Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 163
aktuelno izdanje
Seks do kraja života
Piše: B. Laćarak
Seks više ne mora da predstavlja problem muškarcima u zrelom dobu, čak ni onima koji su “zagazili” u sedmu deceniju. Jer, moderna tehnologija i napredak medicine omogućavaju da se ljubav uspešno vodi do kraja života.
Osim već poznatih pilula koje mogu da pomognu da muški polni organ bude “na visini zadatka”, na raspolaganju su i silikonske proteze, koje se lako i brzo ugrađuju i vraćaju poljuljano samopouzdanje.
- Penilne proteze, protektori ili pomagači erekcije, napravljeni su od silikona i, za razliku od hidrauličnih koje traju pet godina, trajne su – kaže u razgovoru za “Bilje i zdravlje” doc. dr Aleksandar Milošević, urolog i direktor KBC Zvezdara u Beogradu. - Silikonske proteze su potpuno bezopasne, tanke armature, “drže” penis i daju mu čvrstinu koja najčešće nedostaje kad muškarci zađu u šestu ili sedmu deceniju.
Ugradnja ovih proteza traje oko pola sata (stavljaju se dve u centar penisa) i već posle mesec dana muškarac može da nastavi sa seksualnim aktivnostima bez teškoća. Silikonske proteze su dugačke oko 25 centimetara i lako mogu da se prilagode veličini penisa. Postoje deblje i tanje proteze i ugrađuju se u zavisnosti koliko je funkcija erekcije očuvana. Ako je slabija stavljaju se deblje, dok u slučaju da je erekcija relativno dobro očuvana (bar 50 odsto) ugrađuju se protektori koji su tanji (obima do 5 milimetara).
- Ova proteza je biokompatibilna, što znači da potpuno odgovara okolnom tkivu, pa je muškarci i ne osećaju. Čak u 99,9 odsto slučajeva operacija je uspešna, ali kod nekih pacijenata posle intervencije može da se javi infekcija ili zapaljenje. To ne mora da predstavlja veliki problem jer protezu izvadimo i, kad prođe infekcija, najčešće posle 3-4 meseca, ugrađujumo nove protektore.
S obzirom na to da je hirurgija penisa znatno napredovala i na polju estetike ima leka za gotovo sve nedostatke. Mali penisi mogu da se produže, dugački da se skrate, tanki da se “ugoje”, krivi da se isprave... Sve ovo je veoma važno jer, iako je dokazano da veličina penisa nije presudna za dobar seks, muškarcima je ljubavna funkcija glavni izvor (ne)sigurnosti.
- Kod nas je mnogo toga vezano za muški polni organ tabu tema i pripadnici jačeg pola ne znaju da lako mogu da učine život u seksualnom smislu ispunjenijim. Inače, normalna veličina penisa u erekciji je oko 14 santimetara, plus-minus tri, a obim (ne prečnik!) oko 11 santimetara, plus-minus jedan. Muškarcima su ove dimenzije dovoljne da zadovolje seksualnu želju partnerke jer njima ne treba ni toliko s obzirom na činjenicu da su svi nervni završeci koji dovode do orgazma smešteni u prva tri centimetra vagine i u klitorisu.

PRODUŽAVANJE
- Povećanje dužine penisa hirurškim zahvatom, bez rizika za funkciju, teško možemo da garantujemo – kaže doc. dr Aleksandar Milošević. - Pokojni akademik Sava Perović je, doduše, radio povećanje penisa ugradnjom implantata, ali ova metoda je još u fazi eksperimenta. Zato je i ne savetujemo muškarcima koji imaju normalni penis, već samo u slučajevima kada je reč o mikropenisima.
Inače, produživanje penisa se radi tehnikom izvlačenja iz tela, jer je polovina penisa u telu, a druga spolja. Na taj način muški polni organ može da se produži od 4-5 santimetara u opuštenom stanju, a 1-2 u erekciji.
Pomaci, kada je reč o povećanju obima penisa, znatno su vidljiviji, ističe doc. dr Aleksandar Milošević, i ukazuje da je ta komponenta mnogo bitnija za bolji seks.
- Obim penisa možemo da povećamo i do dva centimetra. Ispod kože ugrađujemo resorptivne veštačke materijale koji se vremenom razgrađuju, a obim, koji se dobije operacijom, ostaje.

SKRAĆIVANJE
I muškarci koji imaju veći penis mogu da reše problem jednostavnom hirurškom intervencijom, ali, kaže naš sagovornik, ovi slučajevi mogu na prste da se izbroje. Pre te intervencije moraju da se rade detaljni psihijatrijski pregledi i da se konsultuje endokrinolog da bi hirurzi bili sigurni da je operacija smanjivanja dužine penisa pravo rešenje.
- Kada je reč o smanjivanju obima penisa ne možemo mnogo da pomognemo. Ova operacija podrazumeva redukciju unutrašnjosti i ljuštenje “viška”, a može da dovede do povećanja penisa.

OPERACIJA
Sve operacije koje se rade na penisu, uglavnom se izvode u regionalnoj, spinalnoj anesteziji, i pacijent je sve vreme svestan. U proseku traju oko šezdeset minuta.
- Iako ovi zahvati nisu hirurški ni malo jednostavni, jer je reč o malom organu kome moramo da sačuvamo funkciju, pacijenti je veoma lako podnose i brzo se oporavljaju. Dan posle operacije mogu da šetaju, a na posao kreću nakon 2-3 dana. Kada je reč o seksu, moraju da sačekaju da prođe četiri nedelje, dok ne isprobaju nove mogućnosti.

SAVET
- Seks je važan deo života, kao što su hrana, vazduh ili voda, ali neophodna je sigurnost i opuštenost da bi zadovoljstvo bilo potpuno. Mnogi muškarci imaju potrebu da se dokazuju pa imaju 3-4 seksualna odnosa dnevno. To, međutim, nije suština. Važniji je kvalitet od kvantiteta, savetuje doc.dr Aleksandar Milošević.

Broj 163
U ovom broju

Kako da napravite kućnu biljnu apoteku

Na čaju sa Suzanom Mančić:
Čaša vina, umesto aspirina

Prekomerno sunčanje:
Koža pamti i boluje

Parodontopatija - četkica čuva desni

Aromaterapija u kancelarijama:
Da vijuge bolje rade

Ancelulit terapija

Dijabetičari i vrućina:
Nikud bez vode i užine