Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 157
aktuelno izdanje
Vlaga smanjuje razlike
Papaja

Piše: T. Marković
Iako postoji generalna podela na tipove, svaka koža je priča za sebe. Kod svake je drugačija debljina, stanje, elastičnost... To važi i za mešovitu kožu koja je najzastupljeniji tip. Toliko je česta da je u Srbiji ima oko 85 posto stanovništva.
Osim genetskog faktora, na pojavu kombinovanog tipa kože utiče i klima, odnosno promene godišnjih doba. Mešovit tip kože karakteriše masna T zona (čelo – nos – brada), dok su obrazi ili potpuno suvi, ili suvlji u odnosu na ostatak lica.

MASNA, A DEHIDRIRANA
- Kod kombinovane kože postoji mnogo varijacija, jer ne mora da znači da su celi obrazi potpuno suvi – objašnjava Danijela Petrović, kozmetičar. - Situaciju dodatno komplikuje je što je kod većine mešovita koža još i dehidrirana.
Prema rečima naše sagovornice prilikom tretiranja kombinovane kože mora da se vodi računa o tri stvari: sa T zone bi trebalo da se ukoni višak masnoće, suvi delovi bi trebalo da se dodatno nahrane i da im se nadoknadi nedostatak potrebne masnoće, a celo lice bi trebalo da se hidrira. Višak loja mora da se uklanja pažljivo kako se T zona ne bi dodatno isušila, ili oštetili već ispošćeni i dehidrirani obrazi.
- Suva i dehidrirana koža nisu isto. Neko može da ima masno lice, ali ono može da bude toliko dehidrirano da se površina kože peruta – naglašava Danijela Petrović. - Tip i stanje kože moraju da se razlikuju, jer bilo koje stanje može da postoji na svakom tipu kože. Zato bi kod mešovite kože, gde postoji kombinacija suvog i masnog tipa, trebalo da se koriste što neutralnija sredstva za negu. Kao što nije poželjno da se za celo lice koriste proizvodi za masnu kožu, treba biti obazriv i sa preparatima za suvu kožu, koji mogu da popune pore i tako izazovu stvaranje mitisera.

OD SAPUNA DO KREME
Kombinovana koža obično se čisti ujutru i uveče. Sapuni ne bi trebalo da sadrže deterdžente, kako koži ne bi “krali” potrebnu vlažnost. Preparati za čišćenje ne bi trebalo da sadrže alkohol, ali moraju da budu dovoljno delotvorni kako bi se sa masnih delova uklonio višak loja i nečistoća. Trebalo bi da se koristi neutralno mleko za skidanje šminke, koje će posle tonikom da se očisti sa lica.
- Iako je T zona masna, kod nje se, kao kod masnog tipa, obično ne stvara toliko bubuljica i akni, niti je obično sklona upalama i infekcijama – kaže naša sagovornica. - Mešovita koža ne traži neku posebnu negu. Bitno ju je hidrirati. Masniji deo tako se drži pod kontrolom da se ne peruta, ne crveni i ne upali previše, a suvom se vraća potrebna vlažnost. Ako postoje iritacije savetuju se kreme sa biljnim aktivnim supstancama, poput kamilice, ili aloje, koje smanjuju upale i crvenilo. Dnevna krema mora ima zaštitini faktor najmanje 15.
U svakodnevnoj nezi mogu da se koriste i fluidi i ampule za hidrataciju. Isto važi za serume, koji su deo dodatne nege i aktivniji su. Stavljanjem seruma ispošćen deo se oporavlja, hrani, a zatim se preko nanosi krema, ili fluid.

PILING ZBOG T ZONE
- Dalja i dublja nega su na kozmetičaru – kaže Danijela Petrović. - Neretko se dešava da se u salonima kod kombinovanog tipa stavljaju dve maske, na T zonu absorbentna, koja skuplja višak masnoće, a na obraze emolijentna, vlažeća, hranljiva, obično kremasta. To znači da i kod kuće možemo da kombinujemo maske, da na T zonu stavimo za masnu, a na obraze za suvu kožu.
Kod mešovite kože ne moraju da se koriste dva različita pilinga. Dovoljno je da se T zona tretira češće, a da se ne rade obrazi, ili da se samo lagano pređu.

DOMAĆE MASKE
- Soku jedne pomorandže se doda sok pola zrele papaje (prethodno izgnječene viljuškom). Sve se pomeša sa 100 grama punomasnog mleka i nanese na lice. Izbegava se deo oko očiju. Ostavi se da deluje 20 minuta, pa ispere mlakom vodom.
- Sveže skuvani krompir se oljušti, propasira i pomeša sa malo svežeg mleka i žumancetom. Potom se doda malo vode da smesa omekša, pa se zagreje. Topla smesa nanese se na lice, pa se, da bi se pojačalo dejstvo, lice pokrije peškirom. Posle 20 minuta lice se ispere prvo toplom, pa hladnom vodom.
- Izgnječi se 1/2 banane, pa joj se doda kašika svežeg kozjeg sira dodati i kašikica limunovog soka. Sve se izmeša, stoji 15 minuta na očišćenom licu, pa ispere mlakom vodom.
- Umuti se jedno žumance, doda kašičica maslinovog ulja i jedna kašičica jogurta, pa se maska nanese na lice, vrat i dekolte. Ostavi se 15 minuta, pa dobro ispere mlakom vodom.
- Pomeša se kašika jogurta i kašika ulja jojobe, pa se smesi doda par kapi eteričnog ulja lavande. Nežnim pokretima se umasira, pa se posle 20 minuta ukloni mlakom vodom.
Napomena: Ove maske deluju osvežavajuće, oživljavaju i osvežavaju kožu i čine je elastičnom.

PILINZI
- Pomeša se supena kašika meda sa kukuruznim brašnom, dok se ne dobije gusta smesa koja se nanese na prethodno očišćeno lice. Izbegava se područje oko očiju. Posle 15 minuta smesa se blago, kružnim pokretima jagodicama prstiju, blago se utrljava 5-10 minuta, pa se lice ispere mlakom vodom.
- Pola kašičice fino mlevenog kukuruznog brašna se pomeša sa kašičicom meda i malo mlakog kuvanog zelenog čaja. Ostavi se na licu 30 minuta, pa masira kružnim pokretima kako bi se dobio efekt pilinga. Zatim se lice umije toplom vodom.
- Pola šoljice morske soli pomeša se sa dve kašike kokosovog ulja dok ne formira pasta. Smesa se nežno nanosi na lice i lagano masira. Zatim se ispere mlakom vodom. Ovaj piling odličan je za celo telo.
Napomena: Upotrebom ovakvih pilinga uklanja se izumrli sloj ćelija, a koža se omekšava i hrani. Posle tretmana poželjno je da se namaže krema.

Broj 157
Darovi prirode/Rotkvica
Što ljuća, to zdravija..

Na čaju sa.../Grupa "Zana"
Sreća od nota satkana.

Aromaterapija/Nega stopala
Za lake korake.

Ekologija
Sačuvajmo pluća planete.

Fitoterapija/Psorijaza
Melemi olakšavaju tegobe.

Lepota
Nega mešovite kože.

Zdravlje
Interakcije lekova i hrane.

Dijeta/pH balans
Telo ne voli kiselo.

Deca/Upis dece u školu
Test nije bauk.

Nutricionizam
Suplementacija i dodaci ishrani.

Gastritis
-Želudac "gori" u proleće.

Kod urologa
Mali i veliki muški problemi.

Oftalmologija/Konjunktivitis
Oči pune - alergija...

Psihologija/Tinejdžeri
Razgovor rešava dileme..

Polni život/Masturbacija
Solo seks smanjuje stres.