Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 163
aktuelno izdanje
Čaša soka
da umine bol
Piše: K. Č.
Iako se neki na pomen višnje, pre svega zbog njenog kiselog ukusa, namrgode, reč je o izuzetno zdravoj voćki.
Plod obiluje vitaminima (C, A, B), beta karotinom (19 puta više nego borovnica ili jagoda), folnom kiselinom i tiaminom, a od minerala kalcijumom i kalijumom.
Vrsta višnje ima mnogo, međutim, sve obiluju antocijaninom, pigmentom koji ovoj voćki daje karaterističnu tamnocrveno boju. Inače, reč je i o antioksiransu koji deluje protiv upala. U višnji ga ima znatno više nego u kupinama, jagodama i ribizlama. Uostalom, prema istraživanjima Američkog udruženja za hemiju ko pojede 20 višanja dnevno može da olakša bol i bez medikamenta.
U narodnoj medicini višnja se od pamtiveka koristi da ublaži reumatične bolove, dok se sok višnje upotrebljava da spreči zadržavanja vode u telu i protiv smetnji tokom varenja. Kvercetin i kemferol koje, takođe, sadrže višnje, izuzetno su jaki aktioksidansi i deluju protiv upala. Plodovi višnje su niskokalorični (U 100 g samo 45 kcal) dok njen sok smanjuje osećaj gladi i tako da se preporučuju u dijetama.
Ovo voće sadrži i melatonin, antioksidans koji prirodno priozvodi i organizam, a za kojeg se veruje da usporava procesa starenja i reguliše san. Nekoliko istraživanja je potvrdilo da oni koji češće jedu višnje čuvaju srce i vaskularni sistem jer sastojci ovog voća "obaraju" nivo masti i lošeg holesterola u krvi. Osim toga snižavaju nivo glukoze i blagotovorno deluju na potencijalne dijabetičare, preventivno deluju u slučaju karcinoma debelog creva i da ublaže bolove obolelih od gihta i artritisa. Plodovi višnje se preporučuju onima koji imaju probleme sa krvnim pritiskom, mokraćnim kanalima, malokrvnošću, kao i pacijentima posle hiruških intervencija jer ubrzava oporavak. Osim ploda lekovite su i peteljke, a neki za lečenje koriste čak i smolu sa stabla višnje.
Ova voćka, osim što je eliksir zdravlja, doprinosi i lepšem izgledu opuštene, izborane i kože sa proširenim porama.

HRANLJIVA MASKA
Kratko prokuvajte šaku i po od koštica očišćenih višanja, izgnječite kad se ohlade, pomešajte sa kašičicom i po meda i rendanom jabukom. Namažite na čisto lice, sačekajte 15-20 minuta i isperite mlakom vodom.

LIKER OD VIŠANJA
- kilogram višanja
- 75o g smeđeg šećera
- malo cimeta
- 2 karanfilića
- litar domaće rakije
* Operane višnje ocedite (ne vadite koštice), pa ređajte u teglu sa širim otvorom red višanja, red šećera dok ne potrošite materijal (s vremena na vreme pospite cimetom i ubacite karanfiliće). Prelijte rakijom, dobro zatvorite i stavite na sunce 2 do 3 nedelje (povremeno protresite). Posle toga liker procedite gazu i sipajte u čistu bocu.

Broj 163
U ovom broju

Kako da napravite kućnu biljnu apoteku

Na čaju sa Suzanom Mančić:
Čaša vina, umesto aspirina

Prekomerno sunčanje:
Koža pamti i boluje

Parodontopatija - četkica čuva desni

Aromaterapija u kancelarijama:
Da vijuge bolje rade

Ancelulit terapija

Dijabetičari i vrućina:
Nikud bez vode i užine