Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 164
aktuelno izdanje
Čudesni melemi sa Čemernika
Autor: Slađana Veljković
Nije važno da li ću pred pacijentima da skačem, vrištim, da im pevam, kuvam čajeve ili preporučujem lekove, bitno je da im moja terapija pomogne – jednostavno odgovara za najnoviji broj Bilja i zdravlja, Dobrivoje Nikolić (74) iz Vranja, na pitanje kako je uspeo da spoji zvaničnu i tradicionalnu medicinu.
Nikolić je, svakako, doktor u obe kategorije. Jer, ima diplomu medicinskog fakulteta skoro pola veka, a o biljkama, naročito onim lekovitim, „nema šta ne zna“. Decenijama je radio kao lekar u „Simpovoj“ ambulanti, ali ovog plemenitog čoveka znaju ne samo Vranjanci, već i mnogi u Srbiji. Znaju ga samo po dobrom, pa mu nadimak doktor Dobri sasvim pristaje. Iako su njegove kolege lekari, priznaje, sa neodobravanjem gledale njegove „travke“, on se na to nije obazirao.
- Fitoterapija se izučava na fakultetu i svaki budući lekar mora dobro da se upozna sa svojstvom mnogih biljaka. I ja sam na tim časovima saznao koliko su pojedine biljke, kojima je ovo naše podneblje itekako bogato, lekovite – priča on.
Po pravilu, tvrdi on, najlekovitije su one koje redovno „gazimo“.
Kamilice, bokvice, hajdučke trave ima bukvalno na svakom koraku. Sve su one pune sastojaka koje veoma povoljno utiču na organizam – objašnjava doktor Dobri.
E, on je rešio da „ispoštuje“ te biljke, pa je od njih šezdesetih godina spravio melem protiv opekotina. Osnovni recept nasledio je od tašte, samo ga je, kaže, malo „doterao“.
Nikad nisam odbacio konzervativno lečenje, ali ima situacija kad je zvaničnoj medicini potrebna mala pomoć prirode. To je upravo slučaj sa opekotinama. Lekovite masti, spravljene od trava samo ubrzavaju oporavak, nikako ne mogu da škode – tvrdi doktor Dobri.
Sastojci melema su, normalno, tajna, ali je sve provereno na zvaničnim mestima. Na kutijici sa melemom piše „melprop“, ali je mnogo poznatiji kao „Dobrijeva mast“. I sigurno je da nema kuće u Vranju koja nema bar jednu tubu „Dobrijeve masti“. Osim što pomaže kod opekotina i za više od 50 odsto ubrzava proces zarastanja, dobra je i za promrzline, posekotine, otvorene rane, opekotine od sunčanja, jer za desetak minuta „smiri“ upaljenu kožu...
Doktor Dobri ništa nije specijalizirao, a voleo je, kaže, hirurgiju. Nema dilemu da je njegovom napredovanju u karijeri jedna od glavnih prepreka bilo baš to uporno primenjivanje i tradicionalnog načina lečenja. Tvrdi da mu, ipak, nije žao.
Moj najveći uspeh su moji bivši pacijenti, naročito oni koje su svi otpisali kao beznadežne slučajeve. To je meni dovoljno – kaže skromno.
Najveća mu je satisfakcija, dodaje, to što su čajevi i masti sada priznati i u zvaničnoj medicini.
Nekad je to bilo nezamislivo. Sad smo u zvanični metod lečenja uvrstili i akupnkuturu, a Kinezi je primenjuju vekovima. Biće tako i sa bioenergijom, iako sad baš nema mnogo poverenja u tu vrstu lečenja – veruje doktor Dobri.
Doktor Dobri ponosan je i na svoje sinove Bratislava i Branislava.
- O biljkama smo najviše naučili berući ih zajedno sa ocem na obroncima Besne kobile, Kukavice, Čemernika, Vlasine. A knjige koje su napisali Jovan Tucakov i Rista Gostuški, naši najbolji poznavaoci lekovitog bilja su, jednostavno, bukvar u toj oblasti koji smo mi do detalja proučili – kaže Bratislav.
Biljnu apoteku „Nikolić“ otvorili su pre 22 godine.
Tu je uvek bar jedan od njih trojice, ne samo da proda čaj ili melem, već i da da odgovarajući savet. Nikad se, kažu nisu reklamirali.
A koliko su dobri u tome što rade, svedoči i to što sarađuju sa nekoliko privatnih klinika za plastičnu hirurgiju u Beogradu. Njima se isplati da ubrzaju oporavak pacijenata.

SPASAO OTPISANOG
Najdrastičniji slučaj u dugogodišnjoj karijeri doktora Dobrija je jedan Vranjanac koji se, radeći u automehaničarskom kanalu, pretvorio u buktinju.
Koža mu je izgorela do neprepoznatljivosti. Bio je izobličen, naduven, sa visokom temperaturom. Tri dana je bio na infuziji i stalno su ga previjali da se rane ne inficiraju, ali mu nikako nije bivalo bolje. Na svoju odgovornost je izašao iz bolnice. Tri puta dnevno sam ga mazao melemom. Istovremeno je dolazila i medicinska sestra i davala mu injekcije protiv temperature. Za 25 dana uspeli smo da ga podignemo na noge i obnovimo izgorelu kožu – priča on.

NIKAKO BEZ NANE
Bratislav i Branislav savetuju da svaka kuća obavezno treba da ima čaj od nane, kamilice, žalfije, lista breze, belog sleza, matičnjaka i lipe.
Nana i kamilica su zakon, žalfija je dobra za ispiranje desni i želudačne probleme, beli slez za iskašljavanje, breza za urogenitalne infekcije, matičnjak za umirenje, lipa je protiv groznice, gripa i urinarnih infekcija – nabrajaju oni.

CENE
U apoteci „Nikolić“ ima pedesetak „stalnih“ proizvoda, a neke čajeve, tinkture i masti prave po porudžbini. Cene su više nego pristupačne. Čajevi su 250 dinara za 100 grama, tinkture su 200 dinara za 50 mililitara, losioni 210, masti i kreme su 240, osim one za opekotine koja košta 300 dinara. Svoje proizvode šalju i poštom.

TINKTURA ZA ANEMIČNE
Svima koji su malokrvni, Nikolići preporučuju jednostavan recept:

- Litar 96 - procentnog alkohola
200 mililitara destilovane vode
150 grama sušenog lista koprive
Sve pomešati i ostaviti da stoji 45 dana. Potom procediti i uzimati tri puta dnevno posle jela. Odrasli 35 do 45 kapi, a deca 10 do 15. Ova tinktura je odlična za sve koji imaju problem sa anemijom ili se osećaju malaksalo i slabo – savetuju braća Nikolić.

Broj 164
Gljivična oboljenja
Pelen da ne svrbi....

Na čaju sa.../Dr Đorđe Kljajić
Uvek tražite bolje...

Lepota/Aromaterapija
Ulja za zanosan dekolte...

Alternativa/Fejslifting akupunkturom
Iglicama do mlađeg izgleda..

Zdrava hrana/Riba
Blago iz dubina......

Suvomesnati proizvodi
Masno, slasno i otrovno..

Deca/Uzrast bira sport
Plivajući u svet odraslih...

Fizijatrija/ Bolna stopala
Talasima na petni trn....

Ordinacija/Hrana i ekcemi
Mleko nije za svaku kožu....

Ordinacija/Seksualna disfunkcija
I pilula ako treba...

Polno prenosive bolesti
Visoka cena avanture....

Lečilišta/Atomska banja Gornja Trepča
Čudo pod Vujanom - nada za nepokretne....

Alternativa/Isceljenje pranom
Kako da izlečite sebe....

Čudotvorni vranjski melemi

Tijana Dapčević
Zelena magma za dobar dan

Lečenje biljem
* Ljuta lincura sa Tare
* Pelen uništava gljivice

Za bolji seks
I pilula ako treba

Alternativa
Isceljenje pranom

Plus: antiejdžing dijeta, rekreacija, ljubavni asteroidi, vredni pokloni