Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 158
aktuelno izdanje
Zamke zeleniša
Priredila: J. Matijević
Proleće donosi entuzijazam i energiju, uživa se u suncu, šetnji i prirodi. Osveženje “pristiže” i organizmu iscrpljenom teškom hranom i obrocima koji su često siromašni vitaminima. Ali, “zelenilo” u tanjiru i boravak u prirodi, i kod dece i kod odraslih, mogu da prouzrokuju mnogobrojne zdravstvene tegobe, naročito stomačne. Tome najviše doprinose nedovoljno oprano i(li) termički neobrađeno sveže voće i povrće, koje može da izazove dijareju (proliv) ili opstipaciju i konstipaciju (zatvor, tvrda i neuredna stolica). Za decu je, pak, boravak u prirodi “mač sa dve oštrice” jer “mali istraživači” sve što dohvate i opipaju vole i da stave u usta, pa s prolećem zarade i razne crevne parazite. Odlazak kod lekara je u svakom slučaju neophodan, ali u lečenju svih stomačnih tegoba pomažu i mnogobrojni čajevi. Predlažemo vam nekoliko starih, proverenih biljnih recepata koji će vam pomoći da uživate u prolećnom suncu, čak i ako vas “snađe” neki od neprijatnih stomačnih pratilaca proleća.

DREN
U plodovima ima tanina, pektina, organskih kiselina, sluzi, šećera i glioksalne kiseline. S obzirom na to da tanini i pektini povoljno deluju na sluznicu creva, sve što se od njih priprema deluje protiv dijareje (proliva) i drugih oboljenja organa za varenje.

RECEPT
- 4 kašike osušenih plodova drena (drenjina)
- 1 l vode
Drenjine prelijte hladnom vodom i kuvajte kao kompot. Jedite i pijte mlak kompot, po mogućstvu nezaslađen.

MAJSKA RUŽA
Sadrži galni tanin i kiselinu, kvercitrin, etarsko ulje, vosak, šećer i razne soli. Dobar je antiseptik, deluje na površinsko skupljanje tkiva pa se koristi za lečenje zapaljenja kože i sluzokože, leči ispucale usne i razna oboljenja usta. Od latica se pripremaju med, sirup i voda za grgljanje, kao i čaj protiv dijareje (proliva).

RECEPT
- 40 g cveta majske ruže
- 40 g kamilice
- 10 g cveta podbela
- 10 g trandavilja
Sa pola litra proključale vode prelijte 3 kašike mešavine, poklopite, posle 3 sata procedite i malo zasladite. Uzimajte na 2 sata po jednu kašiku.
NAPOMENA: Ovaj čaj protiv proliva naročito je dobar za decu.

MATIČNJAK
Glavni sastojak mu je etarsko ulje, a sadrži i tanine kao i opore i gorke materije. Najčešće se koristi protiv neuroloških poremećaja, poboljšava pamćenje, pomaže u borbi protiv depresije, tegobnih misli i anksioznosti. Reguliše probavu, jača i oporavlja srce, deluje antibakterijski i pomaže zarastanje rana.
NAPOMENA: List matičnjaka se bere pre cvetanja.

RECEPT
- 100 g lista matičnjaka
- 100 g lista nane
- ½ l vode
Ključalom vodom prelijte 2 kašike mešavine i poklopite. Posle 2 sata procedite i pijte zaslađen medom posle jela. Preporučuje se protiv teškog varenja hrane i nadimanja.

SLATKI KOREN (SLADIĆ)
U svežem korenu ima mineralnih i masnih materija, skroba, manitola, asparagina, gorkih materija i jedan flavonski heterozid. Koristi se i u klasičnoj i u narodnoj medicini za lečenje gastritisa i čira u želucu, protiv upala sluzokože, zatvora, tvrde i neuredne stolice, za iskašljavanje i lečenje zapaljenja jezika.

RECEPT
- 30 g slatkog korena
- 30 g plodova pasdrena
- 30 g morača
- 10 g kore od krušine
Morač usitnite u avanu, koru krušine iseckajte i dodajte slatki koren i pasdren. Kašiku mešavine, 2-3 minuta kuvajte u 200 ml vode. Kada se prohladi zasladite medom i popijte. Čaj skuvajte 2-3 puta dnevno.

ČUBAR
Upotrebljava se nadzemni deo biljke u cvatu. Sadrži etarsko ulje, tanine, karvakrol, cimen i terpen. Zbog fenolskih jedinjenja u etarskom ulju ima jako antiseptičko dejstvo. Koristi se za lečenje organa za varenje, disanje i mokrenje, a spolja protiv različitih upala kože i sluznice.

RECEPT
- 40 g čubra
- 40 g rizoma trave od srdobolje
- 20 g lista pitome nane
Poparite 3 kašike mešavine sa pola litra ključale vode i poklopite da odstoji 3 sata. Pijte tokom dana po 2-3 gutljaja umesto vode.

Borovnica
Za lek se upotrebljavaju sveže i osušene bobice i list. Osušene bobice sadrže pektin, karoten, vitamin C, flobatanin, različite antocijanske heterozide, invertni šećer, limunovu, jabučnu i ćilibarnu kiselinu. Zbog tanina i pektina borovnica deluje protiv dijareje (naročito kod dece), katara creva i raznih upala sluznice.

RECEPT
- 25 g osušenih borovnica
- 25 g osušenih divljih jabuka
- 25 g osušenih divljih krušaka
- 25 g šipuraka
U pola litra hladne vode dodajte 3 kašike mešavine, poklopite i ostavite da prenoći. Sutradan, u poklopljenom sudu zagrevajte dok ne proključa. Odmah skinite s vatre, ohladite, procedite i pijte umesto vode.

Broj 158

Fitoterapija/Ženske tegobe
Spasonosne biljne mešavine

Lečenje biljem/Stomačni problemi
Izbegnite zamke zeleniša

Na čaju sa.../Nedeljko Todorović, meteorolog
Trkač s vremenom

Ekologija/Kako urediti vrt?
Zelena oaza za opuštanje i uživanje

Ishrana u prirodi
Jestivo samoniklo bilje

Aromaterapija/Nega ruku
Nežne kao latice ruže

Lepota
Nega zrele kože

Dijeta
Kako do idealne težine

Astma kod najmlađih
Odrastanje uz pumpicu

Pedijatrija
Male i velike boginje

Ginekologija/ Endometrioza
Operacija rešava problem

Kardiohirurgija
Operacija srčanih zalistaka

Zdravlje
Dijabetes i kardiovaskularne bolesti

Problemi tinejdžera
Školski uspeh ogledalo krize

Psihologija
Ljubav ne zna za granice