Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 159
aktuelno izdanje
Da kosti postanu čvršće
Pripremila: I. Kovačić
Čvrste kosti ne moraju da budu samo posledica dobre genetike već i svakodnevne fizičke aktivnosti. U prilog tome podatak da su lekari i fizioterapeuti osmislili vežbe koje utiču da kosti ojačaju, ali i preventivno deluju da pripadnice lepšeg pola ne obole od osteoporoze.
Ako vam se ove vežbe učine suviše lakim radite ih sa tegovima, a u suprotnom nemojte da odustajete jer samo strpljenjem možete da postignete boljitak. Intenzitet vežbi postepeno povećavajte, jer na taj način smanjujete mogućnost povreda.

HOD NAPRED I NAZAD
Hodajte po liniji tako što ćete da stavljate jednu nogu ispred druge tako da petu jedne noge bude tik ispred prstiju druge. Napravite 4 do 10 koraka napred i nazad. Da bi bili sigurniji hodajte pored zida ili stola i, ako je potrebno, oslanjajte se na njih vrhovima prstiju.

POLUČUČANJ
Stanite uspravno, stopala razmaknite u širini kukova i malo ka spolja. Polako se spuštajte u čučanj dok butine ne budu paralelne sa podom a kolena savijena pod uglom od 90 stepeni (traje 4 sekunde). Pete moraju da ostanu na podu. Posle toga se vratite u prvobitan položaj (traje 4 sekunde). Uradite od 2 do 10 ponavljanja, prema mogućnostima.

BOČNI KORAK
Stanite uspravo sa stopalima razmaknutim malo više od širine ramena. Premeštajte težinu tela u levo tako što ćete desnu nogu da držite ispruženu (4 sekunde), a posle toga premestite težinu na desnu stranu i podižite levu nogu (4 sekunde). Ponovite onoliko puta koliko vam prija.

PENJANJE
Stanite ispred niske stolice (do 30 cm), levo stopalo stavite na nju, a desnu nogu podižite unazad (4 sekunde). Vratite se u prvobitan položaj. Posle toga na stoličicu stanite desnim stopalom a levu nogu podižite unazad (4 sekunde). Ponovite 2 do 10 puta za svaku nogu.

ISTEZANJE LEĐA
Stanite uspravno i razmaknite stopala. Ispružite ruke prema plafonu. Lagano se savijajte unazad (dok izbrojite do 4) i pogled obavezno usmerite na gore. Zadržite krajnji položaj 2 sekunde, a zatim se polagano vratite u početni. Ovu vežbu ponovite 3 puta. Da budete sigurniji približite leđa zidu da možete da ga iskoristite kao oslonac. Ako imate poteškoća sa leđima i zglobovima vežbu izvodite savijenih kolena.

SKAKUTANJE
Opušteno skakućite na prstima obe noge (bez kontakta petama!). Napravite 2 skoka u sekundi. Prvog meseca radite 10 skokova dnevno, a posle toga povećavajte broj dok ne dostignete do 50 skokova na dan.

Broj 159
U ovom broju:

Mima Karadžić, glumac, uvek veseo i pomalo zaljubljen

Medunika pegla kožu

Recepti travara Verka Jankovića: lekovi sa livade i iz bašte

Kako da pripremite kožu za sunčanje

Šiacu pritisak da umine bol

Odaberite pravu igračku za bebu?

Agresivnost tinejdžera - bumerang koji vreba

Kako da izaberete najbolji slušni aparat