletno ispitivanje jer samo nekomplikovane urinarne infekcije mogu da se leče lekovima dok u svim drugim slučajevima samo davanje antibiotika nije dovoljno.

ŠTA JE PROSTATA
Prostata je žlezda koja predstavlja deo muškog reproduktivnog sistema. Nalazi se u dnu karlice, ispod mokraćne bešike. Kroz nju prolazi mokraćna cev tzv.uretra koja transportuje mokraću od bešike do otvora na vrhu penisa. Veličine i oblika kestena.
Normalna prostata teži oko 20 grama.
Statistike su pokazale da od svih unutrašnjih organa čoveka prostata najčešće oboleva.

SIMPTOMI UVEĆANE PROSTATE
- slabljenje mlaza mokraće
- otežano započinjanje mokrenja
- napinjanje pri mokrenju
- nepotpuno pražnjenje bešike
- nevoljni gubitak mokraće
- učestalo mokrenje (naročito noću)

Broj 157
Darovi prirode/Rotkvica
Što ljuća, to zdravija..

Na čaju sa.../Grupa "Zana"
Sreća od nota satkana.

Aromaterapija/Nega stopala
Za lake korake.

Ekologija
Sačuvajmo pluća planete.

Fitoterapija/Psorijaza
Melemi olakšavaju tegobe.

Lepota
Nega mešovite kože.

Zdravlje
Interakcije lekova i hrane.

Dijeta/pH balans
Telo ne voli kiselo.

Deca/Upis dece u školu
Test nije bauk.

Nutricionizam
Suplementacija i dodaci ishrani.

Gastritis
-Želudac "gori" u proleće.

Kod urologa
Mali i veliki muški problemi.

Oftalmologija/Konjunktivitis
Oči pune - alergija...

Psihologija/Tinejdžeri
Razgovor rešava dileme..

Polni život/Masturbacija
Solo seks smanjuje stres.