Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 158
aktuelno izdanje
Uz Lenku je
kuvanje - pesma!
Piše:I.Kovačić
Njenom "Balkanskom ulicom" prošetale su mnoge poznate "face" iz sveta filma, muzike, pozorišta, politike, sporta... U dobro osmišljenoj autorskoj emisiji koja se pamti i prepričava, novinarka Vesna Dedić ugostila je i neke za širu javnost anonimne, ali ne manje zanimljive ličnosti. Gotovo svi su svojim (ne)običnim, toplim pričama, dobrotom i plemenitošću ostavili snažan utisak kako na brojnu tv publiku, tako i na samu autorku.
- Mnoge od tih priča i mene samu su podstakle na razmišljanje o stvarima koje mi do tada nisu padale na pamet, omogućile su mi da saznam više o životu i da postanem bolja. Nadam se da se to dogodilo i gledaocima, jer kad upoznate one koji važe za pametne, uspešne i popularne, ili po nečem drugom posebne, i uverite se sa koliko emocija i dobrote doživljavaju i posao i ljude oko sebe, onda je prirodno da postanete kompletniji čovek.
Posle silnih propitivanja drugih, red je da i Vesna Dedić dođe "na tapet". Pitamo je, za početak, da li i koliko vodi računa o zdravlju?
- O tome sam počela da brinem tek kada sam postala majka. Tada sam shvatila da se moje zdravlje ne tiče samo mene, već da sam dužna da i zbog deteta brinem ne samo o fizičkom već i o mentalnom stanju. Od tada se trudim da redovnije vežbam, da svaka tri meseca priuštim sebi putovanje i odmor, da jedem sveže spremljenu hranu i da u širokom luku zaobilazim sve što mi oduzima volju za životom i snagu da rešavam probleme.

* Uspevate li da uskladite obaveze na poslu sa nabavkom namirnica, pripremom obroka... Koliko vremena posvećujete ćerki...?
- Vikendom idem na pijacu i, uz prvu jutarnju kafu, stavljam supu da se kuva. A, dok traje moja emisija kuvam uporedo dva ili tri obroka za nedelju koja sledi. Nekad mi i Lenka pomaže, pa zajedno pevušimo i spremamo salatu, mafine, lenju pitu... Kad privedemo posao kraju osećam se divno. Inače, sa devetogodišnjom ćerkom, mojim i njenim prijateljima, često odem i u restoran, ali ne da bih izbegla kuvanje, koje inače volim, već da imam više vremena za razgovore koji me opuštaju.

* Koliko brinete o izgledu? Da li imate posebne recepte za negu kose, lica, tela?
- Negu kose godinama prepuštam frizeru i rezultati su, čini mi se, vidljivi. Sa kožom nikada nisam imala probleme ali se dva puta dnevno, prevencije radi, kod kuće mackam samo kvalitetnim kremama s obzirom na to da nemam ni živaca ni vremena da sedim u kozmetičkim salonima. Osim toga, dva puta nedeljno mi dolazi maserka. Pošto dugo sedim za kompjuterom i imam problem zbog zadržavanja tečnosti u organizmu, masaža i limfna drenaža mi mnogo pomažu.

* Imate li vremena za rekreaciju?
- Volela bih da mogu da kažem da tokom godine vežbam tri puta nedeljno, ali, nažalost, nije tako. Vežbam nekoliko meseci svakog jutra, a posle toga pauziram jer mi iskrsnu važnije stvari. Inače, prijaju mi rekreacija i trčanje na traci, kao i vežbe u parteru. Probala sam da se bavim jogom i pilatesom, ali sam brzo odustala jer mi je bilo dosadno. Ne volim ni aerobik! To me asocira na plesnu grupu a sebe ne mogu da zamislim kao plesačicu. Kada vežbam imam ličnog trenera i vežbe radimo zajedno, a leti, dok sam na moru, trudim se da što češće plivam. Mada, to mi baš ne uspeva jer više vremena provodim u hladu, uz piće i ćaskanje sa prijateljima.

* Šta vas čini srećnom?
- Usrećuje me činjenica da od pola sedam ujutro pa do dva posle ponoći funkcionišem besprekorno. Kad na kraju dana shvatim da sam uspela da odradim sve poslove od kojih živim, da sam provela dovoljno vremena sa Lenkom, da mi je kuća čista, a ja doterana i da sam uspela i da izađem sa prijateljima, zadovoljna sam. Naravno, ne teče svakog dana samo med i mleko. Nema čoveka bez problema, ali se razlikujemo po tome da li umemo da izdržimo i ostanemo uspravni čak i kada nam se problemi "okače o vrat".

* Šta, po Vašem mišljenju, ženu i u zrelim godinama čini privlačnom?
- Mislim da je najvažnije da su joj telo i duh u harmoniji i - da zrači! Preduslovi za to su da se žena, u skladu sa mogućnostima, ostvari u ljubavi, karijeri i, daj Bože, materinstvu. Osim toga trebalo bi da poseduje ličnu harizmu, jer mislim da nikoga ne možeš da privučeš ako si isprazna, dosadna, bezvoljna i da očekuješ da bi stalno neko trebalo da ti nešto udovoljava. Lepota bez harizme može da prođe do dvadesetpete, a posle toga više ne. Uverena sam, takođe, da zrela žena ne bi trebalo ni da glumi tinejdžerku i da se ponaša i govori kao maloletnica.

* Svakog od sagovornika u emisiji pitate koja mu je omiljena pesma. Koja je vaša?
- Božji blagoslov mi je što Lenka fantastično peva i svira violinu i klavir. Najviše volim kada mi predveče svira i peva - od "Cesarice" do melodija iz repertoara Ališe Kiz. A, s obzirom na to da muziku najčešće slušam u automobilu, uvek su mi pri ruci četiri kompakt diska - Bisere Veletanlić, Džibonija, Toma Vajtsa i Leonard Koena.
U svakoj emisiji Vesna zapali i cigaretu pa je pitamo da li je pokušavala da se reši tog poroka? Kaže da bi volela "da batali" duvan i to ne samo zbog zdravlja već i zato što ne podnosi njegov miris. Ona je, kaže, od onih pušača koji otvaraju prozor kad drugi puše i ne podnosi da neko zapali cigaretu dok jede. A, kada je o štetnosti pušenja reč, kaže da veruje da duvan nije u tolikoj meri otrovan kao što su nezdrave materije kojih ima u hrani koju jedemo i vazduhu koji udišemo...

RECEPT
Pečena ćuretina

* U kesu za pečenje stavite ćureći batak, zalijte sa dve šolje domaće supe i dodajte mlade krompiriće, dve-tri paprike, dve-tri šargarepe i 200 g kus-kusa. Vežite koncem kesu i pecite u rerni dok kožica ne počne da žuti. Tada viljuškom izbušite kesu i sačekajte da se meso zapeče.

VESNIN SAVET
- Za lep izgled kože, naročito leti, preporučujem medicinski aktivan kiseonik u spreju, a za smirenje večernje nervoze - čašu crvenog vina - preporučuje Vesna.

SNOVI I PLANOVI
- Osećam se mladom i verujem da je preda mnom još mnogo izazova. Nadam se da će moj roman "Zauvek u srcu" da postane bestseler, i da će studente moje radionice za medije i ubuduće da prati glas da su najbolji mladi novinari - kaže naša sagovornica.
Najintimnija Vesnina očekivanja vezana su i za srećno odrastanje i uspeh ćerke Lenke. A što se kratkoročnih planova tiče, želi da što pre dođe vreme godišnjih odmora i putovanja.

Broj 158

Fitoterapija/Ženske tegobe
Spasonosne biljne mešavine

Lečenje biljem/Stomačni problemi
Izbegnite zamke zeleniša

Na čaju sa.../Nedeljko Todorović, meteorolog
Trkač s vremenom

Ekologija/Kako urediti vrt?
Zelena oaza za opuštanje i uživanje

Ishrana u prirodi
Jestivo samoniklo bilje

Aromaterapija/Nega ruku
Nežne kao latice ruže

Lepota
Nega zrele kože

Dijeta
Kako do idealne težine

Astma kod najmlađih
Odrastanje uz pumpicu

Pedijatrija
Male i velike boginje

Ginekologija/ Endometrioza
Operacija rešava problem

Kardiohirurgija
Operacija srčanih zalistaka

Zdravlje
Dijabetes i kardiovaskularne bolesti

Problemi tinejdžera
Školski uspeh ogledalo krize

Psihologija
Ljubav ne zna za granice