Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 159
aktuelno izdanje
Bilje za visoko C
Piše: J. Matijević

Kada se nedavno u prodaji pojavio njen prvi kompakt disk "Boje ljubavi" u izdanju PGP-RTS, Suzana Šuvaković-Savić je napravila dvostruko iznenađenje. Prvo, za one koji je već jedanaest godina slušaju i gledaju u operama Narodnog pozorišta u Beogradu, a drugo, za sve kojima operska muzika nije bliska. Ipak, i jedni i drugi imaju priliku da čuju nešto sasvim drugačije, devet pesama i arija iz čuvenih opera, ali u novom, pop aranžmanu.

* Zašto ste odlučili da napravite ovaj iskorak i da sjedinite operu i pop muziku?
- Da bismo uživali u muzici i da bih najlepše i najpoznatije operske arije približila većem broju slušalaca. Svi koji ih budu slušali odmoriće dušu i biće opušteniji, jer dokazano je da klasična muzika leči, čak i u pop aranžmanu! Ideju sam dobila posle prošlogodišnjeg nastupa u Masiju, kada sam u operi “Turandot” nastupala sa čuvenim tenorom Nikolom Martinućijem koji je pevao ariju “Nesun dorma”. Neprestano mi je bila u ušima i non-stop sam je pevala, pa sam, iako je to muška deonica, odlučila da je snimim za sebe i sve one koji umeju da uživaju u muzici. I verujem da sam uradila pravu stvar.

* Glas je vaš "instrument". Kako ga čuvate i negujete?
- Trudim se da ne boravim u zadimljenim prostorijama, izbegavam hranu i pića koja mogu da mi nadraže glasne žice i ne ležem kasno. Za operske pevače najvažniji je zdrav život, kao sportistima. Sva snaga nam je u glasu i grlu, pa moramo da ga čuvamo od prehlada, nazeba, temperatura. Meni u tome najviše pomaže zdrava ishrana, sa našeg podneblja. Imamo kvalitetno i zdravo povrće i voće i volela bih da takvo ostane. Nije mnogo hemijski tretirano, ima prirodan ukus i zdravo miriše. Kad uzmem našu jabuku ili papriku i pomirišem je odmah znam da je ukusna, prirodna i da neće štetiti ni mom organizmu ni glasu.

* A šta radite kada ste na putu i kada na večeri uoči nastupa vidite da u jelu ima namirnica koje mogu da iritiraju Vaše glasne žice?
- S godinama sam naučila da prepoznajem ono što mi ne odgovara i to izbegavam, naročito pred nastupe. Ako sam u mediteranskim zemljama i pruži mi se prilika da uživam u morskim plodovima ili gljivama, sigurno ih neću večerati uoči nastupa. Nikad se ne zna! U njima uživam kada sam sigurna da neću nastupati barem deset dana. S druge strane, našu rečnu ribu mogu da jedem kad hoću i uvek mi prija.

* Da li i alkohol i slatkiši spadaju u rizične namirnice?
- Pre nastupa običnom pojedem nešto slatko da mi održava energiju. Ali tog dana samo doručkujem. Inače slatkiše obožavam pa i kada se najedem uvek ostavim malo mesta za njih, naročito za kremaste torte ili tulumbe i urmašice. Volim da popijem čašu dobrog vina ili crnog piva, a protiv gripa se borim čašicom domaće dunjevače ili kajsijevače. Istina je da tanin iz vina pomalo isušuje glasne žice, ali ne pijem ga pred nastupe.

* Tvrdite da ste gurman, ali to se po Vašoj liniji ne bi reklo...
- Jesam, verujte mi! Volim da kuvam i jedem, naročito jagnjeće pečenje. Koristim čak i začine, iako sam se nekada bojala da mogu loše da utiču na glasne žice. Često pravim paste pa su ruzmarin, bosiljak i peršun neizbežni. Začini su toliko prisutni u ishrani moje porodice, da se odmah primeti ako neki nedostaje. Čak je i ćerka Katarina počela da ih bira i kombinuje. Uživam i u pripremanju dugotrajnih kolača i keksića, koji mogu da se jedu u svako doba dana. I radije uzmem domaći slatkiš, nego kupljeni.

* Iaoko gledaocima ne izgleda tako, posao operskih pevača nije nimalo lak. Kako održavate fiziču kondiciju?
- Kada god mogu zimi odem na skijanje, a volim i plivanje i brzo hodanje. Nažalost, kada mnogo nastupam nemam vremena za rekreaciju pa ujutro i uveče 5-10 minuta radim različite vežbe. Ali da mi se ti periodi neaktivnosti ne bi odužili odlučila sam da kupim trenažer i da, posle jutarnjeg voćnog soka, vežbam najmanje pola sata.

* Koliko vremena posvećujete nezi lica, kose i tela?
- Volim promene i najčešće eksperimentišem sa bojom kose. Probala sam sve, od crne do plave. Sve nijanse su mi lepo stajale, posebno plave, ali u duši sam tamnokosa i osećam se snažnijom sa takvim bojama kose. Ne umem da objasnim zašto je to tako. S druge strane, za negu lica i tela imam ustaljene navike. Kada Katarinu ujutru ispratim u školu, narednih sat i po su samo moji. Obavezno se istuširam i lice očistim gelom za skidanje šminke. Kada se umijem ostavim da koža upije vodu i ne brišem lice peškirom. Potom namažem kvalitetnu kremu i nije mi žao da za njih izdvojim novac, mada mi odgovara i lanolin krema koju mi priprema jedan stari beogradski apotekar. Isto ponovim i uveče. Pripremam i kreme, maske i losione po starim narodnim receptima i volela bih da se u Beogradu otvori radnja gde bi mogli da se pripremaju i kupe baš takvi tradicionalni preparati za negu.

* Verujete li u moć lekovitog bilja i proverene narodne recepte.
- Kako da ne! Mi smo deo prirode i od lekovitih trava je sve počelo. Savremena farmacija počiva na starim, narodnim saznanjima o njima. Hemija je “došla” vekovima kasnije.

* Kako i gde se odmarate?
- Najbolje me odmaraju more, sunce, čiste male plaže i skrivene uvalice sa providnom, bistrom vodom. Kao na Sardiniji. Ako još osetim i ritam mesta u kome se odmaram i u to uklopim i kupovinu cipela, onda je ugođaj potpun. Dobro se odmorim i na imanju muževljevih roditelja u Lisoviću kod Barajeva. Daleko je od puta, ima predivno cveće i voćnjak. U Lisoviću uživamo i posmatrajući smenu godišnjih doba, od prolećnog ozelenjavanja i beharanja do zimske idile. Otuda se svi vraćamo punih baterija.

* Imate li desetogodišnji plan?
- Pre nekoliko godina odbila sam mogućnost da radim u Italiji i odlučila sam da Narodno pozorište ostane moja matična kuća. Važno mi je da budem blizu Katarine i supruga Vlade.


SUZANINI RECEPTI
Losion od peršuna
- šaka peršuna
- 200 ml vode
Peršun iseckajte, prelijte vodom i kuvajte na tihoj vatri dok ne proključa. Sklonite sa šporeta, poklopite i ostavite da se ohladi. Procedite i tečnost uspite u staklenu flašicu. Ovim losionom očistite lice pred spavanje i ne umivajte se. Odličan je protiv fleka na licu.

Maska od mladog sira
- kašika mladog sira
- kašika meda
- malo mleka
Sir i med mešajte dok ne dobijete ujednačenu, kremastu smesu. Namažite obilno vrat, lice i područje oko očiju. Posle 20 minuta skinite je sa tuferom umočenim u toplo mleko i ne umivajte se.

SVINJSKA MAST ČUVA GLAS
- Ukoliko mi je glas "načet" prehladom lečim ga rtanjskim ili čajem od nane. Oni mi uvek prijaju, za razliku od crnog koji mi je suv i jak i osećam da mi ostavlja talog na glasnim žicama. Prijaju mi i suve šljive, a u najtežim slučajevima obloge od komovice. A da bih se zaštitila u vreme respiratornih infekcija svinjsku mast isperem u deset voda, da izgleda kao krema i pomalo stavljam u nozdrve.

DISANJEM PROTIV TREME
* Operski pevači su majstori tehnike disanja. Može li pravilno disanje da odagna tremu i kod onih koji se ne bave Vašim poslom?
- Može. Važno je da "ne dišu samo grlom", veća da udahnu kroz nos (kao da mirišu cvet), da vazduh prostruji niz glasnice i siđe duboko u stomak. Isto tako lagano trebalo bi da se izdahne na nos i usta. Dovoljno je da se to ponovi nekoliko puta i da se koncentracija poboljša.

Broj 159
U ovom broju:

Mima Karadžić, glumac, uvek veseo i pomalo zaljubljen

Medunika pegla kožu

Recepti travara Verka Jankovića: lekovi sa livade i iz bašte

Kako da pripremite kožu za sunčanje

Šiacu pritisak da umine bol

Odaberite pravu igračku za bebu?

Agresivnost tinejdžera - bumerang koji vreba

Kako da izaberete najbolji slušni aparat