Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Zeleni info
Kuvani kikiriki
Od ranije je poznato da plod kikirikija, zahvaljujući obilju lekovitih supstanci, smanjuje rizik od srčanih bolesti, ali su nedavno urađena istraživanja potvrdila da, u odnosu na pržen i sirov, najveće efekte daje kuvan u ljusci. U tom slučaju zrno apsorbuje antioksidanse koji se nalaze i ljusci i u tananoj kožici koja ga obavija.

Šargarepa čuva vijuge
Šargarepa, zbog obilja betakarotina, može da pomogne sredovečnim muškarcima da u starosti ne postanu dementni. To je povrdilo istraživanje koje je trajalo 18 godina na 4000 ispitanika. Polovina njih je svakog drugog dana dobijala suplemente sa 50 g betakarotina (toliko ima u četiri šargarepe) dok sa ostalima to nije bio slučaj. Rezultati testova memorije su pokazali da su ispitanici koji su koristili suplemente betakarotina imali bolje pamćenje.

Zrelo voće zdravije
Antioksiransi u voću su mnogo efikasniji što je ono zrelije - potvrdilo je nedavno istraživanje austrijskih naučnika. Jer, kažu oni, tokom zrenja se razgrađuje hlorofil koji se nalazi odmah ispod kore, pa zelena boja postaje žuta, a crvena prelazi u smeđu. To ukazuje da se hlorofil pretvara u supstance koje imaju mnogo veću zaštitnu ulogu za organizam nego kad je voće bilo prepuno boja. Ostalo je pitanje da li su voćke, kad istrule, najzdravije?

Oblozi za sinuse
Prvi mrazevi i hladan zimski vetar kod mnogih izazivaju bolove u sinusima. Jedan od načina da te tegobe nestanu je da pacijent dva puta dnevno sa obe strane nosa stavlja tople kesice u kojima je zagrejana so i da ušmrkava mlaku slanu vodu ili blag čaj od kamilice ili bokvice. Pored toga preporuka je i da se piju čajevi od lipe, maline ili ribizle. Dobro će da dođe i inhaliranje nad vrelom vodom u kojoj ste skuvali krompir u ljusci.


Lična karta
(masti u 100 g mesa)
- slanina 80,2 g
- šunka 39,6 g
- praseće pečenje 35,8 g
- jagnjetina (masnija) 29,3 g
- ćuretina 19 g
- jagnjeći but 17,5 g
- pačetina 17,2 g
- posniji svinjski kotleti 17 g
- goveđi stek 10,5 g
- piletina 3,1 g


Broj 97
U ovom broju:

BILJE

Organska poljoprivreda
Bela rada plaši gusenicu...

Biljem protiv holsterola
Kućna topionica masnoća...

Mala škola makrobiotike
Praznična trpeza...

Čarolije iz biljne apoteke
Kad organizam "zariba"...

ZDRAVLJE

Bol u leđima
Reuma ne bira godine...

Emotivni razvoj
Ljubav se uči u pelenama...

Doktorske greške
Više prava nego zdravlja...

Ušni implant
Čuda se ipak događaju...